Αμετάβλητο στο 5% διατήρησε το βασικό επιτόκιο της η Τράπεζα του Καναδά (BoC) και τόνισε ότι, ενώ ο υποκείμενος πληθωρισμός εξακολουθεί να αποτελεί ανησυχία, η τράπεζα εστιάζει στο πότε θα μειώσει το κόστος δανεισμού και όχι στο αν θα προβεί σε νέα αύξηση.

Το διοικητικό συμβούλιο της BoC διατήρησε τα επιτόκια αμετάβλητα σε τέσσερις διαδοχικές συνεδριάσεις πολιτικής μετά την τελευταία αύξηση τον Ιούλιο. Ο ετήσιος πληθωρισμός τον Δεκέμβριο επιταχύνθηκε στο 3,4%, εξακολουθεί να είναι υψηλότερος από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για 2%, αλλά κάτω από το ανώτατο όριο του 8,1% που είχε ανέλθει τον Ιούνιο του 2022.

Καναδάς: Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα

«Η συζήτηση για τη νομισματική πολιτική μετατοπίζεται από το κατά πόσον το επιτόκιο πολιτικής μας είναι αρκετά περιοριστικό για την αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών, στο πόσο καιρό πρέπει να παραμείνει στο τρέχον επίπεδο» δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Τιφ Μακλέμ. Στη συνέχεια μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε ότι «είναι πρόωρο να συζητήσουμε τη μείωση του επιτοκίου πολιτικής μας.»

«Η Τράπεζα του Καναδά δεν είναι έτοιμη, πρόθυμη ή ικανή να επιφέρει ανακούφιση από τα υψηλά επιτόκια ακόμη, αλλά έδωσε κάποιες ενδείξεις ότι τα χαμηλότερα επιτόκια θα έρθουν αργότερα φέτος» εξηγεί στο Reuters ο επικεφαλής οικονομολόγος της CIBC Capital Markets, Άβερι Σένφελντ.

Οι αγορές χρήματος στον Καναδά συνέχισαν να προεξοφλούν πλήρως μια πρώτη μείωση κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούνιο.

Το καναδικό δολάριο υποχώρησε κατά 0,1% σε 1,3475 ανά δολάριο ΗΠΑ, ή 74,21 σεντς ΗΠΑ.

Οι προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας

Η BoC απέσυρε τη φράση «έτοιμη να αυξήσει περαιτέρω το επιτόκιο πολιτικής αν χρειαστεί» που περιλαμβανόταν σε προηγούμενες δηλώσεις πολιτικής . Ωστόσο, στις εναρκτήριες δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο Μάκλεμ δήλωσε ότι η τράπεζα δεν απέκλεισε περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων. «Εάν οι νέες εξελίξεις ωθήσουν τον πληθωρισμό σε υψηλότερα επίπεδα, ίσως χρειαστεί να αυξήσουμε τα επιτόκια» είπε ο Μάκλεμ «Εάν η οικονομία εξελιχθεί σε γενικές γραμμές σύμφωνα με την πρόβλεψη που δημοσιεύσαμε σήμερα, αναμένω ότι οι μελλοντικές συζητήσεις θα αφορούν το πόσο καιρό θα διατηρήσουμε το επιτόκιο πολιτικής στο 5%» πρόσθεσε.

Η BoC περιόρισε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη και ήταν ελαφρώς πιο αισιόδοξη για το πότε ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο στόχο του 2%, σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν.

Η BoC δήλωσε ότι, όπως είπε, συνεχίζει την ποσοτική σύσφιξη (QT), η οποία αποσκοπεί στη μείωση του μεγέθους του ισολογισμού της τράπεζας, αφού αγόρασε ομόλογα σε μεγάλη κλίμακα για να στηρίξει την οικονομία κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ερωτηθείς αν η τράπεζα θα τερματίσει την QT, όπως ορισμένοι οικονομολόγοι προτείνουν να συμβεί για να μειωθούν τα επιτόκια τραπεζικού δανεισμού μίας ημέρας, ο Μάκλεμ είπε ότι είναι πολύ νωρίς. «Σίγουρα δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί», είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή