Ένα στέλεχος της εταιρείας συμβούλων Alvarez & Marsal συνελήφθη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ εργαζόταν για την ανασυγκρότηση μιας εταιρείας εισηγμένης στον Nasdaq, στην οποία οι αμερικανικές αρχές απήγγειλαν κατηγορίες για απάτη τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Ο Guy Wall, διευθύνων σύμβουλος της πρακτικής αναδιάρθρωσης της A&M στο Ντουμπάι, έγινε τον περασμένο μήνα διευθυντής της Brooge Energy Limited, μιας εταιρείας αποθήκευσης πετρελαίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η οποία είχε πληγεί έπειτα από την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης το 2019.

Ο Wall και ένας συνάδελφός του έγιναν διευθυντές αφού η A&M διορίστηκε τον Νοέμβριο από δικαστήριο των Νήσων Κέιμαν για να επιβλέψει την εκκαθάριση της BPGIC Holdings, της εταιρείας χαρτοφυλακίου που είναι ο μεγαλομέτοχος της Brooge.

Το δικαστήριο διόρισε την A&M ως εκκαθαριστές μετά από επιτυχή νομική διεκδίκηση για απλήρωτα χρέη από την επενδυτική εταιρεία Asma Capital με έδρα το Μπαχρέιν.

Σαουδική Αραβία: Καλεί τις ξένες επιχειρήσεις να μεταφέρουν την περιφερειακή τους έδρα στο Ριάντ

Η σύλληψη

Ο Wall συνελήφθη αυτόν τον μήνα από τις αρχές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, δήλωσαν οι άνθρωποι, καθώς βρισκόταν στη διαδικασία εκπόνησης ενός σχεδίου για τη σταθεροποίηση της Brooge μετά τις κατηγορίες για απάτη από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.

Πρόσθεσαν ότι ο Wall κρατήθηκε στη φυλακή της Fujairah, του εμιράτου όπου εδρεύουν τα δεξαμενόπλοια αποθήκευσης πετρελαίου της Brooge, πριν αφεθεί ελεύθερος. Ο Wall συνελήφθη επειδή φέρεται να προσπάθησε να αφαιρέσει έγγραφα από τα γραφεία της Brooge στη Fujairah χωρίς άδεια, πρόσθεσαν οι άνθρωποι.

Η A&M, η οποία έχει την έδρα της στη Νέα Υόρκη, αρνήθηκε να σχολιάσει. Ο Γουόλ δεν απάντησε σε αιτήματα για σχολιασμό. Ένας δικηγόρος της Brooge αρνήθηκε να παράσχει σχόλιο για δημοσίευση.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας της Φουτζέιρα δήλωσε ότι «δεν μπορούν να μοιραστούν προσωπικές πληροφορίες για άτομα που κρατούνται στη φυλακή μας». Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δεν παρείχε κάποιο σχόλιο μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης.

Η Brooge ήταν μέρος ενός πλήθους εταιρειών που εκμεταλλεύτηκαν την όρεξη των επενδυτών για ειδικές εταιρείες εξαγορών και η αξία της αποτιμήθηκε σε περισσότερα από 1 δισ. δολάρια όταν βγήκε στο χρηματιστήριο.

Υποστήριξη επενδυτών της Μέσης Ανατολής

Η εταιρεία είχε την υποστήριξη επενδυτών της Μέσης Ανατολής, μεταξύ των οποίων ο σεΐχης Mohammed bin Khalifa bin Zayed Al Nahyan, γιος του προηγούμενου προέδρου των ΗΑΕ, ο οποίος πέθανε το 2022.

Ο σεΐχης κατείχε μειοψηφικό μερίδιο στην Brooge μέσω του 24% που κατείχε στην BPGIC Holdings. Ένας επιχειρηματίας, ο Salman Dawood Salman al-Ameri, ήταν ο κύριος μέτοχος της BPGIC Holdings.

Ωστόσο, τα μερίδιά τους επρόκειτο να τους αφαιρεθούν, όταν ο Wall και το άλλο στέλεχος της A&M, ο Alexander Lawson, διορίστηκαν ως εκκαθαριστές της BPGIC Holdings.

Διεθενίς δραστηριότητες

Η A&M έχει επεκτείνει σημαντικά τις διεθνείς δραστηριότητές της τα τελευταία χρόνια, μεταξύ άλλων και στη Μέση Ανατολή, ανταγωνιζόμενη παγκόσμιες συμβουλευτικές εταιρείες όπως οι Big Four των επαγγελματικών υπηρεσιών. Απασχολεί περίπου 8.500 άτομα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στις 22 Δεκεμβρίου απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος της Brooge και δύο πρώην στελεχών της για απάτη, αφού διαπίστωσε ότι η εταιρεία «δημιούργησε πλαστά τιμολόγια για να υποστηρίξει τη διόγκωση των εσόδων από τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της στη Φουτζέιρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων κατά πάνω από 70 εκατ. δολάρια σε διάστημα τριών ετών».

Η Brooge, η οποία δεν παραδέχθηκε ούτε αρνήθηκε τις κατηγορίες , συμφώνησε να καταβάλει πρόστιμο ύψους 5 εκατ. δολαρίων.

Πού επικεντρώθηκε η έρευνα

Η έρευνα της ρυθμιστικής αρχής επικεντρώθηκε σε ένα ένα σχετιζόμενο τμήμα με την ονομασία Al Brooge International Advisory (BIA), το οποίο, όπως σημείωνε «δεν είχε καμία ουσιαστική επιχειρηματική δραστηριότητα εκτός από τη συμμετοχή στις ψευδείς δηλώσεις εσόδων που σχετίζονται με την [Brooge Energy]».

Τόσο η EY όσο και η PwC παραιτήθηκαν από ελεγκτές της Brooge από τότε που η εταιρεία βγήκε στο χρηματιστήριο. Η PwC αποχώρησε τον Δεκέμβριο του 2022, επικαλούμενη “διαφωνίες” σε θέματα λογιστικής με την εταιρεία.

Η Brooge αντικατέστησε την PwC με την ελεγκτική εταιρεία Affiniax AAS Auditors με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Πέρυσι, η Affiniax AAS επαναταξινόμησε κεφάλαια ύψους 74 εκατ. δολαρίων που έλαβε από τη BIA μεταξύ 2018 και 2020 και τα οποία προηγουμένως είχαν καταχωρηθεί ως έσοδα. Αυτό σήμαινε ότι οι λογαριασμοί έδειχναν ότι η Brooge χρωστούσε αυτά τα χρήματα στη BIA.

Πέντε ημέρες αφότου η SEC ανακοίνωσε τις κατηγορίες της, η Brooge ανέφερε ότι στην κύρια θυγατρική της “επιδόθηκε δικαστική εντολή από δικαστήριο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων μετά από υπόθεση που προωθείται από την Brooge International Advisory”. Πρόσθεσε ότι ο νομικός της σύμβουλος είχε αποφασίσει ότι δεν θα έπρεπε να επηρεάσει τις “τρέχουσες δραστηριότητες” της Brooge.

Η BIA δεν απάντησε σε αιτήματα για σχολιασμό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή