Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τα νέα προγράμματα ανακαίνισης κατοικιών και ενεργειακής αναβάθμισης που θα τρέξει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έπειτα και από την έγκριση του αναθεωρημένου Σχεδίου Ανάκαμψης που αποτελεί τη βασική πηγή χρηματοδότησης για τις συγκεκριμένες επενδύσεις.

Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2024 αναμένεται να κάνει πρεμιέρα και το νέο στεγαστικό πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», μέσω του οποίου συνολικά 12.500 με 25.000 ιδιοκτήτες θα μπορούν να πάρουν επιδότηση 40% για να ανακαινίσουν κλειστά ή παλιά σπίτια και η συνολική επιδότηση του προγράμματος ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ.

Τα φοροκίνητρα που εξετάζονται για να επιστρέψουν στην αγορά τα κλειστά ακίνητα

Κριτήρια

Ουσιαστικά, το νέο πρόγραμμα αφορά την επιδότηση του κόστους της ανακαίνισης για κενές κατοικίες που θα μισθωθούν στη συνέχεια και στοχεύει στην αύξηση των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών, προκειμένου να επιλυθεί το στεγαστικό πρόβλημα.

Το κόστος της ανακαίνισης που θα επιδοτείται ορίστηκε σε 10.000 ευρώ και η επιδότηση φτάνει κατ’ ανώτατο όριο στο 40%, επί των τιµολογίων εργασιών και υλικών ανακαίνισης. Για παράδειγμα: σε μια ανακαίνιση που θα κοστίσει 12.000 ευρώ βάσει παραστατικών, ο ιδιοκτήτης θα επιδοτηθεί για τις 10.000 ευρώ με ποσό επιδότησης 4.000 ευρώ.

Οσον αφορά τους δικαιούχους, εκτιμάται ότι μέσω του προγράμματος μπορεί να ωφεληθούν από 12.500 έως και 25.000 ιδιοκτήτες και να απελευθερωθούν ισάριθμα ακίνητα – φαντάσματα.

Σύμφωνα με τα κριτήρια του προγράμματος, επιδοτείται η ανακαίνιση κατοικιών έως 100 τ.µ. σε αστικά κέντρα, οι ωφελούμενοι θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον 50% της επικαρπίας ή της πλήρους κυριότητας του υπό ανακαίνιση ακινήτου, το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημά τους πρέπει να είναι έως 40.000 ευρώ και το σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους έως 300.000 ευρώ, η προς ανακαίνιση κατοικία να είναι δηλωµένη ως κενή στο Ε2 του τελευταίου φορολογικού έτους και να µη δηλώνεται ως πρώτη κατοικία, ούτε να είναι µισθωµένη και, τέλος, οι υποψήφιοι δικαιούχοι να μην έχουν ενταχθεί σε άλλο πρόγραμμα «Εξοικονοµώ».

«Εξοικονομώ 2024»

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να βγει το νέο «Εξοικονομώ 2024», το οποίο θα προβλέπει αυξημένες επιδοτήσεις για εγκατάσταση αντλιών θερμότητας, με στόχο την επιτάχυνση της απεξάρτησης της θέρμανσης από το πετρέλαιο, ενώ θα περιλαμβάνει και τα αδιάθετα κονδύλια, από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο «Εξοικονομώ» θα προχωρήσει με υπολογισμό των ενεργειακών αναγκών ανά περιοχή σε όλη την επικράτεια, ενώ θα ληφθούν υπόψη νέα κοινωνικά κριτήρια. Επιπλέον, θα αφορά – όπως και τα προηγούμενα προγράμματα – δαπάνες για συστήματα θέρμανσης και ψύξης, θερμομόνωση και κουφώματα, με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να υπολογίζει και ένα «μπόνους» σε όσους ιδιοκτήτες επιλέξουν να εγκαταστήσουν αντλίες θερμότητας.  Εκτός από τα εισοδηματικά κριτήρια, σημαντικό ρόλο θα παίξει η παλαιότητα του ακινήτου και η ενεργειακή αναβάθμιση που θα επιτευχθεί μετά τις παρεμβάσεις.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η αναβάθμιση συνολικά 11.500 κατοικιών κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ετών, με τις 2.500 κατοικίες να αφορούν ευάλωτα νοικοκυριά. Ταυτόχρονα, για όσους δεν πληρούν τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης από το πρόγραμμα και προβούν σε «πράσινη ανακαίνιση» με δικά τους έξοδα προβλέπονται – σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες – προβλέπονται ειδικές εκπτώσεις στη φορολογία.

Η «στροφή» στις αντλίες θερμότητας, σε ό,τι αφορά τη θέρμανση των σπιτιών, προέρχεται από τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, σύμφωνα με την οποία σε λιγότερο από έναν χρόνο (από την 1η Ιανουαρίου 2025), οι χώρες – μέλη της ΕΕ πρέπει να σταματήσουν να επιδοτούν τους λέβητες και μέχρι το 2040 να τους έχουν απαγορεύσει εντελώς. Εκτός από τις αντλίες θερμότητας, η ευρωπαϊκή οδηγία αναφέρεται και στα φωτοβολταϊκά στις στέγες που για τα καινούργια κτίρια γίνονται πλέον υποχρεωτικά.

Πηγή: Εντυπη έκδοση Τα Νέα

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα
Η Πορεία της Ελληνικής Κτηματαγοράς και οι Επενδυτικές Προκλήσεις στις Συναλλαγές Ακινήτων
Ακίνητα |

Η Πορεία της Ελληνικής Κτηματαγοράς και οι Επενδυτικές Προκλήσεις στις Συναλλαγές Ακινήτων

Παρά τις σύγχρονες επενδυτικές προκλήσεις (ενδεικτικά αύξηση κατασκευαστικού κόστους, αύξηση επιτοκίων, πράσινη μετάβαση), η  διατήρηση του θετικού ρυθμού ανάπτυξης καθιστά αναγκαία τη σταθερότητα του νομοθετικού και εν γένει επενδυτικού πλαισίου