Μιαν αντιστροφή της τάσης για μείωση των πραγματικών εισοδημάτων και για συρρίκνωση, εξαιτίας του πληθωρισμού, της αγοραστικής δύναμης των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων των Γάλλων κατέγραψε την περασμένη Παρασκευή η ετήσια έκθεση της Διεύθυνσης Ερευνών του υπουργείου Εργασίας της γαλλικής κυβέρνησης (Dares).

Σε αντίθεση με το 2022, την χρονιά που πέρασε οι αυξήσεις των μισθών στον ιδιωτικό τομέα ξεπέρασαν τον πληθωρισμό, που βέβαια υποχώρησε αισθητά (και) στη Γαλλία. Έτσι το ισοζύγιο στις τσέπες της μεγάλης πλειονότητας των Γάλλων εργαζομένων μετατράπηκε από αρνητικό σε θετικό.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η εξέλιξη αυτή καταγράφεται σε μια όχι ευνοϊκή πολιτική συγκυρία. Σε μια χρονιά δηλαδή που ο πρόεδρος της χώρας είχε ξεκινήσει τη δεύτερη συνεχόμενη και τελευταία, βάσει του γαλλικού Συντάγματος, θητεία του και ως εκ τούτου δεν τον ενδιέφερε η άσκηση φιλολαϊκής πολιτικής για να επανεκλεγεί.

4,1% πάνω τα ωρομίσθια

Μιλάμε μάλιστα για έναν πρόεδρο (Εμανουέλ Μακρόν) που θεωρείται «φίλα προσκείμενος» προς τον κόσμο των επιχειρήσεων και τον οποίο οι πολιτικοί αντίπαλοί του αρέσκονται να αποκαλούν «πρόεδρο των πλουσίων».

Και όμως, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι το βασικό ωρομίσθιο των εργατών και των υπαλλήλων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις (εξαιρουμένου του αγροτικού τομέα) που απασχολούν τουλάχιστον 10 εργαζομένους, καθώς και το ωρομίσθιο των αυτοαπασχολούμενων, αυξήθηκε κατά 0,4% κατά μέσον όρο το τέταρτο τρίμηνο του 2023 συγκριτικά με το τρίτο. Μικρές ήταν οι διαφορές μεταξύ των τομέων απασχόλησης (0,4% αύξηση στις υπηρεσίες, 0,3% στη βιομηχανία και τις κατασκευές).

Χάρη στις αλλεπάλληλες αυξήσεις του κατώτατου ωρομισθίου που συμπαρέσυραν και τα υψηλότερα κλιμάκια, στα τέλη Δεκεμβρίου 2023 η συνολική αύξηση έφθασε για τη χρονιά στο 4,1%.

3,8% πάνω οι μισθοί

Λίγο λιγότερο δυναμική ήταν η αύξηση του βασικού μηνιαίου μισθού για το σύνολο των μισθωτών – μιλάμε για τον καθαρό μισθό δίχως μπόνους και υπερωρίες. Το τέταρτο τρίμηνο αυξήθηκε κατά 0,3% στον τριτογενή τομέα και στη βιομηχανία και κατά 0,2% στις κατασκευές. Σε ετήσια βάση η αύξηση για τους μισθωτούς έφθασε στο 3,8% και συγκεκριμένα στο 4,1% για τον βιομηχανικό κλάδο, στο 3,8% για τον κλάδο των υπηρεσιών και στο 3,5% για τον κλάδο των κατασκευών.

«Αν συγκρίνει κανείς τα μεγέθη αυτά με τον πληθωρισμό, το ισοζύγιο για τους εργαζομένους είναι θετικό», σημειώνει η Λεϊλά ντε Κομαρμόντ στη «Les Echos». Διότι «ο δείκτης τιμών καταναλωτή για το σύνολο των νοικοκυριών εξαιρουμένων των προϊόντων καπνού αυξήθηκε κατά 3,6% το διάστημα από τα τέλη Δεκεμβρίου 2022 έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2023».

Η αύξηση αυτή αντιπροσωπεύει μια αύξηση της πραγματικής αγοραστικής δύναμης κατά 0,5% ετησίως για τους ωρομίσθιους εργαζομένους και κατά 0,2% για τους μισθωτούς, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών.

Σημειωτέον ότι η Dares εξαιρεί τις τιμές των προϊόντων καπνού όταν υπολογίζει τον πληθωρισμό επειδή εκεί οι αυξήσεις τιμών με πολιτική απόφαση της κυβέρνησης του Παρισιού και του ίδιου του προέδρου Μακρόν ήταν μεγαλύτερες για λόγους δημόσιας υγείας. Στη Γαλλία απαγορεύεται διά νόμου η πώληση ενός πακέτου των 20 τσιγάρων σε τιμή κάτω των 10 ευρώ – «παφ και τάλληρο» δηλαδή, κατά την παλαιά ελληνική διαφήμιση, αν υποθέσουμε ότι το κέρμα των 50 λεπτών ισοδυναμεί στην αγορά με το πεντάδραχμο της δεκαετίας του 1980.

Απώλειες για τους υψηλόμισθους

«Οι υπολογισμοί της Διεύθυνσης Ερευνών του γαλλικού υπουργείου Εργασίας αφορούν, ωστόσο, ένα μέσο όρο που αφήνει απέξω υπαρκτές διαφορές στις αποδοχές των εργαζομένων ανάλογα με τις κοινωνικο-επαγγελματικές κατηγορίες», σημειώνει η Λεϊλά ντε Κομαρνόντ.

Η ρεπόρτερ της «Les Echos» αναφέρεται στα προσωρινά στοιχεία της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της Γαλλίας Insee για το τέταρτο τρίμηνο της χρονιάς που πέρασε, σύμφωνα με τα οποία οι βασικές μηνιαίες αποδοχές αυξήθηκαν αντίστοιχα κατά 4,3% για τους εργάτες, κατά 3,9% για τους μισθωτούς υπαλλήλους, κατά 3,7% για τους αυτοαπασχολούμενους και κατά 3,3% για τα στελέχη των επιχειρήσεων.

Με δεδομένη την αύξηση του πληθωρισμού κατά 3,6%, οι αυξήσεις αυτές αντιστοιχούν σε ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης κατά 0,7% για τους εργάτες, κατά 0,3% για τους μισθωτούς και κατά 0,1% για τους αυτοαπασχολούμενους και σε απώλεια της αγοραστικής δύναμης κατά 0,3% για τα επιχειρηματικά στελέχη.

Η «Les Echos» αναφέρει, τέλος, μελέτη που δημοσιοποιήθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου από τον όμιλο ερευνών Alpha, σύμφωνα με την οποία οι γαλλικές επιχειρήσεις θα είναι λιγότερο γενναιόδωρες το 2024 όσον αφορά τους μισθούς και εν γένει τις αποδοχές των υπαλλήλων τους. «Θα πρέπει όμως να συνυπολογιστεί ότι το τρέχον πιθανότατα θα καταγραφεί μια περαιτέρω επιβράδυνση του πληθωρισμού», καταλήγει το ρεπορτάζ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή