Με στηρίξεις που εκδηλώθηκαν στο τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης, το χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να σταματήσει το τριήμερο πτωτικό σερί, αλλά όχι να αντιδράσει αποφασιστικά, δίνοντας το μήνυμα ότι οι πωλητές έχουν ολοκληρώσει τις εντολές τους.

Καφές – κακάο: Δεν θα σταματήσει εδώ το ράλι της αύξησης των τιμών

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,19% στις 1.386,38 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.376,62 μονάδων (-0,51%) και 1.394,08 μονάδων (+0,75%). Ο τζίρος ανήλθε στα 118,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 27,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4,6 εκατ. τεμάχια αξίας 22,6 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,21% στις 3.335,88 μονάδες, ενώ στο +0,16% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.297,63 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,34% στις 1.167,64 μονάδες.

Χλιαρή η αντίδραση

Αν και η αγορά άρχισε τις συναλλαγές προσπαθώντας να απομακρυνθεί από τη ζώνη των στηρίξεών της, οι πωλητές εμφανίστηκαν περί τα μέσα της συνεδρίασης για να βάλουν ένα στοπ στις προσπάθειες. Το κλίμα έδειξε ότι ήταν εύθραυστο, με το αρνητικό πρόσημο να μην αργεί να έρθει, απειλώντας πλέον για πέμπτη φορά μέσα σε δύο μήνες τη στήριξη των 1.380 – 1.385 μονάδων. Στο τέλος, όμως, βγήκαν μπροστά αρκετές δεικτοβαρείς, προκειμένου να προστατεύσουν την στήριξη της αγοράς.

Ωστόσο, η εν εξελίξει διορθωτική κίνηση του ΧΑ δεν δημιουργεί έκπληξη, μετά από το μεγάλο bull market των τελευταίων μηνών, σχολιάζει ο Πέτρος Στεριώτης, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA). Ασφαλώς και η πρόβλεψη του πώς και πότε θα πέσει μια long Αγορά δεν είναι εύκολη, καθώς οι κορυφές τιμών χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να σχηματιστούν, σε σύγκριση με τους “πάτους” που ολοκληρώνονται γρηγορότερα, προσθέτει.

Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, οι δυναμικοί παράγοντες ανόδου της λεωφόρου Αθηνών (κερδοφορία-ρεκόρ των εγχώριων εισηγμένων, βήματα του ΧΑ προς την επενδυτική βαθμίδα, ευνοϊκό διεθνές επενδυτικό κλίμα κλπ.) δεν ανατράπηκαν εντελώς μέσα σε λίγες συνεδριάσεις, συνεπώς δεν θα δραματοποιήσουμε την πτώση του Γενικού Δείκτη από τα υπερδεκαετή του υψηλά, αναφέρει ο ίδιος. Προφανώς και οι αγορές, ενσωματώνοντας ταχέως τις νέες πληροφορίες, φήμες και εξελίξεις, αποτιμούν την μεταβολή των προσδοκιών για τα παγκόσμια Επιτόκια, την όποια αύξηση του πολιτικού ρίσκου στη Χώρα και τις διαθέσεις των profit takers να “πάνε ταμείο”.

Η υποχώρηση του ΓΔ είναι “υγιής” καθώς δίνει τη δυνατότητα σε underweight Επενδυτές να εκτελέσουν εντολές αγοράς σε επιλεγμένους τίτλους, γνωρίζοντας πλέον τα υψηλά του Μαρτίου και θέτοντας αυτά ως πρώτους στόχους-αντιστάσεις σε περίπτωση νέας “επίσκεψης” των τιμών σε αυτά. Η συγκυρία ταυτόχρονων σημάτων πώλησης στα βραχυχρόνια και αγοράς στα μακρόπρόθεσμα timeframe ίσως αποτελεί προάγγελο πλάγιας κίνησης, με στόχους α.την απορρόφηση των overbought συνθηκών και β.το δώσιμο χρόνο σε νέους long για να προβούν σε νέες αγοραστικές κινήσεις, καταλήγει ο κ. Στεριώτης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Autohellas έκλεισε με άλμα 5,30%, με τον Ελλάκτωρ να την ακολουθεί με το δικό του +2,86%. Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Aegean, Eurobank, ΔΕΗ και Τιτάν, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Σαράντης, Alpha Bank, Cenergy, Coca Cola, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ και Λάμδα.

Στον αντίποδα, εκτός το -2,30% των ΕΛΧΑ, οι Jumbo, Motor Oil, Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, Πειραιώς, Quest, Μυτιληναίος, ΟΤΕ και Εθνική έκλεισαν με ήπια πτωτικά πρόσημα. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα και Τέρνα Ενεργειακή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών