Aμετάβλητο στο 5,25% άφησε το κύριο επιτόκιο της η Τράπεζα της Αγγλίας ( BoE) ενώ έδωσε το στίγμα  ότι η νομισματική πολιτική είναι «πιθανό να χρειαστεί να είναι περιοριστική για παρατεταμένο χρονικό διάστημα».

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (MPC) ψήφισε 6-3 υπέρ της διατήρησης αμετάβητων των επιτοκίων  για τρίτη συνεχή συνεδρίαση. Τα τρία μέλη που διαφώνησαν τάχθηκαν υπέρ μιας περαιτέρω αύξησης κατά 25 μονάδες βάσης στο 5,5%.

Fed: Tρίτη παύση στην αύξηση των επιτοκίων -Νεύμα για μειώσεις

Ο πληθωρισμός στη Βρετανία υποχώρησε στο 4,6% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δύο ετών, ενώ η αύξηση των μισθών επίσης υπολείπεται των προσδοκιών το τελευταίο διάστημα, αλλά παραμένει  υψηλή για την κεντρική τράπεζα, καθώς επιδιώκει να μειώσει τον πληθωρισμό προς τον στόχο του 2% με βιώσιμο τρόπο.

Η MPC σημείωσε στην έκθεση της Πέμπτης ότι «οι βασικοί δείκτες εμμονής του πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένουν αυξημένοι», αν και η αυστηρότερη νομισματική πολιτική οδηγεί σε χαλαρότερη αγορά εργασίας και επιβαρύνει την πραγματική οικονομία.

Το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου παρέμεινε αμετάβλητο το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής, αλλά η οικονομία συρρικνώθηκε απροσδόκητα κατά 0,3% σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο.

Η κεντρική τράπεζα τερμάτισε ένα σερί 14 συνεχόμενων αυξήσεων τον Σεπτέμβριο, αφού αύξησε το επιτόκιο αναφοράς της από 0,1% σε υψηλό 15 ετών, στο 5,25%, μεταξύ Δεκεμβρίου 2021 και Αυγούστου 2023.

Ωστόσο, η MPC αντιστάθηκε και πάλι στις προσδοκίες της αγοράς, επαναλαμβάνοντας ότι τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν σε περιοριστικό έδαφος για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να επανέλθει ο πληθωρισμός στο στόχο μεσοπρόθεσμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή