Η Ρωσία εργάζεται σε ένα νέο σύστημα οικονομικών σχέσεων με άλλες χώρες, καθώς ο μηχανισμός που βασίζεται σε δολάρια ΗΠΑ αποδεικνύεται «αναξιόπιστος, ψευδής και επικίνδυνος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα, ο Πεσκόφ είπε ότι δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε για την αποδυνάμωση του συστήματος του δολαρίου, καθώς οι ίδιες οι ΗΠΑ το υπονομεύουν με τις ενέργειές τους.

«Η Ρωσία χτίζει ένα νέο σύστημα οικονομικών συνδέσεων επειδή το προηγούμενο σύστημα αποδείχθηκε αναξιόπιστο, ψευδές και επικίνδυνο. Η Ρωσία αναζητά μια ευκαιρία να αναπτύξει εναλλακτικές λύσεις», είπε.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα επικρίνει τις ΗΠΑ ότι χρησιμοποιούν την κυριαρχία τους στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα για να επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις, όπως δέσμευση λογαριασμών, απαγόρευση πληρωμών, απαγόρευση πώλησης του δολαρίου, το οποίο χρησιμεύει ως διεθνές νόμισμα πληρωμών, και επηρεασμός της κατανομής κεφαλαίων μέσω διεθνών χρηματοοικονομικών ιδρύματα.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, η Ρωσία έζησε υπό τις αμερικανικές κυρώσεις για όλη σχεδόν τη σύγχρονη ιστορία της. Ωστόσο, όταν η Μόσχα ξεκίνησε την «ειδική στρατιωτική της επιχείρηση» στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοί τους επέβαλαν διάφορα πακέτα κυρώσεων και η Ρωσία βρέθηκε σε δύσκολη κατάσταση, σχεδόν αποκομμένη από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Σε τέτοιες συνθήκες, η Μόσχα άρχισε να αναζητά εναλλακτικές λύσεις που θα της επέτρεπαν να διασφαλίσει τις διεθνείς πληρωμές και το εμπόριο με άλλες χώρες, κάτι που η Ουάσιγκτον θεωρούσε «πρόκληση».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Κομισιόν: Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία
Επικαιρότητα |

Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΕΛΚ) κλήθηκε να υπεραμυνθεί των πολιτικών της θητείας που φεύγει έχοντας εξ αριστερών της στη σκηνή τον εκπρόσωπο του ακροδεξιού ID Άντερς Βίστισεν