Ράλι άνω του 10% σημείωσε την Τετάρτη η μετοχή της Uber, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι θα προχωρήσει στην επαναγορά μετοχών αξίας έως και 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Η σημερινή έγκριση του πρώτου μας προγράμματος επαναγοράς μετοχών αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για την ισχυρή οικονομική δυναμική της εταιρείας», ανέφερε ο CFO της Uber, Prashanth Mahendra-Rajah σε δελτίο τύπου το πρωί.

Ο Mahendra-Rajah πρόσθεσε ότι η Uber «θα είναι προσεκτική όσον αφορά τον ρυθμό της επαναγοράς, ξεκινώντας με ενέργειες που αντισταθμίζουν εν μέρει την αποζημίωση βάσει μετοχών και εργάζονται προς μια συνεπή μείωση του αριθμού των μετοχών».

Η Uber έκανε την ανατροπή – Πρώτη χρονιά με λειτουργικά κέρδη

Τα νέα της επαναγοράς έρχονται μια εβδομάδα αφότου η Uber ανακοίνωσε ισχυρά αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου, τα οποία  ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών τόσο για τα κέρδη όσο και για τα έσοδα.

Ο διευθύνων σύμβουλος Dara Khosrowshahi χαρακτήρισε το 2023 έτος «βιώσιμης, κερδοφόρας ανάπτυξης για την Uber» και είπε στο CNBC σε συνέντευξή της στις 7 Φεβρουαρίου ότι η μετατόπιση των καταναλωτικών δαπανών από τη λιανική στις υπηρεσίες έχει ενισχύσει την απόδοση της εταιρείας.

Η είδηση του buyback

Η Uber αποκάλυψε τα σχέδιά της για επαναγορά μετοχών έως και 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο πλαίσιο της ενημέρωσης των επενδυτών, η οποία περιελάμβανε επίσης σημαντικές λεπτομέρειες σχετικά με τη στρατηγική ανάπτυξης και τους οικονομικούς στόχους της για τα επόμενα τρία χρόνια.

Η ανακοίνωση της επιστροφής κεφαλαίου συνέπεσε με ένα κύμα προγραμματισμένων απεργιών από τους εργαζομένους σε ντελίβερι στη Βόρεια Αμερική και το Ηνωμένο Βασίλειο την Τετάρτη, καθώς οι ταχυμεταφορείς για υπηρεσίες όπως οι Uber, Just Eat Takeaway, Deliveroo και DoorDash πιέζουν για υψηλότερες αμοιβές και περισσότερη διαφάνεια.

Τεχνολογικές εταιρείες όπως η Uber, που «κατηγορήθηκαν» για άσκοπες δαπάνες για την απόκτηση μεριδίου αγοράς κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2010, αναγκάστηκαν να επικεντρωθούν εκ νέου στην κερδοφορία τα τελευταία δύο χρόνια καθώς τα επιτόκια αυξήθηκαν και έγινε δυσκολότερη η άντληση κεφαλαίων. Πολλοί έκοψαν χιλιάδες θέσεις εργασίας για να εξορθολογίσουν τις επιχειρήσεις τους.

Όπως υπογραμμίζουν οι Financial Times, εκτός από την επιστροφή ενός μέρους αυτών των νέων κερδών στους επενδυτές, η επαναγορά μετοχών επιτρέπει στις τεχνολογικές εταιρείες να αντισταθμίσουν την έκδοση νέων μετοχών στους εργαζομένους. Τα κίνητρα μετοχικού κεφαλαίου παραμένουν ζωτικής σημασίας για τις αμοιβές του προσωπικού και τη διατήρηση ταλέντων στη Silicon Valley.

Μείωση κόστους

Η Uber, όπως και η ανταγωνίστρια Lyft, έχει εργαστεί για να μειώσει το κόστος, να αυξήσει την αποτελεσματικότητα και να ενισχύσει τα περιθώρια κέρδους, καθώς η υπομονή των επενδυτών με τις ζημιογόνες εταιρείες τεχνολογίας έχει μειωθεί στο πλαίσιο του υψηλότερου πληθωρισμού.

Υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Dara Khosrowshahi, η Uber έχει επεκταθεί σε επιχειρήσεις πέρα ​​από τα βασικά της τμήματα κοινής χρήσης διαδρομής και παράδοσης εστιατορίων, συμπεριλαμβανομένης της παράδοσης ειδών παντοπωλείου και της διαφήμισης, γεγονός που έχει ενισχύσει τα περιθώρια κέρδους.

Η εταιρεία είπε την περασμένη εβδομάδα ότι ο αριθμός των χρηστών είχε αυξηθεί στα 150 εκατομμύρια από 45 εκατομμύρια πριν από επτά χρόνια. Πρόσθεσε την Τετάρτη ότι ακόμη και στις «πιο ώριμες αγορές» της, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία, «αυξάνουν τους καταναλωτές με έντονο ρυθμό — με πολλούς διαδρόμους να απομένουν».

Η Uber είπε ότι στοχεύει επίσης στην ανάπτυξη της επιχείρησης κινητικότητας σε «τεράστιες νέες χώρες», συμπεριλαμβανομένης της Αργεντινής και της Ιαπωνίας, και σημείωσε ότι είχε «υψηλό ποσοστό πελατών χαμηλής συχνότητας» που στόχευε να προσελκύσει στην αυξανόμενη σειρά υπηρεσιών της, όπως π. ενοικιάσεις ποδηλάτων και αυτοκινήτων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή