Προσφορές ρεκόρ προσείλκησε η έκδοση ισπανικού ομολόγου, καθώς το επενδυτικό ενδιαφέρον το 2024 στρέφεται στα ομόλογα της ζώνης του ευρώ με τους επενδυτές να ποντάρουν στη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με τους Financial Times.

Η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης προχώρησε στην έκδοση 10ετούς ομολόγου και συγκέντρωσε προσφορές ύψους 138 δισ. ευρώ, καταγράφοντας ρεκόρ ζήτησης για κρατικό ομόλογο.

Ομόλογα: Έρχονται εκδόσεις 2,1 τρισ. δολαρίων – Τι προβλέπουν οι αναλυτές

Η αγορά των ομολόγων της ευρωζώνης

Αξιοσημείωτο είναι ότι τις προηγούμενες μέρες οι επενδυτές έδειξαν επίσης ζωηρό ενδιαφέρον για τα ομόλογα του Βελγίου και της Ιταλίας. Το Βέλγιο έλαβε προσφορές ρεκόρ 75 δισ. ευρώ για το 10ετές ομόλογό του, ενώ η Ιταλία έλαβε 91 δισ. ευρώ για την πώληση 30ετούς χρέους της.

Το 2024 ξεκινάει με τους καλυτερους οιωνούς για την αγορά των ευρωομολόγων, παρά το ισχυρό ράλι που σημειώθηκε τους δύο τελευταίους μήνες του 2023 και το οποίο οδήγησε σε αποκλιμάκωση των αποδόσεων. Το επενδυτικό ενδιαφέρον έχουν τροφοδοτήσει εκθέσεις μεγάλων τραπεζών που προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων. Το επιτόκιο αναφοράς της ΕΚΤ αναμένεται να μειωθεί στο 2,75% έως το τέλος του 2024 από 4% που είναι σήμερα. Ως εκ τούτου διαχειριστές κεφαλαίων σπύεδουν να αγοράσουν χρέος σε ευρώ για να καταγράψουν κέρδη. Το επιτόκιο αναφοράς της ΕΚΤ αναμένεται να μειωθεί στο 2,75% έως το τέλος του 2024 από 4% που είναι σήμερα.

«Η νέα χρονιά συνήθως είναι πολύ ζωηρή και φέτος έχει υπερτονιστεί από αυτή την υπερβολική ζήτηση λόγω των εξελίξεων στα επιτόκια» εξηγεί στους FT  δήλωσε ο επικεφαλής των κεφαλαιαγορών χρέους για την ΕΜΕΑ στην Barclays, μία από τις τράπεζες που διαχειρίστηκαν την έκδοση ομολόγων της Ισπανίας, Λι Κούμπες. Πρόσθεσε ότι το ρεκόρ ζήτησης που κατέγραψε το ισπανικό 10ετές  αντανακλά επίσης την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην “υπεραπόδοση” της ισπανικής οικονομίας, η οποία αναμένεται να έχει αναπτυχθεί κατά 2,4% το 2023.

Το δανειακό πρόγραμμα της Ισπανίας και η υψηλή απόδοση του 10ετούς

Η χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου ανακοίνωσε το δανειακό της πρόγραμμα, που είναι χαμηλότερο κατά 10 δισ. ευρώ από το αντίστοιχο του 2023 και θα ζητήσει από τις αγορές 55 δισ. ευρώ. Οι ισχυρές επιδόσεις της οικονομίας της είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι δανειακές ανάγκες της.

Πέρα από τα μακροοικονομικά στοιχεία που αιτιολογούν τη ζήτηση υπάρχει και το άμεσο κέρδος. Σύμφωνα με επενδυτές ένα μέρος της ζήτησης οφείλεται, εν μέρει, στην κλίμακα της έκπτωσης στην ισπανική κοινοπραξία, ένα είδος πώλησης όπου μια ομάδα τραπεζών πληρώνεται με αμοιβή για να αυξήσει τη ζήτηση από τους αγοραστές.

Τα 15 δισ. ευρώ του νέου ισπανικού κρατικού χρέους πωλήθηκαν με απόδοση 3,26%, σύμφωνα με τραπεζίτες που εργάστηκαν για τη συμφωνία, σε σύγκριση με την υφιστάμενη απόδοση του 3,17%.

Η διαφορά των 9 μονάδων βάσης «φαίνεται υπερβολικά γενναιόδωρη» εξηγεί  ο Mike Riddell, διαχειριστής χαρτοφυλακίου ομολογιακών αμοιβαίων κεφαλαίων στην Allianz Global Investors, Μαικ Ριντέλ.«Ίσως οι εκδότες των ομολόγων να ανησυχούν αρκετά για πιθανή έλλειψη ζήτησης ώστε να είναι πρόθυμοι να δώσουν μερικές μονάδες βάσης στην απόδοση για να διασφαλίσουν ότι θα μπορέσουν να αντλήσουν τα κεφάλαια που επιθυμούν.»

Οι δέκα μεγαλύτερες χώρες της ευρωζώνης θα εκδώσουν φέτος κρατικά ομόλογα ύψους 640 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της NatWest – μια αύξηση 18% από το 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης