Aσκήσεις ισορροπίας για τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ θα είναι η τελευταία συνεδρίαση της Fed, καθως θα πρέπει να διατηρήσει την ευελιξία της κεντρικής τράπεζας ενώ πιέζεται από τις αγορές να δώσει σήμα για το πότε θα ξεκινήσει η μείωση των επιτοκίων το 2024 και πόσο θα μειωθούν.

Καθώς η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς προετοιμάζεται για την διήμερη συνεδρίασή της ο Πάουελ, σύμφωνα με ανάλυση των Financial Times,  έρχεται αντιμέτωπος με μια ολοένα και πιο μικτή  εικόνα για την αμερικανική οικονομία. Ενώ η αγορά εργασίας είναι ανθεκτική και οι καταναλωτικές δαπάνες είναι σταθερές υπάρχουν ωστόσο οι ενδείξεις για επιβράδυνση της ανάπτυξης και αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων.

ΟΟΣΑ: Λάθος η εκτίμηση των αγορών για τις μειώσεις των επιτοκίων [γραφήματα]

Σε αυτό το πλαίσιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση πολιτικής σε υψηλό 22 ετών, στο 5,25-5,5%.

Όμως, καθώς οι αξιωματούχοι παρατείνουν την παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων που αποφασίστηκε τον Ιούλιο, δεν είναι έτοιμοι να πουν ότι τα επιτόκια έχουν φτάσει σε ένα επίπεδο «επαρκώς περιοριστικό» για να μειώσουν τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%. Ούτε είναι έτοιμοι να συζητήσουν δημοσίως με περισσότερες λεπτομέρειες τις συνθήκες υπό τις οποίες θα μειώσουν το κόστος δανεισμού το επόμενο έτος πέρα από την υποχώρηση του πληθωρισμού.

Ο παράγοντας αγορές

Η πρόκληση για τον Πάουελ αυτή την εβδομάδα είναι ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές δεν πείθονται από τον γερακίσιο τόνο της Fed και τη θέση που έχει εκφράσει και ο ίδιος ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων παραμένουν στην ατζέντα. Οι επενδυτές πιστεύουν ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου επιβραδύνεται ήδη αρκετά ώστε να μην υφίσταται  η ανάγκη για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων. Επιπλέον, είναι πεπεισμένοι ότι τα οικονομικά στοιχεία θα αναγκάσουν τη Fed να μειώσει τα επιτόκια νωρίτερα από ό,τι αναμένει.

Αυτή η σκέψη έχει οδηγήσει σε χαλάρωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών τις τελευταίες εβδομάδες, εγείροντας ανησυχίες ότι τίθεται σε κίνδυνο μέρος του έργου της Fed στην προσπάθειά της να περιορίσει τη ζήτηση.«Είναι μια ευαίσθητη στιγμή επειδή οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες είναι πολύ σημαντικές » εξηγεί η Έλεν Μηντ, η οποία ήταν ως ανώτερος σύμβουλος στο διοικητικό συμβούλιο της Fed μέχρι το 2021

Ο πρόεδρος θα έχει την ευκαιρία να προωθήσει και πάλι το μήνυμα της Fed στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, όταν αναμένεται να επαναλάβει ότι είναι «πρόωρο» να δηλώσει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια στροφή πολιτικής, ακόμη και όταν ο πληθωρισμός συνεχίζει να μετριάζεται. Η κεντρική τράπεζα δεσμεύεται μόνο να κινηθεί «προσεκτικά» με τις επικείμενες αποφάσεις, έχει δηλώσει ο Πάουελ.

Οι οικονομολόγοι εκτιμούν σε γενικές γραμμές ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει την ανακοίνωση της νομισματικής πολιτικής αμετάβλητη που σημαίνει ότι θα εξακολουθεί να περιλαμβάνει τις συνθήκες που θα λάβει υπόψη της η Fed για να καθορίσει«την έκταση της πρόσθετης σύσφιγξης της πολιτικής που μπορεί να είναι κατάλληλη για την επιστροφή του πληθωρισμού στο 2% με την πάροδο του χρόνου». Η αφαίρεση αυτής της φράσης θεωρείται ως πολύ άμεσο μήνυμα ότι η Fed έχει όντως τελειώσει με τη φάση αύξησης των επιτοκίων της ιστορικής εκστρατείας σύσφιγξης της νομισματικής της πολιτικής, υποστηρίζουν.

Όσον αφορά τις προβλέψεις – οι οποίες τον Σεπτέμβριο προέβλεπαν ότι το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων θα κορυφωθεί στο 5,5-5,75% φέτος, προτού μειωθεί κατά μισή ποσοστιαία μονάδα το 2024, οι οικονομολόγοι θα παρακολουθούν στενά για να δουν αν οι αξιωματούχοι έχουν εγγράψει περισσότερες μειώσεις.

Η διατήρηση του ίδιου μεγέθους περικοπών το επόμενο έτος θα βοηθούσε να αποσαφηνιστεί ότι η Fed δεν ετοιμάζεται να αντιστρέψει απότομα την πορεία της, ακόμη και όταν ο ρυθμός αύξησης των τιμών καταναλωτή μετριάζεται. Ορισμένοι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι οι αξιωματούχοι θα μπορούσαν να υποδείξουν μια επιπλέον μείωση κατά ένα τέταρτο της μονάδας το 2024, αναγνωρίζοντας μια ελαφρώς πιο ήπια προοπτική για τον πληθωρισμό.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν είναι έτοιμη να αρχίσει να μιλάει για μείωση των επιτοκίων

Ωστόσο το να σηματοδοτήσει κάτι περισσότερο θα περιπλέξει τα πράγματα για την FEF εκτιμά ο Μάθιου Ράσκιν, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης, ο οποίος είναι τώρα επικεφαλής της έρευνας επιτοκίων στις ΗΠΑ στην Deutsche Bank. «Από τη στιγμή που το ξεπερνάς αυτό, είναι δύσκολο να διατηρήσεις το μήνυμα ότι δεν είσαι κοντά στο σημείο όπου σκέφτεσαι περικοπές ή κερδοσκοπείς γύρω από αυτό»είπε. Η Deutsche αναμένει ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει το επιτόκιο κατά 1,75 % το επόμενο έτος, αρχής γενομένης από τον Ιούνιο. Οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley πιστεύουν επίσης ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τότε, αλλά μόνο κατά 1 % κατά τη διάρκεια του 2024.

Ενώ η Fed μπορεί να μην είναι έτοιμη να υπονοήσει μια αλλαγή πολιτικής, η Constance Hunter από την MacroPolicy Perspectives δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι θα είναι ευέλικτοι καθώς πλησιάζουν στο επόμενο στάδιο της μάχης τους κατά του πληθωρισμού. Ο Πάουελ άφησε να εννοηθεί κάτι τέτοιο στην τελευταία δημόσια εμφάνισή του πριν από τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, λέγοντας ότι η προσέγγισή του ήταν να “αφήσει τα δεδομένα να αποκαλύψουν την κατάλληλη πορεία”.

“Δεν πρόκειται να πάνε από τη σύσφιξη στη χαλάρωση και να παραλείψουν μια ουδέτερη προδιάθεση”, δήλωσε ο Χάντερ. “Αυτό που θα ήθελαν να κάνουν είναι να φτάσουν σε [αυτή] τη στάση όσο πιο γρήγορα θα το επιτρέψουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, επειδή γνωρίζουν ότι οι υστερήσεις της πολιτικής δεν έχουν εξαντληθεί πλήρως και ότι πρόκειται ακόμη να πλήξουν την οικονομία”.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή