ΔΕΘ: Με «μαγιά» 1,5 δισ. χτίζεται το φετινό πακέτο

Τι ανέφερε στο ΟΤ FORUM ο Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Μιχάλης Αργυρού για το πακέτο της ΔΕΘ

ΔΕΘ: Με «μαγιά» 1,5 δισ. χτίζεται το φετινό πακέτο

Στο 1,5 δισ. ευρώ έχει φτάσει ήδη το κομπόδεμα της κυβέρνησης το οποίο ουσιαστικά θα μοιράσει στη ΔΕΘ. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Μιχάλης Αργυρού, μιλώντας στους δημοσιογράφους Νίκο Φιλιππίδη και Ελένη Στεργίου, στο πλαίσιο του 5ου OT FORUM ήδη έχει δημιουργηθεί αυτός ο δημοσιονομικός χώρος ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο και φέτος να υπάρξει μια θετική έκπληξη στα μεγέθη της οικονομίας που θα μπορούσε να βοηθήσει και το 2026».

Πώς προέκυψε το 1,5 δισ. ευρώ

Ειδικότερα, 600 εκατ. ευρώ θα απελευθερωθούν στα κρατικά ταμεία καθώς με την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής (η Ελλάδα έχει στείλει ήδη το σχετικό αίτημα) το κονδύλι της αύξησης των αμυντικών δαπανών δεν θα μετρήσει στην «κλειδωμένη οροφή» δαπανών που προβλέπεται στους νέους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες.

Άλλα 900 εκατ. ευρώ έχουν προκύψει από την καλή πορεία της οικονομίας το 2024. Θα πρέπει να υπολογιστεί πως από την υπεραπόδοση του 2024, μοιράστηκε ήδη το 1,1 δισ. € με τα πρόσφατα μέτρα που ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ακριβώς μετά το Πάσχα (επιστροφή ενός ενοικίου, μόνιμο επίδομα 250 € σε χαμηλοσυνταξιούχους).

Αυτό το ποσό βέβαια είναι μόνο η αρχή, η βάση δηλαδή του πακέτου της ΔΕΘ καθώς η κυβέρνηση ποντάρει στην καλή πορεία της οικονομίας και φέτος αλλά και στην περαιτέρω πάταξη της φοροδιαφυγής η οποία τον τελευταίο χρόνο έχει ζεστάνει για τα καλά τα κρατικά ταμεία. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η πάταξή της έφερε 2 δισ. ευρώ επιπλέον στα κρατικά ταμεία το 2024.

Τα δημοσιονομικά περιθώρια

Το σημαντικό όμως τώρα είναι τι θα συμβεί φέτος καθώς τα φετινά νούμερα είναι αυτά που θα δώσουν τα δημοσιονομικά περιθώρια για το 2026. Και τα μέχρι τώρα στοιχεία του προϋπολογισμού είναι παραπάνω από ενθαρρυντικά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο 2025, οι εισπράξεις από έμμεσους φόρους μόνο ξεπέρασαν τους στόχους του προϋπολογισμού κατά 420 εκατ. ευρώ που σημαίνει πως τουλάχιστον ένα δισ. ευρώ επιπλέον θα βρεθεί στο «τσεπάκι» της κυβέρνησης.

Ο κρυφός άσσος

Επιπλέον, το 2026, η κυβέρνηση κρύβει άλλο έναν άσσο στο μανίκι καθώς έχει ένα περιθώριο αύξησης δαπανών άλλων 500 εκατ. ευρώ, καθώς δεν έχει καλυφθεί η οροφή 3,6% στο μεσοπρόθεσμο.

Επιπλέον εάν η οικονομία καταγράψει ισχυρές επιδόσεις και φέτος δεν πρέπει να ξεχνάμε και την απόκλιση της οροφής δαπανών που «συγχωρεί» το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας.

Βάσει της συμφωνίας μπορεί να υπάρχει μια σωρευτική απόκλιση κατά 0,6%, η οποία όμως δεν μπορεί να χρησιμοποιείται κατά το ήμισυ (0,3%) μέσα σε μια χρονιά.

Ο δημοσιονομικός χώρος

Το θέμα που προκύπτει από εκεί και πέρα είναι που θα κατευθυνθεί αυτός ο δημοσιονομικός χώρος. Όπως σημείωσε ο Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού η αλλαγή της φορολογικής κλίμακας και των φορολογικών συντελεστών βρίσκονται στην προτεραιότητα της κυβέρνησης, τονίζοντας παράλληλα ότι όλα γίνονται στο πλαίσιο της δημοσιονομικής σταθερότητας.

Συγκεκριμένα ανέφερε πως η πρώτη αναγκαιότητα είναι η στήριξη των εργαζομένων και η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης. Κι αυτό γιατί -πέραν όλων των άλλων- «δίνει κίνητρα σε περισσότερους να πάνε στην αγορά εργασίας» αλλά και «κίνητρο για τις επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα».

Οι φοροελαφρύνσεις που βρίσκονται στο τραπέζι

Παρεμβάσεις στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα με μειώσεις στους συντελεστές κυρίως για τα μεσαία εισοδήματα που βρίσκονται στην περιοχή των 10.001-40.000 ευρώ. Η μείωση του δευτέρου κλιμακίου της φορολογίας από το 22% στο 15% εκτιμάται πως μπορεί να έχει ένα κόστος κοντά στα 600 εκατ. ευρώ

Τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας. Ίσως πρόκειται και για το ακριβότερο μέτρο με τον λογαριασμό να ανεβαίνει και ίσως να ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.

Βασικό μέτρο που φαίνεται πως εξετάζει η κυβέρνηση είναι και η ευνοϊκότερη φορολόγηση των ενοικίων. Η μείωση του ελάχιστου συντελεστή φορολόγησης των ενοικίων από 15% σε 5% εκτιμάται ότι μπορεί να έχει ένα κόστος κοντά στα 300 εκατ. ευρώ.

OT Originals

Περισσότερα από Επικαιρότητα

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο