Ο Μαρκ Λάμπερτ έχει αγοράσει και πουλήσει έργα τέχνης εικαστικών όπως ο Άντι Γουόρχολ, ο Πάμπλο Πικάσο και ο Κλοντ Μονέ κατά τη διάρκεια της καριέρας του ως έμπορος έργων τέχνης για περισσότερο από δύο δεκαετίες, ένα επάγγελμα με το οποίο ασχολήθηκε σχεδόν τυχαία.

Αποφοιτώντας με πτυχίο καλών τεχνών, ο Λάμπερτ φανταζόταν ότι θα γινόταν δάσκαλος τέχνης, αλλά μια τυχαία συνάντηση με έναν έμπορο έργων τέχνης που τον προσέλαβε ως βοηθό τον έβαλε σε διαφορετικό δρόμο. «Ξεκίνησα ως κορνιζάς και το παιδί που έφερνε τσάι… και έμεινα εκεί 17 χρόνια», είπε στο CNBC.

Αγορά Τέχνης: Γιατί μειώθηκε η αξία της – Ο ρόλος πληθωρισμού και πολέμων

Εξειδικεύτηκε σε βικτωριανούς πίνακες του 19ου αιώνα εκείνη την εποχή, και εκθέτει σε περίπου 20 διεθνείς εκθέσεις τέχνης και αντίκες κάθε χρόνο. Στη συνέχεια, μετά από εργασία σε άλλο οίκο, άνοιξε τη δική του γκαλερί τον Σεπτέμβριο – Lambert Fine Art – στη βρετανική πόλη Stratford-upon-Avon.

Ο λάμπερτ με τον ζωγράφο Μάρτιν Τζόουνς

Η ενασχόληση με την τέχνη είναι ένα εμπόριο το οποίο ο Λάμπερτ το περιέγραψε ως «ασυνήθιστο», επειδή η τέχνη είναι συχνά μια αγορά που βασίζεται στο συναίσθημα και όχι στην ανάγκη, καθώς δεν είναι κάτι που χρειάζεται κανείς. «Νομίζω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που αγοράζουν τέχνη επενδύουν σε κάτι για τον εαυτό τους… θέλουν να το βλέπουν και να το απολαμβάνουν κάθε μέρα», είπε ο Λάμπερτ.

Η πώληση έργων τέχνης μέσω αντιπροσώπου και όχι σε δημοπρασία μπορεί επίσης να βοηθήσει τα κομμάτια να διατηρήσουν την αξία τους, είπε ο Λάμπερτ – εάν ένας πίνακας δεν πετύχει τη χαμηλή εκτίμηση σε μια δημόσια πώληση, μπορεί να μειώσει την αντιληπτή αξία της και να μειώσει τη ζήτηση.

«Ο κλάδος χρειάζεται νέο αίμα»

Ο κόσμος της εμπορίας τέχνης μπορεί να είναι εκφοβιστικός για τους νεοεισερχόμενους, είπε η Όλια Τζόνσο στο CNBC, αρχιτέκτονας εσωτερικών χώρων και συνιδρύτρια της επιχείρησης τέχνης και εσωτερικών χώρων Relic, την οποία ίδρυσε το 2023.

Η Relic συμμετείχε στη διάσημη Έκθεση Διακοσμητικής Έκθεσης του Λονδίνου για πρώτη φορά τον Ιανουάριο, που συνήθως προσελκύει μακροχρόνιους εμπόρους από οικογενειακούς οίκους.

Οι λιγότερο έμπειροι έμποροι μπορεί να αισθάνονται ότι πρέπει να περιμένουν χρόνια για να είναι έτοιμοι να εκθέσουν τα κομμάτια τους προς πώληση στην έκθεση, είπε η Τζόνσον, αλλά η Relic κλήθηκε να μοιραστεί ένα περίπτερο με έναν καθιερωμένο εκθέτη. Η Τζόνσον, είπε ότι τη βρήκε μια «απίστευτα θετική εμπειρία. ”

«Όλοι συνειδητοποιούν ότι ο κλάδος χρειάζεται νέο αίμα και μια νέα γενιά ανθρώπων», είπε ο Τζόνσον.

Μαζί με την αγοραπωλησία αντικειμένων τέχνης και διακόσμησης, η Relic δανείζει κομμάτια για εκδοτικές και διαφημιστικές λήψεις σε πελάτες όπως το περιοδικό Elle Decoration και την εταιρεία σχεδιασμού υφασμάτων Colefax and Fowler. Τόσο η Τζόνσον όσο και η συνέταιρος της Ναταλί Βόσλου διευθύνουν τη Relic παράλληλα με τις καθημερινές τους δουλειές.

Δημιουργία χαρτοφυλακίου

Δύο καλλιτέχνες με τους οποίους μίλησε το CNBC ασχολούνται επίσης με την τέχνη.

Ο πρώην σκηνοθέτης και ειδικός καλών τεχνών στον οίκο δημοπρασιών Christie’s, Τομ Ρουθ δημιουργεί κεραμικά και είναι επίσης έμπορος έργων ζωγραφικής του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα.

Η καριέρα του Ρουθ τον βοήθησε επίσης να πουλήσει τα κεραμικά του. Στις εκθέσεις τέχνης, χρησιμοποιεί τα πιάτα που σχεδίαζε για να κερνάει γλυκά στους επισκέπτες που κοιτάζουν τους πίνακες στο περίπτερό του, και όπως είπε στο CNBC η επιχείρησή του με κεραμικά απογειώθηκε.

Ο Τζακ Ρόμπερτς είναι επίσης καλλιτέχνης και έμπορος. «Έχω πολλές διαφορετικές ταυτότητες στον κόσμο της τέχνης», είπε στο CNBC. Ως καλλιτέχνης, υπό το όνομα JPR Stitch ειδικεύεται σε πολύχρωμα κεντητά επιτοίχια κομμάτια. Ο Ρόμπερτς έχει δημιουργήσει ακόλουθους στο Instagram, όπου συχνά τον βρίσκουν, συνήθως νεαροί, πελάτες, είπε.

Παράλληλα, ο Ρόμπερτς είναι έμπορος και σύμβουλος, προμηθεύοντας γκαλερί με έργα σύγχρονης τέχνης — τα οποία δανείζει έναντι αμοιβής ή με βάση την πώληση ή την επιστροφή.

Κίνδυνοι από την αντιμετώπιση της τέχνης

Το επάγγελμα μπορεί επίσης να ενέχει ρίσκο, επειδή οι έμποροι συχνά κατέχουν πολλά έργα τέχνης χωρίς να γνωρίζουν πότε θα πουληθούν, σύμφωνα με τους αντιπροσώπους με τους οποίους μίλησε το CNBC. Ο Ρόμπερτς είπε ότι οι έμποροι μπορεί να έχουν μια επιλογή εμπορικών καλλιτεχνών  που γνωρίζουν ότι είναι πιθανό να πουλήσουν.

Οι έμποροι μπορεί επίσης να κατέχουν κομμάτια για τα οποία βλέπουν τη ζήτηση να αυξάνεται, είπε ο Ρόμπερτς, προσθέτοντας ότι έχει “μερικά” τέτοια κομμάτια στη συλλογή του, αλλά το να ξέρεις πότε να τα πουλήσεις μπορεί να είναι δύσκολο.

Η αγορά έργων εξειδικευμένων καλλιτεχνών είναι επίσης μια στρατηγική που χρησιμοποιούν ορισμένοι αντιπρόσωποι, είπε ο Ρόμπερτς.

Νωρίτερα φέτος, ο Λάμπερτ απέκτησε μια περιορισμένη έκδοση του Βρετανού καλλιτέχνη γκράφιτι Banksy, του οποίου το πρωτότυπο έργο απέσπασε εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία. Αλλά οι τιμές δημοπρασίας για τις εκτυπώσεις του καλλιτέχνη μπορεί να ποικίλλουν, διαπίστωσε ο Λάμπερτt, κάτι που μπορεί να επηρεάσει το πόσο μπορεί να πουλήσει κομμάτια. «Η αγορά… είναι πάνω ή κάτω, ανάλογα με το ποιος έχει χρήματα εκείνη την ημέρα», είπε ο Λάμπερτ. «Νόμιζα ότι θα ήταν λίγο πιο απλό, αλλά οι τιμές ποικίλουν για ένα μόνο αντίτυποεκτύπωση», πρόσθεσε.

Μεταξοτυπία του Banksy

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tέχνη και Ζωή