Aποχωρεί στο τέλος του έτους από την ηγεσία της Morgan Stanley o Τζέιμς Γκόρμαν. O αληθινός λύκος της Wall Street, όπως τον έχουν χαρακτηρίσει λόγω του κύρους τους και της αμοιβής του, κλείνει σχεδόν δύο δεκαετίας στο τιμόνι της αμερικανικής τράπεζας, την οποία έσωσε από το χείλος της καταστροφής και τη μετέτρεψε σε  ισχυρό κέντρο διαχείρισης πλούτου.

Ο Γκόρμαν, 65 ετών, ανακοίνωσε τις προθέσεις του στην ετήσια συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, χωρίς να κατονομάσει κάποιον ως αντικαταστάτη. Ωστόσο ο διεθύνων σύμβουλος Τεντ Πικ θεωρείται ότι θα αναλάβει αυτή τη θέση.

Morgan Stanley: Αποχαιρετά τον Γκόρμαν με αμοιβή μαμούθ

Τον Ιανουάριο ο Γκόρμαν παραιτήθηκε από διευθύνων σύμβουλος,  ο Πικ τον διαδέχθηκε και παρέμεινε στη θέση του εκτελεστικού προέδρου του διοικητικού συμβουλίου. Η αποχώρηση του λίγους μήνες μετά κι από αυτή τη θέση θεωρείται ως ψήφος εμπιστοσύνης στην ηγεσία του Πικ. Όταν ο Γκόρμαν ανέβηκε για πρώτη φορά στην κορυφή της εταιρείας το 2010, ο προκάτοχός του, Τζον Μακ, παρέμεινε για δύο χρόνια πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου μέχρι ο Γκόρμαν να εδραιώσει την εξουσία του στην εταιρεία.

Πέτυχε κάτι σπάνιο για τη Wall Street πέρυσι επιλέγοντας τον διάδοχο  του ενώ έπεισε τους ηττημένους υποψηφίους να παραμείνουν στην εταιρεία.

H ιστορία του Γκόρμαν

Ο Αυστραλός με νομικό υπόβαθρο, ήταν σύμβουλος της McKinsey. Εντάχθηκε στη Morgan Stanley από τη Merrill Lynch το 2006, ανεβαίνοντας γρήγορα στην ιεραρχία του ιδρύματος. Το 2007 έγινε συμπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του 2010. Όταν ανέλαβε, η εταιρεία είχε πληγεί από την οικονομική κρίση, η οποία σχεδόν την έθεσε εκτός λειτουργίας. Αναβίωσε τον τομέα της επενδυτικής τραπεζικής που τώρα επιβλέπει 7 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Συνέβαλε καθοριστικά στη διασφάλιση της συμφωνίας για την Smith Barney το 2009, εκμεταλλευόμενος την οικονομική κρίση πρόσθεσε χιλιάδες συμβούλους στην τράπεζα. Ακολούθησαν εξαγορές, συμπεριλαμβανομένης μιας συμφωνίας το 2019 για την εταιρεία Solium Capital, ακολουθούμενη από την E-Trade, την Eaton Vance και μια συμφωνία το 2022 για την Cook Street Consulting.

Στόχος του ήταν να παίξει στα «μεγάλα πρωταθλήματα» της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων των ΗΠΑ. «Είχα μια θεμελιώδη πεποίθηση για τη δύναμη της παραγωγής και της κλίμακας διανομής», τόνισε σε συνέντευξη του στον Barron’s, προσθέτοντας ότι 1 δολάριο από κάθε 5 δολάρια εσόδων στις παγκόσμιες συναλλαγές μετοχών περνά από την κύρια χρηματιστηριακή εταιρεία της Morgan Stanley. «Δεν υπάρχει κρατικό επενδυτικό ταμείο που να μην θέλει να μιλήσει με τη Morgan Stanley. Δεν υπάρχει συνταξιοδοτικό ταμείο που να μην θέλει να μιλήσει μαζί μας. Είμαστε απλά μεγάλοι».

Η Wall Street επικρότησε την στρατηγική του, με τη μετοχή της Morgan Stanley να τριπλασιάζει την τιμή της από το 2010 έως το τέλος του 2023.

Το ίδιο έκανε και η εταιρεία του, καθώς του κατέβαλε το  ποσό των 37 εκατ. δολαρίων για τους τελευταίους 12 μήνες της θητείας του ως CEO.

To ποσό είναι αυξημένο κατά 17,5% σε σχέση με πέρυσι και θα καταβληθεί παρά  τα χαμηλότερα κέρδη της τράπεζας.

Η επιτροπή αποζημιώσεων της Morgan Stanley, όπως αναφέρουν οι Financial Times, εξήγησαν ότι ο Γκόρμαν είχε «ολοκληρώσει με επιτυχία μια ομαλή, πολυετή διαδικασία σχεδιασμού διαδοχής του CEO»

Οι προκλήσεις για τον Πικ

Ο 55χρονος Πικ πρέπει να πείσει τους επενδυτές ότι η εταιρεία έχει μπροστά της μια πολλά υποσχόμενη ιστορία ανάπτυξης Ενώ οι μετοχές της Morgan Stanley έχουν σημειώσει άνοδο 8% φέτος, η χαμηλότερη επίδοση μεταξύ των μεγαλύτερων τραπεζών των ΗΠΑ.

Οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί σχετικά με την ικανότητα της εταιρείας να συνεχίσει να παρουσιάζει ισχυρά αποτελέσματα στη διαχείριση περιουσίας και η επενδυτική τράπεζα έχει χάσει έδαφος από την ανταγωνιστική της Goldman Sachs. Ο Πίκ έχει δεσμευτεί να συνεχίσει να εκπληρώνει τους στόχους της Morgan Stanley στον τομέα του πλούτου  ξεκλειδώνοντας πρόσθετα κέρδη στην επενδυτική τραπεζική.

«Πιστεύω ότι βρισκόμαστε στα πρώτα βήματα ενός πολυετούς κύκλου συγχωνεύσεων και εξαγορών», είπε τον Απρίλιο. «Αισθάνομαι καλά που είναι από τις αρχές έως τα μέσα του κύκλου για την κλασική επενδυτική τραπεζική και τις κεφαλαιαγορές σε όλο τον κόσμο».

Θα δούμε αν θα επαληθεύσει αυτό που είχε πει ο Γκόρμαν για την Μorgan Stanley «Πιστεύω ότι δημιουργήσαμε μια μηχανή που είναι πολύ δύσκολο να σταματήσει να αναπτύσσεται».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή