Σταθερά πρόκειται να διατηρήσει τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας κατά τη συνεδρίασή της την Πέμπτη, με τους επενδυτές να αναμένεται να εξετάσουν τις λεπτομέρειες της δήλωσης του διοικητή Αντριου Μπέιλι καθώς πληθαίνουν οι προσδοκίες για πιθανή μείωση των επιτοκίων από το καλοκαίρι.

Τράπεζα της Αγγλίας: Διαφορετικό σχέδιο μείωσης των επιτοκίων σε σχέση με τη Fed

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της BοE αναμένεται να διατηρήσει το τραπεζικό επιτόκιο στο 5,25%, με την επίσημη ανακοίνωση να αναμένεται το μεσημέρι.

Η επιτροπή θα αξιολογήσει τα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου του πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος έφτασε στο 3,2% τον Μάρτιο, ελαφρώς υψηλότερα από τις προβλέψεις και πολύ μακριά από τον στόχο του 2% της BοE. Ο βασικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει την ενέργεια, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό, ήταν 4,2%, ενώ ο πληθωρισμός των υπηρεσιών, μια σημαντική μέτρηση για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, ήταν 6%.

Ωστόσο, ο Μπέιλι τόνισε τις τελευταίες εβδομάδες ότι βλέπει ισχυρές ενδείξεις πως ο πληθωρισμός μειώνεται ως αποτέλεσμα των αυστηρότερων οικονομικών συνθηκών.

Εν τω μεταξύ, ο ονομαστικός ρυθμός ανόδου των τιμών αναμένεται να μειωθεί σημαντικά τον Απρίλιο λόγω της απότομης πτώσης των τιμών της ενέργειας σε ετήσια βάση, με ορισμένες προβλέψεις να κάνουν λόγο για μείωση κάτω από 2%.

Οι traders φαίνονται αβέβαιοι για μια μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, σύμφωνα με την τιμολόγηση της αγοράς χρήματος, η οποία θέτει την πιθανότητα γύρω στο 50-50. Τα «στοιχήματα» εν τω μεταξύ αυξήθηκαν σε μια πρώτη κίνηση τον Αύγουστο, με περίπου 80% πιθανότητα περικοπής 25 μονάδων βάσης και συνολικά περικοπή 50 μονάδων βάσης φέτος.

Ο Φραντσέσκο Γκαρζαρέλι, επικεφαλής έρευνας στην Eisler Capital, δήλωσε ότι οι επενδυτές θα δώσουν προσοχή στο πώς θα κατανεμηθούν οι ψήφοι στην σημερινή ψηφοφορία της ΒοΕ, όσον αφορά στα εννέα μέλη με δικαίωμα ψήφου όσον αφορά τις ενδείξεις προθέσεων ενόψει της συνεδρίασης του Ιουνίου.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Μαρτίου, η πρόταση διατήρησης σταθερών των επιτοκίων έλαβε οκτώ ψήφους, ενώ μία ψήφος έλαβε η πρόταση για μείωση.

Ευρωπαϊκή απόκλιση

«Έχουμε αρχίσει να βλέπουμε τους τελευταίους δύο μήνες μια απόκλιση μεταξύ της πολιτικής των ΗΠΑ και της πολιτικής του Ηνωμένου Βασιλείου και της ευρωπαϊκής πολιτικής, και νομίζω ότι εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο θα δούμε σίγουρα περικοπές αργότερα μέσα στο έτος», δήλωσε η Έμα Γουόλ, επικεφαλής της επενδυτικής έρευνας και ανάλυση στο Hargreaves Lansdown, μιλώντας στο CNBC.

Οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ απομάκρυναν τις προοπτικές της αγοράς για μειώσεις επιτοκίων το νωρίτερο μέχρι τον Σεπτέμβριο, λόγω της πρόσφατης επιτάχυνσης του πληθωρισμού. Ορισμένοι οικονομολόγοι βλέπουν την πιθανότητα να μην υπάρχουν καθόλου περικοπές από τη Fed φέτος.

Αυτό οδήγησε τους κεντρικούς τραπεζίτες στην Ευρώπη να τονίσουν ότι θα χαράξουν τη δική τους πορεία και δεν θα λάβουν υπόψη τους την πολιτική της Fed. Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας ανακοίνωσε αιφνιδιαστική μείωση επιτοκίων τον Μάρτιο και η σουηδική Riksbank μείωσε επίσης τα επιτόκια, όπως αναμενόταν την Τετάρτη.

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία καθορίζει τη νομισματική πολιτική για την ευρωζώνη των 20 κρατών – μελών, έδωσαν ένα ισχυρό μήνυμα ότι θα περικόψει τα επιτόκια τον Ιούνιο χωρίς ωστόσο αυτή η μείωση να είναι μεγάλη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή