Για τα φλέγοντα θέματα των αγροτών τοποθετήθηκε, ως ειδικός αγορητής, στη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, ο υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Μανόλης Χνάρης, στο πλαίσιο του πολυνομοσχεδίου του αρμόδιου υπουργείου.

Κατρίνης: «Ταμείο Παράκαμψης» της διαφάνειας και της βιώσιμης ανάπτυξης

Μιλώντας για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, επεσήμανε ότι «έχουν επαναφέρει στο προσκήνιο τα συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας», αναδεικνύοντας κυρίως «την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια που αισθάνονται οι αγρότες, γιατί αδυνατούν να συνεχίσουν την παραγωγική διαδικασία», καθώς «και την ανεπάρκεια της κυβέρνησης να επιλύσει τα προβλήματά τους».

Άσκησε οξεία κριτική στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι ενώ βρίσκεται στη διακυβέρνηση της χώρας τα τελευταία πέντε έτη, «δεν έχει εκπονήσει ένα συγκροτημένο και ολοκληρωμένο σχέδιο αγροτικής πολιτικής», με αποτέλεσμα τη συστηματική απαξίωση και εγκατάλειψη του πρωτογενή τομέα.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το παρόν νομοσχέδιο «διεκπεραιώνει διοικητικές εκκρεμότητες των υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης», χωρίς να επιλύει τα κυριότερα προβλήματα που ταλανίζουν τον αγροτικό κόσμο της χώρας και θα έπρεπε να αποτελούν άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες.

«Αυτά ζητούν οι αγρότες»

  • Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους παραγωγής.
  • Η ουσιαστική τροποποίηση της νέας ΚΑΠ.
  • Ο εκσυγχρονισμός του ΕΛΓΑ.
  • Διαχείριση κόκκινων δανείων και προστασία της αγροτικής γης.
  • Οι παράνομες «ελληνοποιήσεις» προϊόντων.
  • Το ζήτημα των εργατών γης.

Ειδικότερα, ο Μανόλης Χνάρης, αναφερόμενος στο δυσβάστακτο κόστος παραγωγής, επεσήμανε ότι «η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να παραμένει απλός θεατής στην αύξηση του κόστους παραγωγής, το οποίο για τη χρονική περίοδο 2021 – 2023 έχει αυξηθεί κατά 25%».

Παράλληλα, επέκρινε τις εξαγγελίες Μητσοτάκη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης αποτελεί στην πραγματικότητα «φόρο που έχει ήδη πληρώσει ο αγρότης και όχι επιδότηση», ενώ τα 30 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα «Φωτοβολταικά στο Χωράφι» έχει εκ των πραγμάτων μικρό αριθμό αποδεκτών, όπως και το μέτρο με το οποίο παρέχεται 10% έκπτωση στο αγροτικό ρεύμα συγκεκριμένες περιόδους, «εξαιρώντας τους χειμερινούς μήνες που ο αγροτικός κόσμος εξακολουθεί να έχει αυξημένες ανάγκες».

«Το κόστος της πράσινης μετάβασης να μη γίνει στην πλάτη του παραγωγού»

Ο αρμόδιος τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ τόνισε επιπλέον ότι «το κόστος στην πράσινη μετάβαση δεν μπορεί να γίνει εις βάρος μόνο του παραγωγού και πολύ περισσότερο εις βάρος της επισιτιστικής επάρκειας».

Αναφέρθηκε, επίσης, στις αστοχίες της νέας ΚΑΠ σχετικά με τις άμεσες και συνδεδεμένες ενισχύσεις, αλλά και στο πρακτικά ανεφάρμοστο των οικολογικών σχημάτων, «που επιβεβαιώνουν τη συνεχή αποτυχία διαχείρισης της νέας ΚΑΠ».

Για το σχέδιο τροποποίησης της νέας ΚΑΠ σχολίασε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ότι «οι προτάσεις σας, για ακόμα μία φορά, δεν αποτέλεσαν αντικείμενο έστω στοιχειώδους διαβούλευσης με τους αγρότες και τους αρμόδιους φορείς».

Ειδικά, για το επίμαχο πολυνομοσχέδιο υπογράμμισε ότι αποτελείται από «αποσπασματικές ρυθμίσεις με κενά και ασάφειες, που μάλιστα έχουν εγείρει σοβαρές αντιδράσεις».

Ο κ. Χνάρης επικεντρώθηκε μεταξύ άλλων:

  • «Στο κεφάλαιο που αφορά την οργάνωση ομαδικών χώρων σταυλισμού και βοσκήσιμων γαιών, υπογραμμίζοντας ότι δε διευκρινίζεται ποιος θα είναι ο φορέας διαχείρισης των κτηνοτροφικών πάρκων, καθώς επίσης αν περιλαμβάνει τη σταβλισμένη, ημιεκτατική ή εκτατική κτηνοτροφία.
  • Για τη γη υψηλής παραγωγικότητας εκτός από τη διασφάλισή της, λόγω της αύξησης της δυνατότητας σε μία (1) ΜW, ανέφερε ότι εξαιρούνται ουσιαστικά οι κατ’ επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι μέχρι σήμερα δικαιούνται έως 500 ΚW για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Για την ίδρυση αγροτικών τμημάτων στα Επιμελητήρια επέκρινε την κυβέρνηση για τη μη ύπαρξη αναγκαιότητας λόγω της ύπαρξης του Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων και παράλληλα ότι υποκαθίστανται οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, που στην ουσία τούς απαξιώνει, όπως και για το γεγονός ότι η πλειοψηφία των αγροτών ούτε τυποποιεί ούτε μεταποιεί».

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα