Επί ποδός βρίσκεται η Κρήτη με αφορμή τις πληροφορίες που κυκλοφορούν για την επίσπευση των γεωτρήσεων για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα δύο θαλάσσια blocks «Δυτικά» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης».

Σύμφωνα με πληροφορίες η ExxonMobil, που είναι operator της κοινοπραξίας με την HELLENiQ ENERGY στις δύο παραχωρήσεις και έχουν μισθώσει τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης, φέρεται να βρίσκεται στην τελική ευθεία της επενδυτικής απόφασης για τη διενέργεια της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης.

Υδρογονάνθρακες: Έτος αποφάσεων το 2024 για τις έρευνες των κοιτασμάτων σε Κρήτη, Ιόνιο και Ιωάννινα

Είναι ενδεικτικό άλλωστε το γεγονός πως η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου στη διάρκεια της συμμετοχής της στη μεγάλη έκθεση των πετρελαϊκών ομίλων – που διοργανώνεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή στο Κάιρο της Αιγύπτου – συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο Διεθνών Εξορύξεων του αμερικανικού κολοσσού κ. John Ardiil και με ανάρτηση της στα social media σημείωσε την εμπιστοσύνη της ExxonMobil που δείχνει στη χώρα μας ως δυνητικός παραγωγός αερίου και εξέφρασε την αισιοδοξία της.

Η ExxonMobil

Όπως έγραψε ο ΟΤ στις 29 Ιανουαρίου 2024 η ExxonMobil φέρεται να βρίσκεται στην τελική ευθεία πριν τη λήψη της επενδυτικής απόφασης.

Δηλαδή αν θα πραγματοποιήσει ή δεν θα πραγματοποιήσει την πρώτη ερευνητική γεώτρηση σε στόχο στα δύο θαλάσσια blocks.

Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν να έχει ολοκληρώσει την επεξεργασία και την ερμηνεία των δεδομένων από τις σεισμικές έρευνες που διενήργησε πριν από ένα χρόνο.

Τα επιμελητήρια

Υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων τα επιμελητήρια της Κρήτης που εκπροσωπούν την επιχειρηματική κοινότητα του νησιού βρίσκονται στο πόδι…

Ζητούν από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρο Σκυλακάκη και τον πρόεδρο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων κ. Ρίκαρντ Σκούφια.

Την επιστολή υπογράφει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων ως εκπρόσωπος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Κρήτης κ. Αντώνης Ροκάκης. Και αναφέρει πως εξουσιοδοτήθηκε από τους υπόλοιπους προέδρους των επιμελητηρίων κ.κ. Γ. Αλιφιεράκη (Ηρακλείου), Γ. Γιακουμάκη (Ρεθύμνου) και Θ. Χαριτάκη (Λασιθίου) για να τους εκπροσωπήσει «στην επιδίωξη της αναγκαίας και έγκαιρης εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας ενημέρωσης και προετοιμασίας της τοπικής Οικονομίας σχετικά με τις επιταχυνόμενες έρευνες Υδρογονανθράκων νότιο-δυτικά της Κρήτης».

Επιταχύνονται οι έρευνες

Ο κ. Ροκάκης σημειώνει επίσης στην επιστολή του: «Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την Ενεργειακή Ασφάλεια της Ευρώπης και την Ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων του νησιού μας, διαθέτουμε ήδη σαφείς ενδείξεις ότι Νοτιοδυτικά της Κρήτης επιταχύνονται οι έρευνες υδρογονανθράκων. Καθώς πληροφορούμαστε από δημοσιεύματα του Τύπου ότι σύντομα ολοκληρώνεται η αξιολόγηση των σεισμικών ερευνών από την πολυεθνική κοινοπραξία των επιχειρήσεων που μίσθωσε από την Ελληνική Πολιτεία τα συγκεκριμένα «θαλάσσια οικόπεδα», γίνεται πλέον σαφές ότι στην πιθανή περίπτωση σαφών θετικών συμπερασμάτων θα προωθηθεί σε μερικούς μήνες ερευνητική γεώτρηση στη θαλάσσια περιοχή της Π.Ε. Χανίων».

Συνεργασία

Οι εκπρόσωποι των επιχειρηματιών της Κρήτης ζητούν συνεργασία και ενεργό συμμετοχή στην προετοιμασία: «Οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων της Κρήτης ζητάμε να καταρτιστεί με διαφάνεια, μελέτη και συναίνεση συγκεκριμένο παραγωγικό πλαίσιο συνεργασίας και αποτελεσματικής προετοιμασίας της τοπικής Οικονομίας για τις επικείμενες πολυδιάστατες προκλήσεις. Αναμφίβολα, οι πιθανές επενδυτικές εξελίξεις, θα προκαλέσουν καταλυτικές ανακατατάξεις σε αρκετούς τομείς της τοπικής  Οικονομίας της Κρήτης (π.χ. εφοδιαστική αλυσίδα, κατασκευές-δομικά υλικά, υπηρεσίες, κτηματαγορά, λιμενικές υποδομές, εργατικό δυναμικό, διαχείριση νερού). Για το λόγο αυτό ζητάμε – θεσμικά και δημόσια – από την Ελληνική Πολιτεία την πραγματοποίηση συνάντησης με σκοπό την άμεση ενημέρωση και ενεργό συμμετοχή της Επιχειρηματικής κοινότητας της Κρήτης στο ενεργειακό και αναπτυξιακό της Μέλλον», καταλήγει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων στην επιστολή του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια