Οποιαδήποτε εξέταση της συμφωνίας της ιαπωνικής Nippon Steel για την U.S. Steel από την Επιτροπή για τις ξένες επενδύσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες θα προχωρήσει κανονικά, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου την Πέμπτη.

Η εθνική οικονομική σύμβουλος του Λευκού Οίκου Lael Brainard δήλωσε στη Σύνοδο Κορυφής για την Παγκόσμια Οικονομία Semafor 2024 ότι κάθε έλεγχος εθνικής ασφάλειας της συμφωνίας θα συνεχιστεί κανονικά, αφού ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden δήλωσε ότι αντιτίθεται στην πώληση σε ξένο αγοραστή.

U.S. Steel: Οι μέτοχοι ενέκριναν την εξαγορά ύψους 14,9 δισ. δολαρίων από τη Nippon Steel

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δήλωσε ότι η U.S. Steel πρέπει να παραμείνει μια αμερικανική επιχείρηση που ανήκει στην εγχώρια αγορά. Ανάλογη ήταν και η θέση που εκφράστηκε από Αμερικανούς νομοθέτες πριν από τα τέλη του περασμένου έτους καθώς αρκετοί  ήταν εκείνοι που τάχθηκαν κατά της συμφωνίας, επικαλούμενοι ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια.

Ωστόσο, η απόφαση της περασμένης εβδομάδας , με την οποία οι μέτοχοι της US Steel υποδέχτηκαν την πρόταση της Nippon να καταβάλει 55 δολάρια ανά μετοχή συνάντησε τις αντιδράσεις και έντονες επικρίσεις από το εργατικό συνδικάτο United Steelworkers (USW), το οποίο ανησυχεί για πιθανές απώλειες θέσεων εργασίας.
«Δεν μας εκπλήσσει η επιλογή των μετόχων να εξαργυρώσουν και να ξεπουλήσουν τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους της εμβληματικής αμερικανικής εταιρείας», είχε δήλωσει η Ενωση των Εργαζομένων χάλυβα (USW) ως απάντηση στην ψηφοφορία.

Η Nippon έχει δεσμευτεί να μην προβεί σε περικοπές θέσεων εργασίας ως αποτέλεσμα της συμφωνίας, να τιμήσει όλες τις συμφωνίες μεταξύ του συνδικάτου και της U.S. Steel, καθώς και να μεταφέρει τα δικά της αμερικανικά κεντρικά γραφεία στο Πίτσμπουργκ, όπου εδρεύει η U.S. Steel.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάϊντεν επισκέφθηκε χθες τα κεντρικά γραφεία της United Steelworkers (USW) στο Πίτσμπουργκ όπου ανακοίνωσε, σύμφωνα με ανακοίνωση της USW,  μια σειρά «επιθετικών μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνησή του για να διασφαλίσει περαιτέρω ότι η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ θα στηρίζει τους εργαζόμενους και τις κοινότητές τους.

«Επανέλαβε επίσης τη θέση του ότι η U.S. Steel θα πρέπει να παραμείνει εγχώριας ιδιοκτησίας και λειτουργίας, αντί να επιτρέψει την πώλησή της στην ιαπωνικών συμφερόντων Nippon Steel».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή