
Κορυφώνεται η αγωνία στις τάξεις του αγροτικού κόσμου με τους εκπροσώπους του κλάδου να συσκέπτονται προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για τη μορφή που θα πάρει ο αγώνας τους μετά τη συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό.
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως επικρατεί δυσαρέσκεια αλλά και δυσπιστία έναντι των κυβερνητικών μέτρων με επικρατέστερο σενάριο να είναι η κλιμάκωση του αγώνα με κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, υπάρχουν σκέψεις αυτό να γίνει ακόμα και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.
«Δεν έχει ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων μας»
Την άποψη ότι ο αγώνας των αγροτών πρέπει να συνεχιστεί και τα μπλόκα να δυναμώσουν, εξέφρασε πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την συνάντηση αντιπροσωπείας των αγροτών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Αγροτικό ρεύμα: Με ασάφειες τα νέα μέτρα για κλειδωμένες τιμές τα επόμενα 10 χρόνια
Ο κ. Μαρούδας τόνισε ότι «δεν έχει ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων μας. Θα πάμε στα μπλόκα, θα ενημερώσουμε τους συναδέλφους μας σε όλη την Ελλάδα. Θα πάρουμε τις αποφάσεις μας στα μπλόκα. Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί, να δυναμώσουν και άλλο τα μπλόκα για να ικανοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό τα αιτήματα επιβίωσης» των αγροτών, υπογράμμισε.
ΕΦΚ και ηλεκτρικό ρεύμα στο τραπέζι του διαλόγου
Το βασικό σημείο τριβής μεταξύ της κυβέρνησης και των αγροτών είναι το πετρέλαιο θέρμανσης και η προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε στους αγρότες ότι θα δοθούν 40 εκατομμύρια ευρώ στο τέλος Μαρτίου και τα υπόλοιπα 42 εκατομμύρια εν ευθέτω χρόνω.
Αναφορικά με το αγροτικό ρεύμα, ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε «φθηνότερο ρεύμα για τα επόμενα 2+8 χρόνια», ενώ πηγές του Μαξίμου σημείωναν πως «η πρωτοβουλία ουσίας και ευθύνης που εξασφαλίζει πολύ χαμηλές τιμές στο αγροτικό ρεύμα εκτιμάται ότι θα διαμορφώσει την KW στα δύο πρώτα χρόνια κάτω από τα 10 λεπτά για τους αγρότες, που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα ή είναι συνεπείς, και κάτω από τα 11 λεπτά για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, ρυθμίζοντας ταυτόχρονα και τα χρέη τους. Για τα επόμενα 8 χρόνια, για το ένα τρίτο της κατανάλωσης η εκτιμώμενη τιμή θα είναι ενιαία στα 9 λεπτά».
Η συγκεκριμένη πρόταση, όμως, σχολιάζουν οι εκπρόσωποι των αγροτών, κάνει διαχωρισμό ανάλογα με το ποιοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και ποιοι όχι.


Latest News

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση

Πώς κινήθηκαν οι τιμές των αυγών στην ΕΕ τον Μάρτιο - Η τρίτη θέση της Ελλάδας
Η Ελλάδα ήταν τρίτη ανάμεσα στις χώρες που κατέγραψαν μείωση τιμών στα αυγά

Υπεγράφη η συμπληρωματική σύμβαση του έργου για το φράγμα Ασωπού
Η συμπληρωματική σύμβαση για το φράγμα Ασωπού υπεγράφη από τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Στα 134,64 εκατ. ευρώ η νέα πρόσκληση για τη μεταποίηση – Ποια προϊόντα εντάσσονται
Για δύο μήνες θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αιτήσεις για ένταξη στην παρέμβαση της ΚΑΠ - Οι δικαιούχοι και οι προθεσμίες

Πληρώθηκαν 119,1 εκατ. ευρώ σε 110.868 παραγωγούς - Οι δικαιούχοι
Τα σχετικά αρχεία πληρωμών έχουν ήδη αποσταλεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην τράπεζα και η πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων ολοκληρώνεται

Σπάνε τα ρεκόρ στις εξαγωγές τα ακτινίδια - Συνεχίζονται οι εισαγωγές εσπεριδοειδών από Αίγυπτο
Πώς κινήθηκαν οι εξαγωγές σε φρούτα και λαχανικά μέχρι και τις 17 Απριλίου 2025 - Εντατικοποίηση των ελέγχων ζητούν οι εξαγωγείς

Καταβλήθηκαν ενισχύσεις de minimis ύψους 18,2 εκατ. ευρώ
Πληρώθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ενισχύσεις de minimis σε αγρότες της Αττικής, Έβρου, Ημαθίας, Λάρισας, Πέλλας, Καβάλας, Κοζάνης και Φλώρινας

Πήραν ΦΕΚ τα ποσά για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις σε κριθάρι, σιτάρι και αραβόσιτο
Ποιες συνδεδεμένες ενισχύσεις θα καταβληθούν στο δεύτερο πακέτο των πληρωμών, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΟΠΕΚΕΠΕ

Επιστροφή 15,9 εκατ. ευρώ σε αγρότες του ΕΦΚ από την ΑΑΔΕ
Η νέα απλοποιημένη διαδικασία πληρωμής, τόσο για αυτή τη δόση όσο και για τις επόμενες, πραγματοποιείται αυτόματα, σημειώνει η ΑΑΔΕ