
Μετά από μία δεκαετία φαγούρας το κυπριακό παραδοσιακό τυρί, το χαλούμι, γίνεται και επίσημα προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης. Μετά τη χθεσινή υπερψήφιση του φακέλου του χαλουμιού από την αρμόδια επιτροπή της Κομισιόν, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε την ημέρα ως ορόσημο για την Κύπρο.
Σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το οποίο γράφτηκε στα ελληνικά, τουρκικά και αγγλικά, ο Αναστασιάδης σημείωσε ότι η κατοχύρωση του χαλουμιού ως ΠΟΠ δημιουργεί μια ασπίδα προστασίας και τεράστιες προοπτικές αύξησης των εξαγωγών του εθνικού προϊόντος της Κύπρου, προς όφελος όλων των Κύπριων παραγωγών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
Σύμφωνα με το έγγραφο για το χαλούμι που εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή της Κομισιόν, ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι παραγωγοί θα υπόκεινται σε κοινό μηχανισμό ελέγχου, ο οποίος θα διασφαλίζει την συμμόρφωση με τις προδιαγραφές του προϊόντος. Πρόκειται για τον οργανισμό Bureau Veritas ο οποίος θα πραγματοποιεί υγειονομικούς και ποιοτικούς ελέγχους στα χαλούμια που παράγονται από ελληνοκύπριους, αλλά και τουρκοκύπριους παραγωγούς.
Μετά την υπερψήφιση του φακέλου από την κομισιόν, η τελική έγκριση θα δοθεί από το κολέγιο των Επιτρόπων στις 12 Απριλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η Καθημερινή Κύπρου, το χαλούμι θα θεωρείται εθνικό προϊόν της Κύπρου από την 1η Οκτωβρίου – ημέρα που γιορτάζεται ως ημέρα ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Αντιδράσεις για τους τ/κ παραγωγούς
Πρέπει να σημειωθεί πάντως πως η μέρα κατοχύρωσης του χαλουμιού συνοδεύτηκε από ανησυχίες και αντιδράσεις για το δικαίωμα των τουρκοκύπριων παραγωγών να εξάγουν το χαλούμι. Συγκεκριμένα ο Σύνδεσμος τυροκόμων διαμηνύει ότι το χαμηλό κόστος παραγωγής δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό για τους ελληνοκύπριους παραγωγούς. Η κυβέρνηση πάντως διαβεβαιώνει πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, καθώς η υποχρέωση για τήρηση των ευρωπαϊκών προδιαγραφών θα υποχρεώσει τους τ/κ να αυξήσουν το κόστος παραγωγής.
Deutsche Welle
Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία


Latest News

Στα αζήτητα κινδυνεύει να μείνει η κορινθιακή σταφίδα
Οι χαμηλές τιμές οδηγούν την σταφίδα στις αποθήκες για δεύτερη συνεχή χρονιά

«Σάρωσε» τις καλλιέργειες το χαλάζι – Ξεκίνησαν οι εκτιμήσεις
Τεράστια ζημιά σε καλλιέργειες στο Καλαμάκι και στο Σωτήριο του δήμου Κιλελέρ

Τι αλλάζει στο καθεστώς των μικρών αποσταγματοποιών – Νέος συντελεστής ΕΦΚ
Οδηγίες για την εφαρμογή του νομικού και κανονιστικού πλαισίου, που διέπει το καθεστώς λειτουργίας των διήμερων μικρών αποσταγματοποιών

Άμεσα οι διαδικασίες για λύση στο θέμα των αλιευτικών προϊόντων
Ο κ. Γεωργαντάς διαβεβαίωσε ότι ήδη έχουν δρομολογηθεί οι απαιτούμενες διαδικασίες ώστε να ικανοποιηθεί το αίτημα του κλάδου

Χαριστική η «βολή» για τα ροδάκινα – Εκτεταμένες οι καταστροφές
Σε απόγνωση βρίσκονται οι ροδακινοπαραγωγοί

15+1 συστάσεις για την ευημερία των εκτρεφόμενων χοίρων
Οι κανόνες για την προστασία των ζώων βασίζονται σε πέντε ελευθερίες

Πώς θα επιτευχθεί η ορθολογική χρήση των θρεπτικών συστατικών στη γεωργία
Στόχος η μείωση των απωλειών θρεπτικών συστατικών τουλάχιστον κατά 50% έως το 2030

Το Μικρό Σκαθάρι της Κυψέλης «τρώει» το μέλι
Όταν η προσβολή από το σκαθάρι είναι πολύ υψηλή και ανεξέλεγκτη, τότε καταστρέφεται η αποικία ή το μελισσοσμήνος εγκαταλείπει την κυψέλη.

Ανησυχούν οι ελαιοπαραγωγοί λόγων αυξημένων δακοπροσβολών
Αν και ακόμα δεν έχουν καταγραφεί σημαντικές ζημιές στην παραγωγή, προβληματίζει η εμφάνιση του δάκου

Πώς καθορίστηκαν οι τιμές οινοστάφυλων - Οι προϋποθέσεις παραλαβής
Τα οινοστάφυλα πρέπει να προσκομίζονται σε πλαστικά κιβώτια (κλούβες) την ίδια ημέρα της κοπής τους