Εντός του Απριλίου αναμένεται η έγκριση των αλλαγών του κανονισμού του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αρκετούς μήνες μετά τις εξαγγελίες του επικεφαλής, Γιάννου Κοντόπουλου το περασμένο φθινόπωρο. Στο επίκεντρο, σαφώς είναι οι κανόνες για τη διασπορά, με την κεφαλαιαγορά να ετοιμάζεται για τις μεγάλες ανακατατάξεις που θα προκαλέσουν τα νέα όρια.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έσπασε για 2 μονάδες το 4μηνο θετικό σερί

Οι νέοι κανόνες θα κινηθούν στη βάση των όσων έχει αναφέρει η διοίκηση της ΕΧΑΕ, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες τα περί ελάχιστου ορίου κεφαλαιοποίησης στα 40 εκατ. ευρώ για τις εταιρείες που επιθυμούν να εισαχθούν στο ταμπλό, δεν περιλαμβάνεται. Αντίθετα, προχωρούν οι ρυθμίσεις για το ελάχιστο όριο 25% όσον αφορά στη διασπορά των μετοχών των εισηγμένων με κεφαλαιοποίηση χαμηλότερη των 200 εκατ. ευρώ και 15% για εταιρείες με υψηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Ο έλεγχος της ελεύθερης διασποράς θα γίνεται σε συνεχή και μόνιμη βάση, ενώ για όσες δεν καταφέρουν να συμμορφωθούν αναμένεται να υπάρξουν ποινές, με τη βαρύτερη να είναι η διαγραφή από την αγορά.

Θετική η κοινότητα των Ελλήνων χρηματιστών

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ot.gr, η κοινότητα των Ελλήνων χρηματιστών είναι θετική προς το μέτρο της διασποράς, όσο και αν αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στην αγορά, ειδικά σε τίτλους που συναλλάσουν ελάχιστα τεμάχια κατά τη διάρκεια ενός έτους. Και όπως έχουν επισημάνει αρκετοί αναλυτές, θα υπάρξει ένα ξεκαθάρισμα σε ένα ταμπλό που το μεγαλύτερο μέρος της εμπορευσιμότητας κατευθύνεται σε μερικές δεκάδες μετοχές, αφήνοντας στην αφάνεια αρκετούς άλλους.

Όπως σχολίασε στον Ot.gr ο Σίμος Μαυρουδής της Fast Finance, η αγορά θα έχει την ευκαιρία να «ξεκαθαρίσει» από εταιρείες που στην ουσία είναι «φαντάσματα». «Δεν είναι εικόνα αγοράς να ανοίγουν κάποιοι τίτλοι μία φορά το τρίμηνο και αυτό για λίγα τεμάχια», ανέφερε χαρακτηριστικά, εφιστώντας την προσοχή στο ότι αποτελούν κίνδυνο εγκλωβισμού και απώλειας κεφαλαίου για μικρούς κυρίως επενδυτές.

Άλλωστε, ένα από τα βασικά προβλήματα της ελληνικής αγοράς είναι η αποχή των Ελλήνων επενδυτών που μπορούν να εστιάσουν σε μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου δηλαδή το ενδιαφέρον των ξένων δεν φτάνει. Είναι ενδεικτικό ότι οι ενεργές μερίδες στην κύρια αγορά ήταν τον Φεβρουάριο στις 27.939, υψηλότερα μεν από το χαμηλό των 15.739 στα μέσα του 2016, αλλά και πάλι πολύ χαμηλά σε σχέση με το δυναμικό που αναπτύσσεται στην ελληνική οικονομία σε μια μακρά εποχή που οι αποδόσεις, πχ των τραπεζικών καταθέσεων, είναι χαμηλές σε πολλές άλλες τοποθετήσεις.

Τα ερωτήματα

Σύμφωνα πάντως με παράγοντες της αγοράς, ο διαχωρισμός των εταιρειών ανάλογα με την κεφαλαιοποίησή τους και τον στόχο της διασποράς γεννά μια αγορά δύο ταχυτήτων. Ενδεχομένως δηλαδή να παρατηρηθούν φαινόμενα μεθοδεύσεων από μεγάλους μετόχους των εισηγμένων με ανώτερη κεφαλαιοποίηση, ή στο όριο των 200 εκατ. ευρώ, με το χάσμα μεταξύ του στόχου του 15% και 25% να είναι μεγάλο.

Με άλλα λόγια δημιουργείται ένα πλέγμα κινήτρων – αντικινήτρων για τις κεφαλαιοποιήσεις των εισηγμένων, ειδικά εκείνων που είναι στο όριο, προκειμένου το free float να μείνει σε ένα ελεγχόμενο ποσοστό. Αυτή τη στιγμή περίπου 5-10 τίτλοι της κύριας αγοράς βρίσκονται πέριξ των 200 εκατ. ευρώ στις κεφαλαιοποιήσεις τους, αριθμός που προφανώς μπορεί να αλλάξει σε μια ανοδική αγορά.

Οι ενστάσεις και σε αυτό το μέτωπο είναι αρκετές, καθώς ο έλεγχος της ελεύθερης διασποράς θα γίνεται σε συνεχή και μόνιμη βάση. Ο κίνδυνος επομένως είναι να πυροδοτούνται εντολές αναγκαστικής πώλησης από βασικούς μετόχους, με τον κίνδυνο προστίμου να είναι καθημερινός, εάν δεν υπάρχει ένα κριτήριο για παράδειγμα μέσου όρου κεφαλαιοποίησης για ένα διάστημα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών