Αν και η ακρίβεια αποτελεί το βασικότερο πρόβλημα για σχεδόν 9 στους 10 πολίτες το παράδοξο είναι ότι οι κάτοικοι της Ελλάδας είναι οι χειρότερα πληροφορημένοι σε θέματα δικαιωμάτων του καταναλωτή, όπως κατέγραψε έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Χρειάζεται εκπαίδευση του καταναλωτή» αναφέρει στον ΟΤ η κα Παναγιώτα Καλαποθαράκου, πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής-ΕΚΠΟΙΖΩ, ενώ παραδέχεται ότι στη χώρα μας υπάρχει έλλειμμα ενός στιβαρού κινήματος καταναλωτών-πολιτών, παρότι, όπως τονίζει, οι Ενώσεις Καταναλωτών έχουν πετύχει σημαντικές επιμέρους νίκες σε ζητήματα που αφορούν την υπερχρέωση, τις προμήθειες τραπεζών, τα επιτόκια, τους λογαριασμούς ενέργειας, τις τηλεπικοινωνίες, το ηλεκτρονικό εμπόριο κ.λπ.

Την ίδια ώρα, από την πλευρά του το υπουργείο Ανάπτυξης προχωρά σε νέο, εξονυχιστικό έλεγχο όσον αφορά τις Ενώσεις Καταναλωτών προκειμένου να διαπιστωθεί ότι δεν είναι απλώς «σφραγίδες» και να πιστοποιηθούν.

«Το επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνει νέος έλεγχος από την υπηρεσία δυνάμει των νέων διατάξεων του ν. 5019/2023 ο οποίος θα είναι εξονυχιστικός. Επίσης όσοι διασπείρουν ψευδείς φήμες ή ανακρίβειες για τη λειτουργία της αγοράς θα καλούνται για εξηγήσεις», αναφέρει στον ΟΤ ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος.

Στον προηγούμενο περιοδικό έλεγχο 9 οργανώσεις καταναλωτών διαγράφηκαν από το μητρώο, διότι ήταν μόνο «σφραγίδα», αναφέρει ο ίδιος.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στη χώρα 22 οργανώσεις καταναλωτών (20 πρωτοβάθμιες και 2 δευτεροβάθμιες) ωστόσο όπως παραδέχονται, τόσο η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Καταναλωτή όσο και κύκλοι από τις οργανώσεις καταναλωτών, πολύ λιγότερες είναι λειτουργούσες και ενεργές.

Μητρώο Ενώσεων Καταναλωτών

Να σημειωθεί ότι στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου τηρείται Μητρώο Ενώσεων Καταναλωτών (ΜΕΚ), το οποίο αποτελείται από δύο διακριτά υπομητρώα:

α) το Μητρώο Νομιμοποιούμενων Φορέων για την άσκηση Αντιπροσωπευτικών Αγωγών (ΜΗΝΦΑΑ), όπου εγγράφονται οι ενώσεις καταναλωτών που ορίζονται ως νομιμοποιούμενοι φορείς για την άσκηση αντιπροσωπευτικών αγωγών, σύμφωνα με τους ορισμούς της σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας (2020/1828), και

β) το Μητρώο Λοιπών Ενώσεων Καταναλωτών (ΜΗΛΕΚ) όπου εγγράφονται οι λοιπές ενώσεις καταναλωτών που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα.

Με βάση τον νόμο Καταναλωτική Ένωση εγγεγραμμένη στο ΜΕΚ, η οποία ήταν εγγεγραμμένη στο παρελθόν και στο Μητρώο του άρθρου 10 του ν. 2251/1994, ως αυτό ίσχυε μέχρι την 26.06.2023, διαγράφεται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Ανάπτυξης και σε περίπτωση που διαπιστωθεί μη συμμόρφωσή της κατά το χρονικό διάστημα πέντε ετών πριν την έναρξη ισχύος της Υπουργικής Απόφασης που υπογράφηκε στις αρχές Δεκεμβρίου του 2023.

Οι οικονομικοί πόροι των Ενώσεων Καταναλωτών προέρχονται από τις συνδρομές και τις εθελοντικές εισφορές των μελών τους, κληρονομιές και αξιοποίηση της περιουσίας τους αλλά και από επιχορηγήσεις ή παραχωρήσεις από το Ελληνικό Δημόσιο, τους ΟΤΑ, την ΕΕ, διεθνείς οργανισμούς, δωρεές, χορηγίες, κ.ά.

Ποιες είναι οι υποχρεώσεις

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι ενώσεις καταναλωτών εντός του πρώτου τριμήνου κάθε έτους υποβάλλουν στη Γενική Διεύθυνση Αγοράς και Προστασίας Καταναλωτή της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης:

α) Ετήσιες εκθέσεις αναφορικά με τη δραστηριότητά τους το προηγούμενο ημερολογιακό έτος, περιλαμβανομένου του διοικητικού – οικονομικού απολογισμού,

β) αντίγραφο ποινικού Μητρώου των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ένωσης,

γ) υπεύθυνη δήλωση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ένωσης ότι δεν λαμβάνουν οποιασδήποτε μορφής αποζημίωση για τις υπηρεσίες που παρέχουν και δεν έχουν καταδικασθεί, αμετάκλητα, για απιστία, απάτη, πλαστογραφία, υπεξαίρεση, δωροδοκία, παράβαση του νόμου περί μεσαζόντων και του νόμου περί ναρκωτικών,

δ) υπεύθυνη δήλωση του νομίμου εκπροσώπου της ένωσης ότι η ένωση δεν υπόκειται σε διαδικασία αφερεγγυότητας και δεν έχει κηρυχθεί αφερέγγυα,

ε) ηλεκτρονικά αντίγραφα όλων των βιβλίων τους (μητρώο μελών, πρακτικά συνεδριάσεων, βιβλία ταμείου και περιουσίας, πρωτόκολλο).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Επίδομα γένννησης: Τη Μ. Τρίτη 30 Απριλίου καταβάλλονται τα αναδρομικά σε 58.912 μητέρες
Οικονομία |

Πότε πληρώνονται τα αναδρομικά του επιδόματος γέννησης σε 58.912 μητέρες

Το επιπλέον ποσό που προκύπτει μετά την αύξηση του επιδόματος γέννησης, καταβάλλεται στις δικαιούχους χωρίς αυτές να υποβάλλουν νέα αίτηση ή  προβούν σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια