Φυσικό αέριο: Η Ευρώπη συζητάει την αξιοποίηση των κοιτασμάτων της

Το ασυνήθιστο βήμα να συζητήσουν την εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου θα κάνουν οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ - Το έγγραφο της Κύπρου που είδε το Reuters

Φυσικό αέριο: Η Ευρώπη συζητάει την αξιοποίηση των κοιτασμάτων της

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του ot.gr στην Google

Το ασυνήθιστο βήμα να συζητήσουν την εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου θα κάνουν οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο που είδε το Reuters.

Η ΕΕ βασίζεται στις εισαγωγές φυσικού αερίου, οι οποίες καλύπτουν περίπου το 80% των αναγκών της, και έχει εκτεθεί σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των διεθνών τιμών ενέργειας μετά την άνευ προηγουμένου αναστάτωση που προκάλεσε η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Από την έναρξη του πολέμου στα τέλη Φεβρουαρίου οι Βρυξέλλες δήλωσαν ότι παραμένουν προσηλωμένες στο σχέδιό τους για τη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης και την επίτευξη των στόχων μείωσης των εκπομπών που προκαλούν την κλιματική αλλαγή, αντικαθιστώντας τα ορυκτά καύσιμα με καθαρή ενέργεια και μειώνοντας την έκθεσή τους στις ασταθείς αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ωστόσο, ένα προπαρασκευαστικό έγγραφο για τη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα, το οποίο είδε το Reuters, έδειξε ότι οι χώρες σχεδιάζουν επίσης να συζητήσουν την εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου.

Το έγγραφο έχει καταρτιστεί από την Κύπρο, η οποία κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ και θα προεδρεύσει της συνάντησης. Η Κύπρος διαθέτει υπεράκτια αποθέματα φυσικού αερίου.

«Δεδομένων των τρεχουσών τιμολογιακών κραδασμών και της αστάθειας της παγκόσμιας αγοράς LNG, πώς βλέπετε τον ρόλο των εγχώριων πόρων φυσικού αερίου ώστε να λειτουργήσουν ως συλλογικός μηχανισμός για τη σταθερότητα των τιμών για ολόκληρη την Ένωση;» ρωτά το έγγραφο.

Αναφέρει ότι η πρόκληση είναι να δοθούν κίνητρα για τη χρήση των εγχώριων αποθεμάτων «χωρίς να μας κλειδώσουν σε συστήματα έντασης άνθρακα που υπονομεύουν τους μακροπρόθεσμους κλιματικούς μας στόχους».

Κύπρος: Στόχος είναι η ετοιμότητα και η ισορροπία

Εκπρόσωπος της κυπριακής προεδρίας της ΕΕ υπογράμμισε ότι ο στόχος είναι να ρίξουμε «μια ρεαλιστική ματιά» στο πώς η ΕΕ διασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλεια και διαχειρίζεται τα ενεργειακά σοκ τα επόμενα χρόνια. «Πρόκειται για ετοιμότητα και ισορροπία, όχι για αντιστροφή της ενεργειακής μετάβασης»

Ορισμένοι διπλωμάτες της ΕΕ επισημαίνουν ότι η προγραμματισμένη συζήτηση αντανακλά το αυξανόμενο άνοιγμα στην ΕΕ για να εξετάσει την εγχώρια παραγωγή.

Η εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου στην ΕΕ έχει μειωθεί στο μισό την τελευταία δεκαετία, λόγω των χαμηλών επενδύσεων σε νέες εξερευνήσεις και της απόφασης της Ολλανδίας να κλείσει το τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου του Χρόνινγκεν για να αποτρέψει τη σεισμική δραστηριότητα που προκάλεσε ζημιές σε χιλιάδες κτίρια.

Η Ρουμανία και η Κύπρος, οι οποίες διαθέτουν τα μεγαλύτερα εμπορικά ανακτήσιμα αποθέματα φυσικού αερίου στην ΕΕ, σχεδιάζουν να αυξήσουν την εγχώρια παραγωγή.

Ελλάδα: Τα δύο ορόσημα για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες

Από τον Οκτώβριο του 2026 και για τους επόμενους πέντε μήνες έως τον Φεβρουάριο του 2027 τίθενται δύο ορόσημα στην απόπειρα της Ελλάδας να αξιοποιήσει τον ορυκτό της πλούτο και να διαφοροποιήσει περαιτέρω το ενεργειακό της μίγμα ανοίγοντας ταυτόχρονα μία νέα πηγή εφοδιασμού της Ευρώπης.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2026 και πιθανότατα από τον Οκτώβριο αναμένεται να ξεκινήσουν οι σεισμικές έρευνες της κοινοπραξίας Chevron – HELLENiQ ENERGY στα τέσσερα θαλάσσια blocks, τα οποία έχουν παραχωρηθεί με συμβάσεις: «Α2», «Νότια της Πελοποννήσου», «Νότια Κρήτη I» και «Νότια Κρήτη II».

Το διάστημα 14 με 24 Φεβρουαρίου 2027, όπως έγινε γνωστό από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρο Παπασταύρου η Ελλάδα θα επιδιώκει να πιάσει το δεύτερο ορόσημο στην υπόθεση των ερευνών για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων σε υδρογονάνθρακες.

Τότε αναμένεται να εκτελεστεί η πρώτη ερευνητική γεώτρηση στη χώρα μετά από 40 χρόνια. Πρόκειται για τη γεώτρηση που θα πραγματοποιήσει η Energean, operator του σχήματος με τις ExxonMobil και HELLENiQENERGY στο θαλάσσιο «block 2» που βρίσκεται βορειοδυτικά του Ιονίου.

OT Originals
Περισσότερα από Φυσικό αέριο

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Μέτοχος: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Cookies