Πορτογαλία: Στον αέρα η πώληση της αεροπορικής ΤΑP λόγω της πολιτικής κρίσης

Πώς η ψήφος εμπιστοσύνης που ζήτησε στην Πορτογαλία ο πρωθυπουργός Μοντενέγκρο μπορεί να ανατρέψει την πορεία ιδιωτικοποίησης

Πορτογαλία: Στον αέρα η πώληση της αεροπορικής ΤΑP λόγω της πολιτικής κρίσης

Το σχέδιο που είχε εκπονήσει η κυβέρνηση στην Πορτογαλία για να πουλήσει σε ιδιώτες ποσοστό της ναυαρχίδας αεροπορικής εταιρείας TAP είναι πιθανό να καθυστερήσει για αρκετούς μήνες καθώς η πολιτική κρίση πλησιάζει προς τις πρόωρες εκλογές, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα και μίλησαν στο Bloomberg.

Η κυβέρνηση μειοψηφίας του πρωθυπουργού Λουίς Μοντενέγκρο ζήτησε την Πέμπτη ψήφο εμπιστοσύνης, ανοίγοντας μια κοινοβουλευτική διαδικασία που είναι πιθανό να χάσει αφού τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεσμεύθηκαν να καταψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση.

Η TAP είναι ο μεγαλύτερος πάροχος αεροπορικών συνδέσεων της Ευρώπης με τη Βραζιλία, καθιστώντας την μια ελκυστική εξαγορά

Μια τέτοια ήττα σε κοινοβουλευτικό επίπεδο θα οδηγήσει στην παραίτηση του Μοντενέγκρο και στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών που αναμένεται να διεξαχθούν τον ερχόμενο Μάιο. Μια τέτοια εξέλιξη θα έθετε την κυβέρνησή του σε υπηρεσιακό ρόλο, αποφασίζοντας μόνο για επείγοντα θέματα που δεν περιλαμβάνουν την πώληση της TAP, είπαν ανώνυμα οι πηγές στο Bloomberg. Αναπόφευκτα, η διαδικασία πώλησης θα καθυστερήσει για αρκετούς μήνες έως ότου συγκροτηθεί μια νέα κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση του Μοντενέγκρο επρόκειτο να ξεκινήσει τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης τον Μάρτιο, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην πώληση τουλάχιστον του 49% της TAP, ανέφερε το Bloomberg News τον περασμένο μήνα. Το σχέδιο πώλησης ποσοστού λιγότερου από το ήμισυ της εταιρείας είχε στόχο να παρακάμψει την πολιτική αντιπολίτευση.

Η κυβέρνηση είχε βάλει στόχο την ολοκλήρωση της πώλησης μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους ή το 2026.

Πορτογαλία: Κορυφαία εταιρεία για πτήσεις στη Βραζιλία

Η TAP είναι ο μεγαλύτερος πάροχος αεροπορικών συνδέσεων της Ευρώπης με τη Βραζιλία, καθιστώντας την μια ελκυστική εξαγορά, παρόλο που οδήγησε σε μεγάλες απώλειες τα δημόσια ταμεία, καθώς δεν διαθέτει κλίμακα για σταθερά κέρδη. Η πορτογαλική αεροπορική εταιρεία διευθύνεται από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Λουίς Ροντρίγκες και μετέφερε 16 εκατομμύρια επιβάτες πέρυσι.

Οι τρεις μεγάλοι αερομεταφορείς της περιοχής, η Air France-KLM, η Deutsche Lufthansa και η ιδιοκτήτρια της British Airways, IAG, έχουν εκφράσει δημοσίως ενδιαφέρον για την απόκτηση του ποσοστού που πωλείται στην TAP.

Η ψηφοφορία για την έκγκριση ή απόρριψη της κυβέρνησης αναμένεται να διεξαχθεί στις 11 Μαρτίου, οδηγώντας σε πρόωρες εκλογές τον Μάιο εάν η κυβέρνηση χάσει, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουσα.

OT Originals

Περισσότερα από World

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο