Η απομάκρυνση μερικών στελεχών δεν αρκεί για την πολυταλανισμένη από σκάνδαλα Credit Suisse. Η δίδυμη κατάρρευση των πελατών Archegos Capital Management και Greensill Capital πρέπει να οδηγήσει θα βαθύτερη ενδοσκόπηση στην ελβετική τράπεζα. Η αναδιάρθρωση και οι πωλήσεις ίσως είναι αναγκαίες.

Χρειάστηκε πάνω από μια εβδομάδα στην τράπεζα ώστε να καταλήξει σε κάποιο νούμερο για τις ζημιές της μετά την στάση πληρωμών που κήρυξε το αντισταθμιστικό ταμείο που διαχειρίζεται ο Μπιν Χουάνγκ. Οι μετοχές της Credit Suisse υποχώρησαν κατά περίπου 20% στο διάστημα αυτό. Η εκτιμώμενη ζημιά των 4,7 δισ. δολαρίων τελικά ανακοινώθηκε σήμερα και είναι μεγαλύτερη από τα προ-φόρων κέρδη του 2020. Οι επικεφαλής χρηματιστές της Credit Suisse ήταν πιο αργοί σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους στην Goldman Sachs στο να ξεφορτωθούν τις μετοχικές θέσεις που διατηρούσαν στο πλαίσιο των μετοχικών παραγώγων που πωλήθηκαν στην Archegos. Το μόνο καλό νέο από τις συναλλαγές της Τρίτης είναι ότι o δείκτης κεφαλαίου Tier 1 παραμένει πάνω από το 12%, απομακρύνοντας τον κίνδυνο πιέσων στη ρευστότητα. Παρ΄ όλα αυτά, οι ζημιές από την κατάρρευση των ταμείων που σχετίζονται με την Greensill -που χρηματοδοτεί την εφοδιαστική αλυσίδα- μπορεί να προκαλέσουν περισσότερο πόνο.

Πέραν των μετόχων, τα άμεσα θύματα είναι ο Μπράιαν Τσιν, επικεφαλής της επενδυτικής τράπεζας, ο οποίος διετέλεσε επικεφαλής του τμήματος συναλλαγών, και η Λάρα Γουόρνερ, επικεφαλής του τμήματος ρίσκου, που αποχωρούν από την τράπεζα. Ο απερχόμενος πρόεδρος Ουρς Ρόνερ αποποιείται την καταβολή της αποζημίωσης 1,5 εκατ. Ελβετικών φράγκων, όμως η συνολική αποζημίωσή του θα ξεπεράσει τα 3,2 εκατ. φράγκα. Το διοικητικό συμβούλιο αρχίζει εξωτερική έρευνα στη υπόθεση των δύο σκανδάλων, ακυρώνοντας την πληρωμή μπόνους για το 2020, μειώνοντας το προτεινόμενο μέρισμα κατά δύο-τρίτα και παγώνοντας προγράμματα επαναγοράς μετοχών.

Πρόκειται να μια καλή αρχή, όμως πολλά εξαρτώνται από το εύρος και το αποτέλεσμα των ερευνών. Τα πρόσφατα επεισόδια αποκάλυψαν συστηματικές αποτυχίες στη διαχείριση ρίσκου τις οποίες η τράπεζα δεν μπορεί να φορτώσει σε δύο αποχωρούντα στελέχη. Οι μέτοχοι δικαιούνται εξηγήσεων για το ποιες πολιτικές ελέγχου απέτυχαν και πως ο διευθύνων σύμβουλος Τόμας Γκότσταιν και ο νέος πρόεδρος Αντόνιο Χόρτα-Οτσόριο θα τις διορθώσουν.

Το δίδυμο αυτό θα πρέπει επίσης να εξετάσει τη χρήση της κρίσης για τη διενέργεια ορισμένων σημαντικών εταιρικών επεμβάσεων. Ο πυρήνας ιδιωτικής τραπεζικής και οι ελβετικές εγχώριες μονάδες επιβαρύνονται από τις περιφερειακές δραστηριότητες που προσφέρουν ελάχιστα στον υπόλοιπο όμιλο. Η πώληση ενεργητικού και η συρρίκνωση της επενδυτικής τραπεζικής ίσως αποτελούν λογική υπόθεση. Οι μετοχές της Credit Suisse ήταν σταθερές μετά την καθυστερημένη ενημέρωση. Το μάθημα είναι ότι η ανοιξιάτικη καθαριότητα μόλις άρχισε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts