Για τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του τελευταίου πενταμήνου οδεύει το δολάριο, καθώς η προοπτική μείωσης των αμερικανικών επιτοκίων έναντι της πιο γερακίσιαν στάσης της ΕΚΤ και της Τράπεζας της Αγγλίας οδήγησαν σε άνοδο το ευρώ και την στερλίνα.

Κλείνοντας την εβδομάδα που οι κεντρικές τράπεζες ήταν οι πρωταγωνίστριες οι επενδυτές έχουν πλέον μια πιο σαφή εικόνα για την νομισματική πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, καθώς ο προέδρος της, Τζερόμ Πάουελ είπε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ότι πιθανόν να έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων και ξεκινάει η συζήτηση για τη μείωση τους.

Αποδολαριοποίηση: Οι λόγοι που οι χώρες θέλουν να σπάσουν την παντοδυναμία του δολαρίου

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού οι ΕΚΤ και η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησαν μεν αμετάβλητα τα επιτόκια αλλά προειδοποιήσαν ότι θα διατηρήσουν την πολιτική περιοριστική για όσο χρειαστεί.

Η περιστερίσια στροφή της Fed

Η απόκλιση μεταξύ της Fed και άλλων κεντρικών τραπεζών έθεσε τον δείκτη δολαρίου σε τροχιά διολίσθησης κοντά στο 2% αυτή την εβδομάδα, τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία απώλειά που καταγράψει το νόμισμα από τα μέσα Ιουλίου, περίπου στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών. Τελευταία σημείωνε άνοδο 0,1% στα 102,08.

Οι αγορές προθεσμιακών συμβολαίων δείχνουν ότι οι επενδυτές αποτιμούν πλέον 75% πιθανότητα μείωσης των αμερικανικών επιτοκίων τον Μάρτιο, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME. Στις αρχές Δεκεμβρίου η πιθανότητα μείωσης ήταν στο 40%

Οι αγορές αναμένουν ότι τα αμερικανικά επιτόκια θα μειωθούν κατά 150 μονάδες βάσης έως το τέλος του επόμενου έτους, διπλάσια από τις προβλέψεις της Fed που συνεπάγονται μειώσεις 75 μονάδων βάσης.

Η προοπτική ενός τόσο ευνοϊκού περιβάλλοντος επιτοκίων πυροδότησε ένα ράλι σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου τα τελευταία 24ωρα, εις βάρος του δολαρίου. Αλλά το κλίμα μπορεί να μην διαρκέσει, καθώς η αμερικανική οικονομία επιβραδύνεται, ενώ ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πάνω από τον στόχο, ανέφεραν αναλυτές στο Reuters.

«Υπήρχε ένα στοιχείο έκπληξης, ο βαθμός στον οποίο η Fed έχει προχωρήσει δίνοντας στην αγορά αυτό που θέλει. Τα Χριστούγεννα ήρθαν νωρίς» σημειώνει η στρατηγική αναλύτρια της City Index, Φιόνα Κινκότα. «Υπάρχει πιθανότητα για κάποια περαιτέρω αδυναμία του δολαρίου, αλλά νομίζω ότι η ανησυχία είναι ότι αν η Fed μειώσει τα επιτόκια πολύ γρήγορα, μπορεί να έχουμε αυτή την επιστροφή στον πληθωρισμό. Είναι ένα σενάριο που έχουμε ξαναδεί και θα βαρύνει το μυαλό των επενδυτών  όχι άμεσα, καθώς βρισκόμαστε ακόμη στην ευφορία της απόφασης»καταλήγει.

Οι εκτιμήσεις για την ΕΚΤ

Σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή της Pepperstone, Chris Weston, η ΕΚΤ έχει περισσότερα περιθώρια  να προχωρήσει από ό,τι οι περισσότεροι, δεδομένης της χαμηλής ανάπτυξης και της ταχείας μείωσης του πληθωρισμού.

«Ωστόσο, η απώθηση από την πρόεδρο της ΕΚΤ Λαγκάρντ και τους συνεργάτες της υποδηλώνει εικασίες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της αρχικής χαλάρωσης – ίσως πρόκειται για μια λειτουργία που είναι επιθυμητό να κρατήσει κανείς το νόμισμά του ισχυρό για να περιορίσει τον εισαγόμενο πληθωρισμό».

Οι προκαταρκτικές μετρήσεις της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη Γαλλία και τη Γερμανία την Παρασκευή έδειξαν απροσδόκητη επιβράδυνση στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης αυτόν τον μήνα, με αποτέλεσμα το ευρώ να καταγράψει πτώση έως και 0,4% στο χαμηλό της συνεδρίασης και να βρεθεί στα 1,0946 δολάρια. Τελευαία η ισοτιμία του διαμορφώθηκε στα 1,0958 δολάρια, σημειώνοντας άνοδο 2% αυτή την εβδομάδα.

Η στερλίνα υποχώρησε κατά 0,1% στα 1,276 δολάρια, έχοντας εκτιναχθεί κατά 1,1% σε υψηλό τεσσάρων μηνών στα 1,2793 δολάρια την Πέμπτη, μετά τη γερακίσια κλίση της BoE.

Τέλος, το ιαπωνικό γεν ενισχύθηκε κατά 0,16% στα 141,60 ανά δολάριο, έχοντας αυξηθεί κατά 0,7% σε υψηλό τεσσεράμισι μηνών στα 140,95 την Πέμπτη.

Το γεν σημειώνει άνοδο 2% αυτή την εβδομάδα, με στόχο να διανύσει την πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα κερδών έναντι του δολαρίου, το μεγαλύτερο τέτοιο διάστημα από τα μέσα του 2020.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές