Παρά τα υψηλότερα επιτόκια εδώ και δεκαετίες και την μίνι χρηματοοικονομική κρίση, μετά και τις καταρρεύσεις περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ και της συστημικής ελβετικής τράπεζας Credit Suisse, τις γεωπολιτικές εντάσεις και τους πολέμους, τον γεωοικονομικό κατακερματισμό, τους φόβους για την εφοδιαστική αλυσίδα και τον πληθωρισμό, οι μετοχές παγκοσμίως με βάση τον σχετικό δείκτη MSCI World, σημείωσαν άνοδο 22%, κερδίζοντας πάνω από 10 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2023, ενώ και οι ελληνικές μετοχές αυξάνοντας την χρηματιστηριακή τους αξία κατά 21,5 δις. ευρώ οδήγησαν το ελληνικό χρηματιστήριο στην 4η θέση των αποδόσεων παγκοσμίως.

Ειδικότερα, με βάση στοιχεία της ΕΧΑΕ, στην κορυφή βρέθηκε η αγορά της Κύπρου (+52,9%), ενώ ακολούθησε ο δείκτης Nasdaq Composite των ΗΠΑ (+44,3%) που σημειώνει μία από τις κορυφαίες χρονιές των τελευταίων δύο δεκαετιών, καθώς η ζήτηση για μετοχές τεχνητής νοημοσύνης και τσιπ ημιαγωγών εκτινάχθηκε. Οι «υπέροχες επτά» ( «Magnificent 7»), μετοχές των τεχνολογικών κολοσσών ( Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon.com, Nvidia, Tesla και Meta Platforms) σχεδόν διπλασίασαν (+99%) την αξία τους.

Alpha Finance: Τι ρώτησαν οι «νέοι» στο roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο

Στην 3η θέση βρέθηκε ο δείκτης MOEX Russia Index της Ρωσίας, από την αγορά της οποίας όμως απουσιάζουν οι διεθνείς επενδυτές, ενώ και το ρωσικό ρούβλι σημειώνει απώλειες 20% εφέτος, ενώ ακολουθεί το ελληνικό χρηματιστήριο (+39%). Το 74% των ελληνικών μετοχών, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΧΑΕ (ως 27.12.2023), σημειώνουν κέρδη το 2023, με την μετοχή της Δομική Κρήτης (+309,9%) να σημειώνει τη μεγαλύτερη άνοδο. Μία εταιρεία της Ν. Κορέας που παράγει εξαρτήματα για μπαταρίες είναι ο μεγάλος κερδισμένος του 2023 στα χρηματιστήρια του κόσμου, καθώς η μετοχή της Ecopro με κέρδη 571% βρέθηκε στην 1η θέση ανάμεσα στις 2.647 μετοχές του δείκτη Bloomberg World Index

Οι αγορές ομολόγων πάλι, μετά από μία δύσκολη περίοδο, μόλις άρχισαν να προεξοφλούν τους τελευταίους μήνες μειώσεις επιτοκίων από την Άνοιξη του 2024 σημείωσαν ράλι με τον παγκόσμιο δείκτης ομολόγων συνολικής απόδοσης του Bloomberg να σημειώνει κέρδη 10% περίπου το 2μηνοΝοεμβρίου-Δεκεμβρίου, με αποτέλεσμα οι ομολογιακές αγορές να αποφύγουν μία τρίτη συνεχόμενη χρονιά απωλειών κάτι που δεν έχει συμβεί εδώ και τουλάχιστον 40 χρόνια.

Τελικά στο σύνολο του έτους ο δείκτης Bloomberg Global Aggregate Bond Index (σε δολάρια) σημειώνει κέρδη 4,7%, έναντι 6,35% του παγκόσμιου δείκτη ομολόγων Bloomberg Euro-Aggregate Total Return των ευρωπαϊκών ομολόγων, ενώ οι τιμές των ελληνικών 7-10ετών ομολόγων σημειώνουν κέρδη 18% περίπου. Τα εταιρικά ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας παγκοσμίως σημειώνουν επίσης ράλι, με απόδοση σχεδόν 11% από τις αρχές Νοεμβρίου, πραγματοποιώντας τα μεγαλύτερα κέρδη διμήνου από το 2001.

Η ελάφρυνση των κυρώσεων των ΗΠΑ οδήγησε τα ομόλογα της Βενεζουέλας με κέρδη 151% στην κορυφή των αποδόσεων της κατηγορίας, ενώ και τα ομόλογα του του Ελ Σαλβαδόρ που παλεύει να ξεφύγει από την χρεοκοπία κέρδισαν 114%. Ακολούθησαν ορισμένες περιφερειακές ομολογιακές αγορές αναδυομένων αγορών με ιδιαίτερα δεδομένα όπως το Πακιστάν (+96,9%), η Σρι Λάνκα (+71%), η Αργεντινή ( +47%, η Ουκρανία (+41%), η Ζάμπια (+36%), η Τυνησία (+28%), η Σουμάτρα (+27%) κ.α. Από τα νομίσματα, το πέσο Κολομβίας (+24,3%), το πέσο Μεξικού (+14,8%), το ζλότι Πολωνίας (+11,3%), το ρεάλ Βραζιλίας (+8,8%) και το ελβετικό φράγκο (+8,1%) σημείωσαν τα μεγαλύτερα κέρδη ως προς το δολάριο (+3,7% και το ευρώ), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες εμφάνισαν αντίστοιχα, το πέσο Αργεντινής (-78%), η νάιρα Νιγηρίας (50,6%), η τουρκική λίρα (-36,2%), το Σελίνι της Κένυας και το ρούβλι της Ρωσίας (-20%).

Μετά την κατάρρευσή των αγορών crypto στα τέλη του 2022, το 2023 το Bitcoin επανήλθε με άνοδο άνω του 160%, ενώ εκατοντάδες μικρότερα κρυπτονομίσματα, από το Solana που υποστηρίζεται από τον Σαμ Μπάκμαν Φριντ μέχρι τα λεγόμενα memecoins με σκύλους ή βατράχια, απογειώθηκαν. Π.χ. 1.000 δολάρια Solana στις αρχές του 2023 έφθασαν τα 8.000 δολάρια στο τέλος του έτους. Στα πολύτιμα μέταλλα και μετά και το ράλι της τελευταίας περιόδου, καθώς προεξοφλούνται από τις αγορές μειώσεις επιτοκίων από την fed, ο χρυσός σημείωσε κέρδη 14%. Το κακάο ΗΠΑ (+64%), ο καφές Λονδίνου (+63,5), ο χυμός πορτοκαλιού (+55%) και το λευκό ρύζι Ταϊλάνδης (+38%) ξεχώρισαν από τα αγροτικά προϊόντα. Ο δείκτης BDI Baltic Dry που εκφράζει το επίπεδο ναύλων που επικρατεί στην αγορά πλοίων ξηρού φορτίου κέρδισε 38,2%

Το στοίχημα του 2024

Αισιόδοξοι για τις ριψοκίνδυνες αξίες, εμφανίζονται οι επαγγελματίες των αγορών, καθώς όπως προκύπτει από την τελευταία έρευνα του Δεκεμβρίου της Bank of America, συνολικά 254 fund managers με υπό διαχείριση κεφάλαια 691 δισ. δολαρίων που συμμετείχαν, αύξησαν τις θέσεις τους σε μετοχές στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2022, μειώνοντας παράλληλα τις τοποθετήσεις σε μετρητά, καθώς εκτιμούν πως οι κεντρικές τράπεζες θα προχωρήσουν το 2024 σε μειώσεις επιτοκίων, ενώ η παγκόσμια οικονομία θα αποφύγει την βαθιά ύφεση. Οι περισσότεροι μάλιστα διαχειριστές ποντάρουν σε ένα σενάριο «Goldilocks» (σχετικά ισχυρή ανάπτυξη με ελεγχόμενο πληθωρισμό) για το 2024, με το 75% να προβλέπει χαμηλότερο πληθωρισμό το επόμενο έτος και το 69% «ήπια προσγείωση» για την παγκόσμια οικονομία.

Οι επαγγελματίες των αγορών διατηρούν επίσης «αυξημένες θέσεις» στα ομόλογα στο υψηλότερο επίπεδο από το 2009, καθώς οι διαχειριστές κεφαλαίων ποντάρουν πως τα ομόλογα θα είναι η κατηγορία εκείνη των περιουσιακών στοιχείων, που θα σημειώσει την καλύτερη απόδοση το 2024. Το 62% των διαχειριστών προβλέπει εξάλλου πως οι αποδόσεις των ομολόγων θα μειωθούν το 2024, δηλαδή οι τιμές τους που κινούνται αντίστροφα θα αυξηθούν, αν και το ράλι του τελευταίου 2μηνου περιορίζει τα περιθώρια. Στα νομίσματα, το 73% των διαχειριστών εκτιμά πως το γιεν της Ιαπωνίας είναι υποτιμημένο έναντι του δολαρίου και αναμένεται να ανακάμψει καθώς η κεντρική τράπεζα της χώρας θα απομακρυνθεί από την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική.

Στους μεγαλύτερους κινδύνους για το 2024, οι διαχειριστές φοβούνται το ενδεχόμενο τελικά η παγκόσμια οικονομία να υποπέσει σε ύφεση, όπως επίσης φοβούνται τον επίμονο πληθωρισμό, την κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων, ένα πιστωτικό γεγονός (κυβερνητικό/εταιρικό) τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και το ενδεχόμενο τραπεζικής κρίσης στην Κίνα.

Σχεδόν οι μισοί διαχειριστές τον Δεκέμβριο (το 49%) ανέφερε πως η ποιο συχνή συναλλαγή αφορούσε σε ανοδικές τοποθετήσεις στις «υπέροχες επτά» ( «Long Magnificent Seven»). Με τον τεχνολογικό κλάδο να αποτελεί όμως σήμερα περίπου το ένα τρίτο της κεφαλαιοποίησης των αμερικανικών χρηματιστηρίων, δηλαδή το ίδιο μερίδιο αγοράς με εκείνο που είχε σημειωθεί το καλοκαίρι του 2000, στο αποκορύφωμα της φούσκας του «dot com», καλό να σημειώσουμε ένα πρόσφατο σημείωμα αναλυτών της Societe Generale που δεν αποκλείουν το 2024 το «σκάσιμο της φούσκας» των αμερικανικών τεχνολογικών μετοχών να προκαλέσει μετασεισμούς στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, επισκιάζοντας γεωπολιτικές εντάσεις, επιτόκια και πληθωριστικές πιέσεις. Εξάλλου τα τελευταία χρόνια στην εποχή των πολυκρίσεων, οι «μαύροι κύκνοι» κάνουν όλο και ποιο συχνά την εμφάνισή τους…

ΠΗΓΗ: ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟ ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης