«Σε καλό σημείο» βρίσκεται η αμερικανική οικονομία και η νομισματική πολιτική, εκτιμά η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σαν Φρανσίσκο, Μέρι Ντάλι, ενώ πρόσθεσε ότι  οι κίνδυνοι έχουν γίνει πιο ισορροπημένοι και απομένει ακόμη δουλειά για τη μείωση του πληθωρισμού.

«Πρέπει να βαθμολογήσουμε πολύ προσεκτικά για να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουμε να μειώνουμε τον πληθωρισμό και θα διασφαλίσουμε ότι θα το κάνουμε με ήπιο τρόπο, όσο πιο ήπια μπορούμε», δήλωσε η Daly στην οικονομική στρογγυλή τράπεζα της κομητείας του Σαν Ντιέγκο.

Ντάλι – Fed: Πολύ νωρίς να κηρύξουμε τη νίκη στον πληθωρισμό

«Γνωρίζουμε ότι η πολιτική βρίσκεται σε καλό σημείο, η οικονομία βρίσκεται σε καλό σημείο και μπορούμε να αρχίσουμε να είμαστε πιο υπομονετικοί για να δούμε τι πρέπει να κάνουμε ως Fed στη συνέχεια. Χρειάζεται υπομονήκαι σταδιακότητα».

Οι λέξεις βαθμονόμηση, υπομονή και σταδιακότητα υποδηλώνουν ότι η Ντάλι πιστεύει ότι οι μειώσεις των επιτοκίων της Fed θα γίνουν αλλά όχι άμεσα.

Σε αντίθεση με πέρυσι, όταν το επίκεντρο ήταν η καταπολέμηση του πληθωρισμού, η Ντάλι δήλωσε ότι φέτος υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για προσοχή στην άλλη εντολή της Fed – την επίτευξη της μέγιστης απασχόλησης.

«Οι κίνδυνοι για την οικονομία είναι ισορροπημένοι και οι κίνδυνοι για τις δύο πλευρές της εντολής μας είναι ισορροπημένοι» συνέχει δήλωσε. Επιπλέον επεσήμανε ότι θα ήταν «πρόωρο» να πιστεύουμε ότι οι μειώσεις των επιτοκίων είναι προ των πυλών. Ο πληθωρισμός έχει μειωθεί από την κορύφωσή του το 2022, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός, είπε, σημειώνοντας ότι τον Δεκέμβριο ο δομικός πληθωρισμός ήταν 3,9%.
«Υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό», είπε.

Η Fed στοχεύει σε πληθωρισμό 2%, αν και με διαφορετικό κριτήριο από αυτό που ανέφερε η αξιωματούχος της Fed. Σύμφωνα τον δείκτη τιμών προσωπικών δαπανών, τον οποίο παρακολουθεί στενά η κεντρική τράπεζα, ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο  2,6% τον Νοέμβριο, την τελευταία διαθέσιμη μέτρηση.

Η Ντάλι είναι πιθανότατα ο τελευταίος υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της Fed που θα μιλήσει δημοσίως πριν από τη συνεδρίαση πολιτικής της Fed στις 30-31 Ιανουαρίου, λόγω της συμφωνημένης περιόδου ηρεμίας που προηγείται κάθε συνεδρίασης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή