Το Brexit έχει αποβεί εξαντλητικό για πολλούς τομείς του διμερούς εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου και τώρα Βρετανοί μικρομεσαίοι εισαγωγείς τροφίμων και φυτών από την ΕΕ θα αντιμετωπίσουν τιμωρητικές μηνιαίες χρεώσεις που θα φτάνουν τις δεκάδες χιλιάδες λίρες όταν οι συνοριακοί έλεγχοι μετά το Brexit τεθούν σε ισχύ στο τέλος αυτού του μήνα, προειδοποίησαν φορείς του κλάδου.

Τα τέλη για τα προϊόντα της ΕΕ που φτάνουν στο Dover και το Eurotunnel, τα οποία διαχειρίζονται το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν περιοριστεί σε £145  ανά τύπο προϊόντος, αλλά εμπορικοί όμιλοι είπαν στους Financial Times ότι στην πράξη οι χρεώσεις θα αυξηθούν γρήγορα, αφήνοντας τους μικρότερους φορείς να αντιμετωπίζουν ακραία επίπεδα κόστους.

Goldman Sachs: Το Brexit κράτησε πίσω τη βρετανική οικονομία – Τι δείχνουν οι αριθμοί

Οι ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των Βρετανικών Εμπορικών Επιμελητηρίων- BCC, της Ομοσπονδίας Αλυσίδας Κατεψυγμένων και της Εμπορικής Ένωσης Οπωροκηπευτικών, προέτρεψαν την κυβέρνηση είτε να καθυστερήσει την εισαγωγή των τελών στις 30 Απριλίου είτε να κάνει περισσότερα για να μειώσει τον αντίκτυπο στις μικρές επιχειρήσεις.

Δεν λήφθηκαν υπόψη οι κλαδικές ανησυχίες

Είπαν ότι η κυβέρνηση απέτυχε να λάβει υπόψη τις ανησυχίες της βιομηχανίας κατά τη διαβούλευση για τη λειτουργία των νέων συνόρων. Οι Financial Times ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα ότι μια σειρά τεχνικών προβλημάτων σημαίνει ότι πολλοί από τους ελέγχους δεν θα ενεργοποιηθούν όπως είχε προγραμματιστεί για να αποφευχθεί πιθανή αναστάτωση, αλλά οι επιχειρήσεις θα εξακολουθήσουν να χρεώνονται.

Ο Ουίλιαμ Μπέιν, επικεφαλής της εμπορικής πολιτικής στο BCC, προειδοποίησε μέσω FT ότι οι ιδιοκτήτες καταστημάτων, καφέ και τοπικών εστιατορίων θα αντιμετωπίσουν μια «έκρηξη στο κόστος» με ορισμένες επιχειρήσεις να πληρώνουν «δεκάδες χιλιάδες λίρες» επιπλέον κάθε μήνα και ο χαμένος θα είναι ο Βρετανός καταναλωτής.

Η Ομοσπονδία Αλυσίδας Κατεψυγμένων, η οποία αντιπροσωπεύει επιχειρήσεις που εμπορεύονται ευπαθή προϊόντα, υπολόγισε ότι τα νέα σύνορα θα μπορούσαν να προσθέσουν 1 δισεκατομμύριο λίρες ετησίως σε κόστος στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων και φυτών, όταν περιλαμβάνονται δασμοί και άλλες σχετικές χρεώσεις. Είπε ότι ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων ήταν ένα «αναπόφευκτο» αποτέλεσμα και αμφισβήτησε την εκτίμηση της κυβέρνησης που τον έθεσε σε μόλις 0,2%.

Anti-Brexit protester Steve Bray holds a placard outside the entrance to the Labour Party Conference in Liverpool, Britain, September 27, 2022. REUTERS/Henry Nicholls

Οι τρεις φάσεις των μέτρων

Το νέο καθεστώς εισάγεται σε τρεις φάσεις. Τα τρόφιμα και τα φυτικά προϊόντα της ΕΕ απαιτούν τα λεγόμενα πιστοποιητικά υγείας εξαγωγής από τον Ιανουάριο, οι επιθεωρήσεις στα σύνορα ξεκινούν στις 30 Απριλίου και θα απαιτούνται περαιτέρω δηλώσεις «ασφάλειας» για όλα τα αγαθά από τον Οκτώβριο.

Ο Φούλοπ Ίλες, διευθύνων σύμβουλος της HunPro, ενός ειδικού εισαγωγέα ουγγρικών τροφίμων που απασχολεί 20 άτομα και προμηθεύει περισσότερα από 120 καταστήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, είπε στους FT ότι ο τελωνειακός πράκτορας του είχε υπολογίσει ότι τα τέλη επιθεώρησης στα σύνορα θα του κοστίσουν 8.880 λίρες το μήνα.

Η επιχείρηση είχε ήδη απορροφήσει υψηλότερα κόστη τροφίμων και μεταφορών, πρόσθεσε, επομένως έπρεπε να ανταποκριθεί στο νέο καθεστώς μειώνοντας τον αριθμό των σειρών προϊόντων που προσφέρονται έως και 30% και αυξάνοντας τις τιμές έως και 15%.

«Προσπαθούμε να μειώσουμε τον αριθμό των φορτηγών που φέρνουμε, επομένως φέρνουμε μόνο ένα κάθε δύο εβδομάδες και επικεντρωνόμαστε σε μεγαλύτερες ποσότητες. Αλλά το σύστημα φαίνεται σαν να είναι σχεδιασμένο για τους «μεγάλους παίκτες», ώστε να μπορούν να παραμείνουν στο παιχνίδι και όλοι οι μικροί θα χαθούν», είπε.

Ο Έντι Πράις, διευθυντής της Χονδρικής Αγοράς του Μπέρμιγχαμ, η οποία άνοιξε το 2019 και έχει 50 ενοικιαστές που πωλούν κρέας, ψάρια, λαχανικά και λουλούδια, είπε ότι υπήρχε βαθύς φόβος για τις επιπτώσεις της αύξησης του κόστους και των καθυστερήσεων στα σύνορα που μειώνουν τη διάρκεια ζωής των ευπαθών προϊόντων.

Οι κυβερνητικές προφάσεις

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είπε ότι τα νέα σύνορα ήταν ουσιαστικής σημασίας για την βιοασφάλεια και την ισότητα των όρων ανταγωνισμού για τις βρετανικές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν παρόμοιους ελέγχους και χρεώσεις κατά τις εξαγωγές τους στην ΕΕ.

Ωστόσο, η βιομηχανία ήταν πολύ επικριτική για το πώς οι υπουργοί χειρίστηκαν τις αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της ανακοίνωσης της «κοινής χρέωσης χρήστη» για το Dover και το Eurotunnel μόλις τρεις εβδομάδες πριν τεθούν σε ισχύ.

Ο Μπέιν στο BCC είπε ότι η κυβέρνηση «δεν είχε απαντήσει» σε προτάσεις σχετικά με τον μετριασμό των επιπτώσεων στις μικρότερες επιχειρήσεις, όπως η εξαίρεση των εταιρειών που συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα έμπιστων εμπόρων από τις χρεώσεις.

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι δεσμεύτηκε να στηρίξει τις εταιρείες καθώς προσαρμόζονται στους νέους συνοριακούς ελέγχους, προσθέτοντας ότι «η δέσμευσή της με τις επιχειρήσεις πριν από αυτούς τους ελέγχους ήταν εκτεταμένη».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση