Στο Συμβούλιο της Επικρατείας έφτασε η υπόθεση για το πλαφόν στο βρεφικό γάλα.

Οι ανώτατοι δικαστές καλούνται να κρίνουν για τη συνταγματικότητα και τη νομιμότητα του περιθωρίου κέρδους των εταιρειών που παράγουν και εμπορεύονται γάλα πρώτης και δεύτερης βρεφικής ηλικίας, θα αποφασίσει το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Βρεφικό γάλα: Γιατί πιέζονται οι οικογένειες, παραγωγοί και πολυεθνικές

Η υπόθεση έφτασε στο ΣτΕ έπειτα από προσφυγή, που κατέθεσε ο «Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Παιδικών Τροφών και Ειδικής Διατροφής Ελλάδος», εκπροσωπώντας τις μεγαλύτερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα στον τομέα της βρεφικής και παιδικής διατροφής.

Τι υποστηρίζουν οι προσφεύγοντες

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι το επίδικο πλαφόν που τέθηκε για τη συγκεκριμένη κατηγορία των παιδικών προϊόντων είναι αντίθετη στο Σύνταγμα (π.χ. στην επιχειρηματική και οικονομική ελευθερία, τον ελεύθερο ανταγωνισμό, την αρχή ισότητας, την νόθευση ελεύθερου ανταγωνισμού κ.λπ.), καθώς και ότι οι τιμές του πλαφόν είναι αυθαίρετες και κατώτερες του κόστους παραγωγής και διάθεσης. Ακόμη, υποστηρίζουν ότι το πλαφόν είναι αντίθετο στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Οι εταιρείες που παράγουν και εμπορεύονται γάλα πρώτης και δεύτερης βρεφικής ηλικίας υποχρεούνται να αποστέλλουν στη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) τα στοιχεία καθορισμού του ύψους του λειτουργικού κόστους προκειμένου να εφαρμοστεί το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση θέτει περιορισμό στο λειτουργικό κόστος, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η τεχνητή διόγκωσή του.

Σύμφωνα με την απόφαση, το μεικτό περιθώριο κέρδους δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης στην κατηγορία αυτή προϊόντων βάσει των οικονομικών καταστάσεων της αμέσως προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου προσαυξημένο κατά 7% επί των καθαρών πωλήσεων, αφαιρουμένων των εκπτώσεων, των πιστώσεων ή άλλων παροχών.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα