Εκατοντάδες παραβιάσεις κανονισμών που αποσκοπούν στην προστασία της ανεξαρτησίας του ελεγκτικού τους έργου έχουν παραδεχθεί οι Big Four του κλάδου των λογιστικών εταιρειών, μετά την εισαγωγή νέων κανόνων γνωστοποίησης στις ΗΠΑ.

Δεν είναι τυχαίο ότι το Συμβούλιο Εποπτείας Λογιστικών Εταιρειών (PCOA) προτρέπει τις εταιρείες και τους επενδυτές να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στα ευρήματα των ετήσιων επιθεωρήσεων σε ελεγκτικά γραφεία, τα τελευταία ευρήματα των οποίων αναμένεται να δημοσιευτούν τις επόμενες εβδομάδες.

Η ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ απαιτεί από το προσωπικό των ελεγκτικών εταιρειών και τα στενά μέλη των οικογενειών τους να κάνουν ενδελεχείς οικονομικές γνωστοποιήσεις, για παράδειγμα τις επενδύσεις τους, και απαγορεύουν την απασχόληση και τις οικονομικές σχέσεις με πελάτες ελεγκτών που θα μπορούσαν να βλάψουν την ανεξαρτησία της εταιρείας.

Deloitte: Στη διάθεση των υπαλλήλων ένα chatbot τεχνητής νοημοσύνης

Η PwC ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι εντόπισε 129 παραβιάσεις κανόνων ανεξαρτησίας που επηρέασαν 74 πελάτες και οι επιθεωρητές της ρυθμιστικής αρχής PCAOB εντόπισαν άλλη μία παρόμοια παραβίαση σε επιθεώρηση ελεγκτικού έργου το 2022. Τα στοιχεία συμπεριλήφθηκαν σε μια ενημέρωση της έκθεσης ποιότητας ελέγχου της PwC, που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπό της.

Η Deloitte ανέφερε στην έκθεσή της για την ποιότητα του ελέγχου τον περασμένο μήνα ότι είχε ενημερώσει τους επιθεωρητές της PCAOB για 129 παραβιάσεις σε 78 πελάτες το 2022 – επηρεάζοντας περίπου το 3% των ελέγχων της στις ΗΠΑ – και 107 παραβιάσεις σε 53 πελάτες στον κύκλο επιθεώρησης του 2023. Η EY ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι βρήκε παραβιάσεις της ανεξαρτησίας που επηρεάζουν το 3% των ελέγχων της το 2022.

Η KPMG είναι η μόνη από τις Big Four που δεν έχει ανακοινώσει τα στοιχεία της, τα οποία θα δημοσιοποιηθούν στις επερχόμενες εκθέσεις επιθεώρησης του PCAOB και θα αναφέρονται στο 2022. Το PCAOB αποφάσισε πέρυσι να αρχίσει να περιλαμβάνει τακτικά δεδομένα για παραβιάσεις της ανεξαρτησίας.

Η PwC, η Deloitte και η EY ανακοίνωσαν ότι είχαν εξετάσει κάθε παραβίαση και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχαν περιπτώσεις στις οποίες η ανεξαρτησία ενός ελέγχου ήταν πράγματι σε κίνδυνο. Άτομο που γνωρίζει την κατάσταση στην PwC ανέφερε ένα παράδειγμα με τη σύζυγο ενός υπαλλήλου που είχε υπόλοιπο μετρητών στην εφαρμογή πληρωμών Venmo, ενώ η PwC έλεγχε τη μητρική εταιρεία της Venmo, PayPal.

Η Deloitte ανακοίνωσε ότι οι πιο συνηθισμένες περιπτώσεις μη συμμόρφωσης «σχετίζονταν με οικονομικές σχέσεις και εργασιακές σχέσεις περίπου 145.000 επαγγελματιών που παρακολουθήθηκαν».

«Τεχνικές παραβιάσεις»

«Θα τις χαρακτήριζα ως τεχνικές παραβιάσεις», δήλωσε ο Ντένις ΜακΓκόουαν, αντιπρόεδρος του Κέντρου Ποιότητας Ελέγχου, που εκπροσωπεί μεγάλες λογιστικές εταιρείες των ΗΠΑ. «Αυτές οι εταιρείες είναι μεγάλες, με πολλούς ανθρώπους σε αυτές, και έχουν θέσει τους ελέγχους και τα συστήματα για την παρακολούθηση της συμμόρφωσης των ανθρώπων, γι’ αυτό είναι σχεδόν πάντα στοιχεία που αναφέρονται από το ίδιο το προσωπικό».

Ένας εκπρόσωπος της PCAOB δήλωσε: «Η ανεξαρτησία του ελεγκτή στηρίζει την ακεραιότητα των κεφαλαιαγορών μας και είναι απαραίτητη για να διασφαλίσουμε ότι οι επενδυτές μπορούν να εμπιστεύονται τις οικονομικές καταστάσεις στις οποίες βασίζονται για τη λήψη αποφάσεων».

Ο αντιπρόεδρος της PwC, Wes Bricker, δήλωσε ότι τα προγράμματα συμμόρφωσής της «συχνά υπερβαίνουν τις ρυθμιστικές απαιτήσεις».

Η ενημέρωση της έκθεσης ποιότητας ελέγχου της εταιρείας τη Δευτέρα αποκάλυψε επίσης ότι οι επιθεωρητές PCAOB είχαν βρει λανθασμένο έργο στο 9% των ελέγχων της PwC για το 2022, όπου το προσωπικό της απέτυχε να εκτελέσει όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται. Αυτό είναι διπλάσιο από το ποσοστό του 2021, αλλά παραμένει το χαμηλότερο μεταξύ των Big Four.

Η EY παραδέχτηκε τον Νοέμβριο ότι η έκθεσή της για την επιθεώρηση PCAOB για το 2022 θα έδειχνε ποσοστό ανεπάρκειας 46%, ποσοστό που έκρινε «απαράδεκτο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή