Δεν έχει τέλος η άνοδος της τιμής του ελαιολάδου. Μετά την μικρή πτώση, που σημειώθηκε το Νοέμβριο, ο Δεκέμβριος μπήκε δυναμικά, καταγράφοντας ρεκόρ στην τιμή ελαιόλαδου, σε συμφωνία, που «κλείστηκε» στη Λακωνία.

Ειδικότερα, ο Αγροτικός Ελαιοκομικός Συνεταιρισμός Μεταμόρφωσης συμφώνησε με ελληνική εταιρεία εμπορίας ελαιολάδου για πώληση στα 9,364 ευρώ/κιλό. Η τιμή αυτή, αφορά ένα βυτίο (περίπου 20 τόνοι) έξτρα παρθένου ελαιολάδου.

Ελαιόλαδο: Μεγαλύτερα τα έσοδα από τις εξαγωγές σε Ιταλία και Ισπανία [πίνακες]

Μόλις την περασμένη βδομάδα ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην πώληση 2 βυτίων εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, εσοδείας 2023-2024, σε ιταλική εταιρεία, στην τιμή των 9,05 ευρώ το κιλό, ενώ στα τέλη του Νοεμβρίου, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βλαχιώτη έκλεισε συμφωνία για ένα βυτίο (27 τόνους) έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, εσοδείας 2023-24και οξύτητας 0,4 προς 8,80 ευρώ/κιλό.

Στάση αναμονής

Αν και οι τιμές φαίνεται ότι ανακάμπτουν μετά την μικρή πτώση που παρουσίασαν διεθνώς από τις αρχές του Νοεμβρίου, οι παραγωγοί δεν είναι διατεθειμένοι να πουλήσουν – όσοι βέβαια διαθέτουν αυτή την περίοδο παραγωγή – προσδοκώντας ακόμα καλύτερες τιμές.

Στάση αναμονής όμως, κρατούν και οι έμποροι, οι οποίοι επί της ουσίας δεν προχωρούν σε πράξεις. Η περιορισμένη ζήτηση από τους εμπόρους από την μία πλευρά στοχεύει στη μείωση των τιμών από τους παραγωγούς και από την άλλη αναμένουν πώς θα κινηθεί η αγορά ενόψει και των εορτών των Χριστουγέννων.

Πάντως, στην παρούσα φάση, κανείς δεν μπορεί να ρισκάρει μια πρόβλεψη για το πού τελικά θα φτάσει η τιμή παραγωγού, καθώς η συγκομιδή είναι σε εξέλιξη και δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τις τελικές ποσότητες του προϊόντος, οι οποίες αναμένονται φέτος μειωμένες.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, η ελληνική παραγωγή – αν και ακόμα βρισκόμαστε σε περίοδο συγκομιδής του ελαιοκάρπου –  αναμένεται να φτάσει τους 160.000 με 180.000 τόνους

Επίσης, σύμφωνα με το USDA, η παραγωγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αντιπροσωπεύει το 70% των ελαιώνων παγκοσμίως, αναμένεται να φθάσει τους 1,8 εκατ. τόνους ελαιόλαδου για την ελαιοκομική περίοδο 2023/2024, ποσότητα αυξημένη συγκριτικά με τους 1,4 εκατ. τόνους της προηγούμενης περιόδου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO