Σε μια πυκνοκατοικημένη πόλη όπως το Τόκιο, οι κατοικίες δεν ήταν ποτέ φθηνές ούτε και εύκολο να βρεθούν, με συνέπεια οι τιμές των νέων διαμερισμάτων να έχουν εκτιναχθεί σε τιμές ρεκόρ για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το 2023, λόγω της χαμηλής προσφοράς και του αυξανόμενου κόστους κατασκευής.

Η μέση τιμή ενός νέου διαμερίσματος στην ιαπωνική πρωτεύουσα και τις γύρω περιοχές αυξήθηκε κατά 29% σε νέο υψηλό των 81 εκατομμυρίων γιεν ($548.000), σύμφωνα με το Real Estate Economic Institute, το οποίο παρακολουθεί τα δεδομένα από το 1973.

Ιαπωνία: Ο πληθωρισμός στο Τόκιο επιβραδύνεται, αλλά οι πιέσεις παραμένουν

Τι οδηγεί την κούρσα

Οι αξίες νέων διαμερισμάτων βαίνουν την ανιούσα επί πέντε συνεχή χρόνια και πιθανότατα θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν στους ίδιους ρυθμούς το 2024 ακόμη και όταν η οικονομία επιβραδύνεται και η Τράπεζα της Ιαπωνίας προσπαθεί να εγκαταλείψει τη μακροχρόνια πολιτική αρνητικών επιτοκίων που έχει κάνει τα στεγαστικά δάνεια φθηνότερα, ανέφεραν αναλυτές στο Bloomberg.

«Η ισχυρότερη κινητήρια δύναμη για την αύξηση των τιμών είναι το κόστος κατασκευής, με την τιμή των πρώτων υλών όπως ο χάλυβας να αυξάνεται γρήγορα και οι μισθοί των εργατών στις κατασκευές να αυξάνονται επίσης λόγω έλλειψης εργατικού δυναμικού», είπε στο Bloomberg ο Σουν Ογκίσιμα, ερευνητής στο Sumitomo Mitsui Trust Research Institute. «Υπό αυτές τις συνθήκες, οι κατασκευαστές δεν έχουν άλλη επιλογή από το να συνεχίσουν να ανεβάζουν τις τιμές».

Η προσφορά έχει επίσης μειωθεί, με τον αριθμό των νέων μονάδων προς πώληση στη μητροπολιτική περιοχή του Τόκιο να μειώνεται κατά 9,1% πέρυσι, αν και αναμένεται να ανακάμψει το 2024, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη. Οι μέσες τιμές των νέων διαμερισμάτων στο κέντρο του Τόκιο, οι οποίες μειώθηκαν ελαφρά το 2022, αυξήθηκαν κατά 39% στα 114,8 εκατομμύρια γιεν.

Άλλοι παράγοντες, όπως η πώληση αρκετών ακινήτων υψηλής ποιότητας και η άνοδος των νοικοκυριών με διπλό εισόδημα, συμβάλλουν επίσης στην αύξηση, είπε ο Ογκίσιμα. Πέρυσι, ο αριθμός των διαμερισμάτων που πωλήθηκαν για πάνω από 100 εκατομμύρια γιεν αυξήθηκε κατά 68%, έδειξε η έκθεση.

Οι εγχώριοι αγοραστές κατοικιών συνεχίζουν να έχουν πρόσβαση σε χαμηλά επιτόκια στεγαστικών δανείων, καθώς η Τράπεζα της Ιαπωνίας τηρεί την εξαιρετικά εύκολη νομισματική πολιτική της, ενώ άλλες ανεπτυγμένες χώρες γίνονται αυστηρές.

Ο ρόλος της κεντρικής τράπεζας

Ωστόσο, η αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων είναι ένα από τα πολλά σημάδια ότι ο πληθωρισμός ριζώνει στην Ιαπωνία μετά από δεκαετίες αποπληθωριστικών πιέσεων —που τροφοδοτήθηκαν από την κατάρρευση της αγοράς κατοικίας στις αρχές της δεκαετίας του 1990— που ώθησε την κεντρική τράπεζα να εξετάσει το ενδεχόμενο εξόδου από τα αρνητικά επιτόκια.

Ακόμα κι αν η κεντρική τράπεζα καταργήσει την οκταετή πολιτική της, είναι απίθανο να έχει μεγάλο αντίκτυπο στο κόστος των στεγαστικών δανείων ή στη ζήτηση για διαμερίσματα, επειδή οι τράπεζες ανταγωνίζονται για πελάτες στεγαστικών δανείων, ανέφερε στο Bloomberg ο Τετσούα Κανέκο, επικεφαλής έρευνας στην εταιρεία real estate Savills Japan.

«Ακόμα κι αν τα επιτόκια αυξηθούν λίγο, οι άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι είναι καλύτερο να αγοράσουν τώρα παρά αργότερα», είπε ο Κανέκο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή