Μετά από μία δεκαετία φαγούρας το κυπριακό παραδοσιακό τυρί, το χαλούμι, γίνεται και επίσημα προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης. Μετά τη χθεσινή υπερψήφιση του φακέλου του χαλουμιού από την αρμόδια επιτροπή της Κομισιόν, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε την ημέρα ως ορόσημο για την Κύπρο.

Σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το οποίο γράφτηκε στα ελληνικά, τουρκικά και αγγλικά, ο Αναστασιάδης σημείωσε ότι η κατοχύρωση του χαλουμιού ως ΠΟΠ δημιουργεί μια ασπίδα προστασίας και τεράστιες προοπτικές αύξησης των εξαγωγών του εθνικού προϊόντος της Κύπρου, προς όφελος όλων των Κύπριων παραγωγών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Σύμφωνα με το έγγραφο για το χαλούμι που εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή της Κομισιόν, ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι παραγωγοί θα υπόκεινται σε κοινό μηχανισμό ελέγχου, ο οποίος θα διασφαλίζει την συμμόρφωση με τις προδιαγραφές του προϊόντος. Πρόκειται για τον οργανισμό Bureau Veritas ο οποίος θα πραγματοποιεί υγειονομικούς και ποιοτικούς ελέγχους στα χαλούμια που παράγονται από ελληνοκύπριους, αλλά και τουρκοκύπριους παραγωγούς.

Μετά την υπερψήφιση του φακέλου από την κομισιόν, η τελική έγκριση θα δοθεί από το κολέγιο των Επιτρόπων στις 12 Απριλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η Καθημερινή Κύπρου, το χαλούμι θα θεωρείται εθνικό προϊόν της Κύπρου από την 1η Οκτωβρίου – ημέρα που γιορτάζεται ως ημέρα ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αντιδράσεις για τους τ/κ παραγωγούς

Πρέπει να σημειωθεί πάντως πως η μέρα κατοχύρωσης του χαλουμιού συνοδεύτηκε από ανησυχίες και αντιδράσεις για το δικαίωμα των τουρκοκύπριων παραγωγών να εξάγουν το χαλούμι. Συγκεκριμένα ο Σύνδεσμος τυροκόμων διαμηνύει ότι το χαμηλό κόστος παραγωγής δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό για τους ελληνοκύπριους παραγωγούς. Η κυβέρνηση πάντως διαβεβαιώνει πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, καθώς η υποχρέωση για τήρηση των ευρωπαϊκών προδιαγραφών θα υποχρεώσει τους τ/κ να αυξήσουν το κόστος παραγωγής.

Deutsche Welle

Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
ΟΠΕΚΕΠΕ: Τι (δεν) απαντά για τους χάρτες στο ΟΣΔΕ με τις υποδομές εθνικής ασφάλειας και τα βοσκοτόπια
AGRO |

ΟΠΕΚΕΠΕ: Τι (δεν) απαντά για τους χάρτες στο ΟΣΔΕ με τις υποδομές εθνικής ασφάλειας και τα βοσκοτόπια

Ανακοίνωση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του ΟΤ αλλά αποκρύπτοντας τέσσερις αλήθειες για τη χρήση των χαρτών με τις διαβαθμισμένες περιοχές και τη διαγραφή των διαγραμμίσεων των ορίων στα βοσκοτόπια

Βασίλης Γούναρης (BASF Ελλάς) στον ΟΤ: «Καινοτόμες λύσεις για τη φυτοπροστασία, νέους σπόρους και τις πρότυπες καλλιέργειες»
AGRO |

Γούναρης (BASF Ελλάς) στον ΟΤ: «Πάνω από 30 λύσεις έως το 2029 για την ελληνική αγροτική παραγωγή»

Στο σχεδιασμό, τις επενδύσεις και τις σημαντικότερες προκλήσεις που έχει μπροστά της η αγορά φυτοπροστασίας αναφέρεται με συνέντευξη του στον ΟΤ ο διευθύνων σύμβουλος της BASF Ελλάς Βασίλης Γούναρης

Δημήτρης Ρουσσέας (ΣΠΕΛ) στον ΟΤ: Το 50% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων δεν θα υπήρχε χωρίς λιπάσματα
AGRO |

Ρουσσέας στον ΟΤ: Με νέα προϊόντα λίπανσης στη μάχη για την κλιματική αλλαγή

Για τις αλλαγές που φέρνουν στη βιομηχανία λιπασμάτων και τον αγροτικό κόσμο οι «πράσινες» ευρωπαϊκές πολιτικές μιλά στον ΟΤ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων Δημήτρης Ρουσσέας