Η βιομηχανική δραστηριότητα της Ιαπωνίας τον Μάρτιο συρρικνώθηκε για 10ο συνεχόμενο μήνα, αν και η ύφεση ήταν η λιγότερο έντονη εδώ και τέσσερις μήνες, βοηθούμενη από την πιο ήπια συρρίκνωση της παραγωγής και των παραγγελιών, όπως έδειξε έρευνα για τον ιδιωτικό τομέα τη Δευτέρα.

Ο τελικός δείκτης υπευθύνων αγορών au Jibun Bank Japan (PMI) ήταν στις 48,2 μονάδες τον Μάρτιο, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο, υπερβαίνοντας τις 47,2 μονάδες του Φεβρουαρίου, που ήταν ο μήνας όπου καταγράφηκε ο ταχύτερος ρυθμός συρρίκνωσης τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια.

Ιαπωνία: Βουτιά 34 ετών για το γεν – Έτοιμες να παρέμβουν οι αρχές

Ο δείκτης παρέμεινε κάτω από το όριο των 50,0 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση από τον περασμένο Ιούνιο, αλλά οι συνθήκες για της βιομηχανίες άρχισαν σιγά-σιγά να επιδεινώνονται.

«Οι επιδόσεις του ιαπωνικού μεταποιητικού τομέα παρέμειναν χαμηλές, αν και υπήρχαν ενδείξεις ότι η χειρότερη ημέρες είχαν περάσει», δήλωσε ο Usamah Bhatti στην S&P Global Market Intelligence, η οποία συνέταξε την έρευνα.

Η παραγωγή και οι νέες παραγγελίες – οι δύο κύριοι υποδείκτες που συνεισφέρουν στη συνολική εικόνα – μειώθηκαν και πάλι, αν και με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με τον Φεβρουάριο.

«Αγκάθι» η παγκόσμια ζήτηση

Η παγκόσμια ζήτηση παρέμεινε ένα «αγκάθι», με τις νέες παραγγελίες εξαγωγών να μειώνονται με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Φεβρουάριο του 2023, καθώς η επιχειρηματική εμπιστοσύνη κλονίστηκε σε βασικές αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Βόρειας Αμερικής, σύμφωνα με την έρευνα.

Οι χρόνοι παράδοσης συνέχισαν να επιμηκύνονται τον Μάρτιο, εν μέρει λόγω της διαταραχής στην Ερυθρά Θάλασσα και τη Διώρυγα του Παναμά, αλλά ο ρυθμός ήταν ο χαμηλότερος σε έξι μήνες, σύμφωνα με την έρευνα.

Η αύξηση του κόστους εισροών ήταν η χαμηλότερη από τον Φεβρουάριο του 2021, αν και το υψηλό κόστος πρώτων υλών, καυσίμων και μεταφοράς καθώς και το αδύναμο γιεν συνέχισαν να ασκούν πίεση στις τιμές. Ο πληθωρισμός της παραγωγής επιταχύνθηκε για πρώτη φορά μετά από σχεδόν ένα χρόνο και έφτασε σε υψηλό τριών μηνών.

Η απασχόληση αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Ιούλιο, ενώ η αισιοδοξία των επιχειρήσεων παρέμεινε σταθερή στις ελπίδες για ευρεία ανάκαμψη της εγχώριας και παγκόσμιας ζήτησης.

Η αισιόδοξη διάθεση θα ήταν ευπρόσδεκτη από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής καθώς η Ιαπωνία απομακρύνεται από χρόνια νομισματικής τόνωσης μετά την ιστορική απόφασή της τον περασμένο μήνα να αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2007.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή