Οι τιμές του κακάο έχουν σκαρφαλώσει πάνω από ένα ρεκόρ που σημειώθηκε πριν από σχεδόν μισό αιώνα, κοστίζοντας στους σοκολατοποιούς, τους αρτοποιούς και τους λάτρεις της σοκολάτας.

Η απότομη άνοδος των τιμών για το κύριο συστατικό της σοκολάτας ξεκίνησε με τις κακές καιρικές συνθήκες στη Δυτική Αφρική, όπου καλλιεργείται το μεγαλύτερο μέρος του κακάο στον κόσμο. Οι κερδοσκόποι που στοιβάζονται σε ένα από τα πιο καυτά επαγγέλματα , εκτός της τεχνητής νοημοσύνης, έχουν προσθέσει «καύσιμα στο ράλι».

Κακάο: Η βιομηχανία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια… πικρή αναμέτρηση

Την Πέμπτη, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το κακάο του Μαΐου προσέθεσαν άλλα 438 δολάρια ανά μετρικό τόνο για να κλείσουν στα 7.405 δολάρια στη Νέα Υόρκη. Αυτό είναι σχεδόν τριπλάσιο της τιμής πριν από ένα χρόνο και 38% πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί τον Ιούλιο του 1977 κατά τη διάρκεια μιας άλλης περιόδου κακών συνθηκών καλλιέργειας στη Δυτική Αφρική που συρρίκνωσε την παγκόσμια προσφορά.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Μαρτίου, τα οποία έληξαν την Τετάρτη, έκλεισαν ακόμη υψηλότερα, στα 8.034 δολάρια ανά μετρικό τόνο. Οι επιτόπιες τιμές στη Νέα Υόρκη δεν απέχουν πολύ. Τα προθεσμιακά συμβόλαια του Λονδίνου έχουν σημειώσει παρόμοια αύξηση,  σημειώνοντας άνοδο 75% φέτος.

Όπως και στα τέλη της δεκαετίας του 1970, η άνοδος των τιμών του κακάο έχει κάνει τους σοκολατοποιούς, τους ζαχαροπλάστες και τις μεγάλες εταιρείες τροφίμων να ανεβάζουν τις τιμές, να τροποποιούν τις συνταγές και να συρρικνώνουν τα προϊόντα.

Οι τιμές των ζαχαρωτών και των τσιχλών τον περασμένο μήνα ήταν 5,8% υψηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο, ξεπερνώντας τον ευρύτερο πληθωρισμό, ο οποίος ήταν 3,2% το Φεβρουάριο, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας.

Κακάο και «Ελ Νίνιο»

Το κακάο ανεβαίνει καθώς οι τιμές άλλων γεωργικών προϊόντων, όπως το καλαμπόκι, η σόγια και το σιτάρι, έχουν μειωθεί από τα πανδημικά τους υψηλά.

«Παραμένουμε προσηλωμένοι στη μακροπρόθεσμη στρατηγική μας να τιμολογούμε για να καλύπτουμε τον πληθωρισμό των πρώτων υλών και αναμένουμε αρκετές μονάδες πραγματοποίησης των τιμών φέτος», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της Hershey Michele Buck. Η ίδια προειδοποίησε τους επενδυτές τον Φεβρουάριο ότι οι υψηλές τιμές του κακάο θα περιορίσουν την αύξηση των κερδών της εταιρείας φέτος.

Το ράλι του κακάο ξεκίνησε το καλοκαίρι, αφού μια αδύναμη συγκομιδή μείωσε τα αποθέματα για δεύτερη συνεχή χρονιά. Οι έμποροι άρχισαν να ανησυχούν για την επόμενη σοδειά και το καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο τείνει να μειώνει τις αποδόσεις κακάο σε Δυτική Αφρική.
Τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου και άλλοι κερδοσκόποι καταβρόχθισαν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το κακάο, στοιχηματίζοντας ότι οι τιμές θα αυξηθούν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Commodity Futures Trading Commission. Οι τιμές ξέφυγαν από το εύρος τιμών μεταξύ περίπου 2.000 και 3.000 δολαρίων ανά μετρικό τόνο, όπου διαπραγματεύονταν τα τελευταία 15 χρόνια.
Οι φόβοι των εμπόρων έγιναν πραγματικότητα όταν η Δυτική Αφρική χτυπήθηκε πρώτα από ασυνήθιστα υγρό καιρό και στη συνέχεια καλύφθηκε από ζεστό, ξηρό αέρα που έφεραν από το εσωτερικό της ερήμου οι άνεμοι Harmattan.

Φτωχή συγκομιδή

Οι ασθένειες των φυτών ήταν ανεξέλεγκτες και πολλά κακαόδεντρα έχουν περάσει την ακμή τους, αποδίδοντας λιγότερους καρπούς καθώς γερνούν.

Ο Διεθνής Οργανισμός Κακάο δήλωσε ότι από τις αρχές Φεβρουαρίου, που είναι κοντά στο τέλος της περιόδου συγκομιδής, οι παραδόσεις κόκκων στα λιμάνια των κορυφαίων παραγωγών
της Ακτής Ελεφαντοστού και της Γκάνας ήταν μειωμένες κατά περίπου το ένα τρίτο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Ο οργανισμός στο Αμπιτζάν της Ακτής Ελεφαντοστού δήλωσε ότι αναμένει ότι η παγκόσμια παραγωγή αυτή τη σεζόν θα είναι κατά 11% χαμηλότερη από την προηγούμενη σεζόν. Η πρόβλεψή της για 5% μεγαλύτερη ζήτηση θα άφηνε τα αποθέματα 21% χαμηλότερα.

Πολλοί κερδοσκόποι έχουν εξαργυρώσει με τις τιμές σε αχαρτογράφητο έδαφος. Ωστόσο, όσοι χρησιμοποιούν υπολογιστές για να παρακολουθούν τις τάσεις των τιμών εξακολουθούν να συμμετέχουν στο παιχνίδι του κακάο και να οδεύουν προς μια εποχή του έτους όπου τα φασόλια είναι συνήθως τα πιο ακριβά, δήλωσε ο Dave Whitcomb, ο οποίος διευθύνει την Peak Trading Research.

«Ορισμένα hedge funds έχουν αποσύρει τα στοιχήματα από το τραπέζι, αλλά οι momentum traders εξακολουθούν να είναι long και να παίζουν για υψηλότερες τιμές», είπε.

Τιμές έως και στα 10.000 δολάρια/ τόνο

Ο αναλυτής εμπορευμάτων της Citigroup, Aakash Doshi, δήλωσε στους πελάτες του ότι οι τιμές του κακάο θα μπορούσαν να φθάσουν έως και τα 10.000 δολάρια ανά μετρικό τόνο στις συναλλαγές spot τους επόμενους τρεις μήνες.

Προβλέπει ότι οι τιμές θα μειωθούν το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αλλά όχι σε όλη τη διαδρομή προς τα κάτω.
«Οι αγορές έχουν μάλλον εισέλθει σε μια εποχή όπου τα 3.500 έως 4.000 δολάρια ανά τόνο μπορεί να είναι το νέο “φθηνό” κακάο για τα επόμενα χρόνια», έγραψε σε σημείωμα προς τους πελάτες. «Αυτό θα πρέπει να ενθαρρύνει νέες φυτείες κακάο καθώς και μια μετατόπιση των πωλήσεων στα μεταγενέστερα στάδια».

Μακροπρόθεσμα, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με το πού μπορούν να φυτευτούν δέντρα κακάο, καθώς οι εταιρείες τροφίμων συμμορφώνονται με τους νέους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απαγορεύουν την εισαγωγή προϊόντων που παράγονται σε φρεσκοκαθαρισμένα δάση.

Οι αναλυτές της Morgan Stanley προειδοποίησαν πρόσφατα τους επενδυτές να μην φορτώσουν τις μετοχές των ευρωπαϊκών σοκολατοβιομηχανιών Lindt & Sprüngli και Barry Callebaut.

«Ανησυχούμε ότι η Lindt και η Barry μπορεί να αντιμετωπίσουν προκλήσεις με την αύξηση των τιμών σε ένα σε μεγάλο βαθμό αποπληθωριστικό περιβάλλον, το οποίο θα μπορούσε να πιέσει τους όγκους και τα περιθώρια κέρδους βραχυπρόθεσμα», είπαν στους πελάτες τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities