Δύο μειώσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για το επόμενο έτος, με τη πρώτη το τρίτο τρίμηνο, προβλέπει τώρα Goldman Sachs. 

Αρχικά η επενδυτική τράπεζα εκτιμούσε ότι η Fed θα ξεκινούσε τις μειώσεις τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Επίσης, σύμφωνα με τις νέες της προβλέψεις το βασικό επιτόκιο θα διαμορφωθεί στο τέλος του έτους στο 4,875%, σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμησή της για 5,13%.

Ενώ τα στοιχεία της Παρασκευής έδειξαν μια ισχυρότερη από το αναμενόμενο αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, οι traders στοιχηματίζουν ότι η Fed θα προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων το επόμενο έτος εν μέσω της πτώσης των τιμών, αρχής γενομένης από τον ερχόμενο Μάρτιο.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τον περασμένο μήνα έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ παρέμειναν αμετάβλητες τον Οκτώβριο , καθώς οι Αμερικανοί πλήρωσαν λιγότερο για τη βενζίνη και η ετήσια άνοδος του υποκείμενου πληθωρισμού ήταν η μικρότερη των τελευταίων δύο ετών.

Η Goldman Sachs πιστεύει ότι ορισμένοι συμμετέχοντες μπορεί «να σηματοδοτήσουν περισσότερες περικοπές από πριν ως απάντηση στα νέα για τον πληθωρισμό, αλλά άλλοι μπορεί να συγκρατηθούν για να αποφύγουν να ενθαρρύνουν την αγορά να τιμολογήσει πάρα πολλές περικοπές πολύ σύντομα».

«Η δική μας πρόβλεψη για τον πληθωρισμό είναι ελαφρώς χαμηλότερη, αλλά οι συμμετέχοντες στην FOMC (Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς) πιθανότατα θα προτιμήσουν να κάνουν λάθος στο να είναι λιγότερο αισιόδοξοι», υπογράμμισε ο οικονομολόγο της Goldman Sachs, Τζαν Χάτζιους.

Αναθεωρεί και για την ΕΚΤ

Σε αναθεώρηση της εκτίμησής της και για την πρώτη μείωση του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προχώρησε η Goldman Sachs, προ ημερών, εκτιμώντας πλέον ότι αυτή θα έρθει το δεύτερο τρίμηνο του 2024. Η προηγούμενη πρόβλεψη της ήταν η μείωση να πραγματοποιηθεί το τρίτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι η ΕΚΤ αύξησε το επιτόκιο καταθέσεων στο 4% μέσω δέκα συνεχόμενων κινήσεων μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ βλέπει τον πληθωρισμό να αυξάνεται τους επόμενους μήνες πριν επιστρέψει στον στόχο της το δεύτερο εξάμηνο του 2025.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι μετά και τα τελευταία στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού της Ευρωζώνης, με τον δείκτη να είναι στο 2,4% τον Νοέμβριο, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που προχωρούν σε αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων τους. Νωρίτερα η Deutsche Bank υποστήριξε ότι πλέον υπάρχει πραγματική πιθανότητα η ΕΚΤ να αναγκαστεί να μειώσει τα επιτόκια νωρίτερα από τη Fed.

Όπως εκτίμησε η γερμανική τράπεζα, τα χθεσινά στοιχεία του ΔΤΚ της Ευρωζώνης μπορεί να προμηνύουν ότι ο πληθωρισμό είναι ήδη στον στόχο της ΕΚΤ του 2%. Οι πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ μόλις το πρώτο τρίμηνο του 2024 αυξάνονται, αναφέρει η Deutsche Bank.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή