Τα πρώτα λειτουργικά κέρδη για ολόκληρο το έτος ανακοίνωσε η Uber, καθώς αυξάνονται οι προσδοκίες ότι η εταιρεία θα ανακοινώσει ένα πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ήδη από την επόμενη εβδομάδα.

Αναφέροντας κέρδη που ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών την Τετάρτη, ο οικονομικός διευθυντής Prashanth Mahendra-Rajah δεσμεύτηκε να παράσχει μια ενημέρωση σχετικά με την «επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους» την επόμενη εβδομάδα, προσθέτοντας ότι οι «πειθαρχημένες επενδύσεις» βοήθησαν στην ενίσχυση των αποτελεσμάτων του τέταρτου τριμήνου της εταιρείας.

ΕΕ: Σε θέσεις μάχης Uber και συνδικάτα για τα εργασιακά δικαιώματα στη gig-economy

Σύμφωνα με τους Financial Times, αναλυτές της Citi δήλωσαν αυτόν τον μήνα ότι αναμένουν από την Uber να παρουσιάσει πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών και «δεν θα απέκλειαν» την ανακοίνωση της πρώτης ανακοίνωσης μερίσματος στην ιστορία της. Ωστόσο, λιγότερο από τρεις μήνες πριν, τον Νοέμβριο, η Uber δήλωσε ότι δεν αναμένει να καταβάλει μέρισμα «στο ορατό μέλλον».

Οι επενδυτές στο πλευρό της

Τα μηνύματα της Uber προς τους μετόχους την Τετάρτη έρχονται μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις τεχνολογικών εταιρειών που επιθυμούν να κρατήσουν τους επενδυτές στο πλευρό τους.

Την περασμένη εβδομάδα η Meta ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά μέρισμα και επαναγορά μετοχών, προσχωρώντας στη δυάδα των big-tech Apple και Microsoft, που καταβάλλουν εδώ και καιρό μέρισμα. Οι τεχνολογικοί όμιλοι είχαν προηγουμένως κλίνει προς τη διατήρηση μεγάλων ταμειακών ροών για επανεπένδυση.

Dara Khosrowshahi

Τι ανακοίνωσε η Uber

Ωστόσο, η ενδεχόμενη κίνηση της Uber έρχεται μετά τη συσσώρευση λειτουργικών ζημιών συνολικού ύψους άνω των 30 δισ. δολαρίων από το 2014, το πρώτο έτος για το οποίο αποκάλυψε λεπτομέρειες για τα οικονομικά της. Η εταιρεία είχε αντλήσει τεράστια ποσά κεφαλαίων σε μια επιθετική παγκόσμια προσπάθεια να κυριαρχήσει στην αγορά του ride-sharing.

Η Uber ανακοίνωσε ότι τα λειτουργικά κέρδη μεταβλήθηκαν από ζημίες το 2022 σε 1,1 δισ. δολάρια το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου. Τα καθαρά κέρδη μεταβλήθηκαν επίσης από ζημίες 9,1 δισ. δολαρίων σε κέρδη 1,9 δισ. δολαρίων. Τα λειτουργικά κέρδη του τέταρτου τριμήνου ανήλθαν σε 652 εκατ. δολάρια, πολύ πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών για 517 εκατ. δολάρια.

Το τελευταίο τρίμηνο του έτους – συνήθως το ισχυρότερο για τις εταιρείες κοινής χρήσης οχημάτων – ήταν «ένα εξαιρετικό τρίμηνο για να κλείσει μια εξίσου εξαιρετική χρονιά», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Dara Khosrowshahi.

Το σημείο καμπής και το μέλλον

Το περασμένο έτος αποτέλεσε «σημείο καμπής για την Uber, αποδεικνύοντας ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να δημιουργούμε ισχυρή, κερδοφόρα ανάπτυξη σε κλίμακα», πρόσθεσε στους Financial Times.

Οι προβλέψεις για το πρώτο τρίμηνο του 2024 ήταν σύμφωνες με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, με τις ακαθάριστες κρατήσεις – ή την αξία των ναύλων που καταβάλλονται – να αναμένεται να κάνουν άλμα μεταξύ 37 δισ. και 38,5 δισ. δολαρίων σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η βάση των χρηστών της Uber ήταν «μεγαλύτερη και πιο αφοσιωμένη από ποτέ», δήλωσε ο Khosrowshahi, με τον αριθμό των μηνιαίως ενεργών χρηστών να φτάνει στο υψηλό ρεκόρ των 150 εκατ. «Παραμένουμε σε καλή θέση για να δημιουργήσουμε βιώσιμα κορυφαία αξία για τους μετόχους μακροπρόθεσμα», συμπλήρωσε.

Τα μεγέθη

Η βελτίωση των οικονομικών μεγεθών βοηθήθηκε από την ισχυρή καταναλωτική ζήτηση τόσο για ride hailing (υπηρεσία που αφορά μισθωτά οχήματα, τα οποία η εκάστοτε εταιρεία συνδέει με τους πελάτες μέσω εφαρμογών που κατεβάζουν στο κινητό τους. Οι ενδιαφερόμενοι επιλέγουν μέσω του application τα σημεία παραλαβής και αποβίβασης) και για παραδόσεις κατά το τελευταίο τρίμηνο, σε συνδυασμό με την πειθαρχία στο κόστος και την αυξανόμενη διαφημιστική δραστηριότητα με υψηλό περιθώριο κέρδους.

Αυτό βοήθησε να αυξηθούν οι ακαθάριστες κρατήσεις της Uber σε τριμηνιαία βάση κατά 22% στα 37,6 δισ. δολάρια, λίγο πάνω από τις προσδοκίες των αναλυτών και σε επιτάχυνση από την αύξηση κατά 21% το προηγούμενο τρίμηνο.

Η Uber εργάστηκε πέρυσι για να περιορίσει τα κόστη της, καθώς οι επενδυτές απαιτούσαν από τις εταιρείες τεχνολογίας να κάνουν περισσότερα για να ενισχύσουν τα περιθώρια κέρδους και να επιδείξουν κερδοφορία.

Ο αριθμός των διαδρομών της Uber το τέταρτο τρίμηνο αυξήθηκε κατά 24% σε 2,6 δισ., ενώ τα προσαρμοσμένα περιθώρια κέρδους τόσο για τις επιχειρήσεις παροχής διαδρομών όσο και για τις επιχειρήσεις παράδοσης εστιατορίων, παντοπωλείων και λιανικής πώλησης βελτιώθηκαν σε ετήσια βάση.

Ο τομέας της παράδοσης ειδών παντοπωλείου και λιανικής πώλησης, στον οποίο η Uber έχει επιδιώξει να εισέλθει περαιτέρω, αντιπροσώπευσε το ένα πέμπτο της ετήσιας αύξησης στον τομέα της παράδοσης, σύμφωνα με την εταιρεία.

Η Uber κατέγραψε επίσης άλμα στα κέρδη μετά από φόρους σε 1,4 δισ. δολάρια, πολύ πάνω από τις προβλέψεις για 380,4 εκατ. δολάρια, και κέρδη ανά μετοχή 66 σεντς έναντι των προσδοκιών για 17 σεντς. Ωστόσο, 1 δισ. δολάρια από την ενίσχυση των κερδών οφείλονται στην αύξηση της λογιστικής αξίας των συμμετοχών της εταιρείας – κυρίως στην αύξηση της αξίας των μεριδίων της στην εταιρεία αυτοκινούμενων αυτοκινήτων Aurora και στον κινεζικό όμιλο ride-hailing DiDi.

Τα προσαρμοσμένα κέρδη της Uber αυξήθηκαν κατά 618 εκατ. δολάρια σε ετήσια βάση σε 1,3 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας τις προσδοκίες για 1,2 δισ. δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή