Ένας όμιλος μέσων ενημέρωσης με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο εξασφάλισε δανειακή χρηματοδότηση ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων για να επενδύσει στη δημιουργία και αγορά μουσικών δικαιωμάτων για ταινίες, τηλεόραση, θεατρικές παραγωγές και παιχνίδια υπολογιστών.

Η Cutting Edge Group (CEG), χρηματοδότης μουσικής, εκδότης και δισκογραφική εταιρεία με έδρα το Λονδίνο, εξασφάλισε 500 εκατ. δολάρια από κοινοπραξία τεσσάρων τραπεζών, με επικεφαλής την αμερικανική Fifth Third Bank και την Northleaf Capital.

Warner Music: Εξασφάλισε τα μουσικά δικαιώματα του Νταβίντ Γκετά

Το CEG θα χρησιμοποιήσει τα πρόσθετα κεφάλαια για την αγορά και διαχείριση μουσικών δικαιωμάτων, καθώς και για τη χρηματοδότηση νέων ταινιών και τηλεοπτικών παρτιτούρων. Ο όμιλος βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις για πιθανές εξαγορές άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, οι οποίες θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν περαιτέρω με την προσέλκυση και άλλων επενδυτών.

Η CEG είναι ειδική στην κατοχή και διαχείριση μουσικής που προβάλλεται σε κινηματογραφικές, τηλεοπτικές, θεατρικές παραγωγές και βιντεοπαιχνίδια. Το υπάρχον χαρτοφυλάκιό της με περισσότερους από 2.000 τίτλους περιλαμβάνει τα δικαιώματα έκδοσης ταινιών όπως το Aquaman και τα δικαιώματα διανομής του The Jungle Book.

Η CEG, η οποία ιδρύθηκε το 2006 από τον επιχειρηματία Φίλιπ Μορός, λειτουργεί επίσης μια επιχείρηση που δημιουργεί και διαχειρίζεται χαρτοφυλάκια «μουσικής ευεξίας» που βοηθά τον ύπνο ή την εστίαση. Η εταιρεία που πλειοψηφικά ανήκει στον Μορός,  παρέχει επίσης μουσική για spa και ξενοδοχεία σε όλο τον κόσμο.

Ο Μορός, ο οποίος συνεργάζεται με καλλιτέχνες όπως ο παραγωγός χιπ χοπ Timbaland για την παραγωγή μουσικής ευεξίας, είπε ότι το είδος ήταν δημοφιλές στις πλατφόρμες ροής, με ορισμένα κομμάτια να μεταδίδονται δισεκατομμύρια φορές.

O παραγωγός χιπ χοπ Timbaland

Η αυξανόμενη γοητεία των δικαιωμάτων μουσικής

Τα δικαιώματα μουσικής έχουν γίνει μια ολοένα και πιο δημοφιλής επένδυση λόγω των αυξανόμενων εσόδων από τη ροή με αριθμό ειδικών κεφαλαίων να έχουν δημιουργηθεί για την κατοχή και τη διαχείριση των δικαιωμάτων.

Ωστόσο, ο τομέας έχει τεθεί υπό μεγαλύτερο έλεγχο τους τελευταίους μήνες λόγω των αυξανόμενων προβλημάτων στο Hipgnosis Songs Fund, μια εισηγμένη εταιρεία επενδύσεων για δικαιώματα μουσικής που αναγκάστηκε να μειώσει την αξία του χαρτοφυλακίου της εν μέσω ερωτημάτων σχετικά με τη διακυβέρνηση και τα επίπεδα χρέους.

Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας είναι κοντά στο να ανακοινώσει το αποτέλεσμα μιας στρατηγικής αναθεώρησης, η οποία εξετάζει μια σειρά επιλογών για το μέλλον του ομίλου, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης και της πώλησης των περιουσιακών στοιχείων του.

Συνέχισαν να συνάπτονται νέες συμφωνίες από καλλιτέχνες που πωλούν τα μουσικά τους δικαιώματα σε επενδυτικές ομάδες, με το αμερικανικό ροκ συγκρότημα Kiss να συμφωνεί πιο πρόσφατα σε συμφωνία 300 εκατομμυρίων δολαρίων που περιελάμβανε το όνομά του, την εικόνα και ομοιόματα, με την Pophouse, τη σουηδική εταιρεία ψυχαγωγίας που ιδρύθηκε από τον Μπιόρν Ούλβεους των Abba.

Εξειδικευμένος τομέας για την CEG

Η CEG δραστηριοποιείται σε πιο εξειδικευμένο τομέα, με το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της να προέρχεται από τη μετάδοση μιας εκπομπής ή ταινίας για την οποία κατέχει τα μουσικά δικαιώματα. Επίσης, προωθεί παρτιτούρες, δίνοντας στους συνθέτες τα χρήματα για να δημιουργήσουν τη μουσική τους.

Ο Μορός προέβλεψε ότι τα έσοδα θα συνεχίσουν να αυξάνονται δεδομένης της συνεχούς χρήσης των υπηρεσιών ροής σε όλο τον κόσμο.

Η εταιρεία κατέχει επίσης δικαιώματα για μουσική σε παιχνίδια όπως το Cyberpunk 2077, τα οποία είναι δημοφιλή μεταξύ των θαυμαστών σε πλατφόρμες ροής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tέχνη και Ζωή