Ο υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασε ανησυχίες για τις προσπάθειες απαγόρευσης της κινεζικής πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης TikTok στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι θα χρησιμεύσει μόνο για την ενδυνάμωση της Meta, μητρικής εταιρείας της πλατφόρμας του Facebook.

«Χωρίς το TikTok, μπορείτε να κάνετε το Facebook μεγαλύτερο και θεωρώ ότι το Facebook είναι εχθρός του λαού», δήλωσε ο Τραμπ, ο οποίος ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ μεταξύ 2017 και 2021, σε συνέντευξή του τη Δευτέρα στο CNBC.

Το Instagram προσπέρασε το TikToK – Ποια μέθοδο ακολούθησε

Αναγνωρίζοντας τις ανησυχίες σχετικά με την εθνική ασφάλεια και το απόρρητο των δεδομένων στην πλατφόρμα του TikTok, ο Τραμπ είπε, «υπάρχουν πολλά καλά και πολλά κακά».

«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που χρησιμοποιούν το TikTok και το λατρεύουν. Υπάρχουν πολλά νέα παιδιά στο TikTok που θα τρελαθούν χωρίς αυτό», είπε ο Τραμπ.

Το TikTok, το οποίο ανήκει στην κινεζική εταιρεία ByteDance, έχει εκτιναχθεί σε δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια με τα σύντομης διάρκειας βίντεό του. Έχει επίσης οδηγήσει τις ρυθμιστικές αρχές να φοβούνται ότι η κινεζική ιδιοκτησία της εφαρμογής θα σήμαινε ότι θα μπορούσε να μοιράζεται προσωπικά δεδομένα χρηστών κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης του Πεκίνου.

Η ByteDance, όπως και άλλες κινεζικές εταιρείες, θα αναγκαζόταν να αποκαλύψει τέτοιες πληροφορίες εάν τους ζητηθεί, λένε οι ειδικοί. Ο νόμος περί Εθνικής Πληροφοριών της Κίνας του 2017 απαιτεί από οργανισμούς και πολίτες να «υποστηρίζουν, να βοηθούν και να συνεργάζονται με το έργο των κρατικών υπηρεσιών πληροφοριών».

Το 2020, η κυβέρνηση Τραμπ προσπάθησε ανεπιτυχώς να αφαιρέσει το TikTok από τα καταστήματα εφαρμογών στις ΗΠΑ λόγω αυτών των ανησυχιών. Στη συνέχεια, ο Τραμπ διέταξε την ByteDance να εκχωρήσει το TikTok εντός 90 ημερών. Αυτή η προσπάθεια οδήγησε τη Microsoft να υποβάλει προσφορά για την επιχειρηματική δραστηριότητα της TikTok στις ΗΠΑ, η οποία επίσης πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Συνεχείς ανησυχίες

Τώρα, οι νομοθέτες των ΗΠΑ εντείνουν για άλλη μια φορά τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των ανησυχιών γύρω από το TikTok, με ξεχωριστά νομοθετήματα που προτείνουν είτε εκποίηση του TikTok από την ByteDance είτε πλήρη απαγόρευση. Ο νυν Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει εκφράσει ανησυχίες για το TikTok σε επίπεδο εθνικής ασφάλειας, είπε επίσης ότι θα υπέγραφε ένα νομοσχέδιο για την απαγόρευση της εφαρμογής, εάν το Κογκρέσο το εγκρίνει.

Όπως σημειώνει το CNBC, ο Τραμπ έχει πρόσφατα χαμηλώσει τους τόνους, λέγοντας ότι φοβάται ότι η απαγόρευση του TikTok θα χρησιμεύσει μόνο για να κάνει το Facebook πιο ισχυρό.

Στη συνέντευξη της Δευτέρας, ο Τραμπ δήλωσε ότι πιστεύει ότι το TikTok παραμένει κίνδυνος εθνικής ασφάλειας, δεδομένης της κινεζικής ιδιοκτησίας του — αλλά έστρεψε επίσης την προσοχή στο Facebook, σημειώνοντας ότι και η αμερικανική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης έχει παρόμοια ζητήματα σχετικά με το απόρρητο και την ασφάλεια.

«Αν η Κίνα θέλει κάτι [από το TikTok], θα το δώσει, άρα αυτός είναι ένας κίνδυνος εθνικής ασφάλειας [που] αυξάνεται», αναγνώρισε ο Τραμπ. «Αλλά όταν κοιτάζω  το θέμα, δεν επιδιώκω να διπλασιάσω το Facebook. Και αν απαγορεύσετε το TikTok, το Facebook και άλλα —αλλά κυρίως το Facebook— θα είναι ο μεγάλος ωφελούμενος».

«Νομίζω ότι το Facebook ήταν πολύ κακό για τη χώρα μας, ειδικά όταν πρόκειται για εκλογές», κατέληξε ο Τραμπ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη

Το ρομπότ Σοφία (σε άπταιστα Ελληνικά) κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων του in και οι απαντήσεις της παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον

AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης