Με ταχείς ρυθμούς προχωρά το «ξήλωμα» των μέτρων -φιλικών προς τη Wall Street- του πρώην Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ από την κυβέρνηση Προέδρου Τζο Μπάιντεν, με τους προσωρινούς ρυθμιστές να κάνουν χρήση ταχύτατων νομικών τακτικών.

Μέχρι στιγμής, έχουν καθυστερήσει περισσότερα από μια 12αδα επίμαχα μέτρα της περιόδου Τραμπ, τα οποία σύμφωνα με τους επικριτές αναιρούσαν την προστασία των καταναλωτών, αποδυνάμωναν την εποπτεία και ελάττωναν την ικανότητα των επενδυτών να πιέζουν για περιβαλλοντικές, κοινωνικές και αλλαγές στη διακυβέρνηση.

Αντί να εμπλακούν σε μακροχρόνιες διαδικασίες για το ξαναγράψιμο των κανόνων, οι υπηρεσίες σε πολλές περιπτώσεις έκαναν χρήση ταχύτατων νομικών εργαλείων, όπως αποκαλύπτουν δικηγόροι, καταναλωτικές οργανώσεις και έκθεση του Reuters. Αυτές περιλαμβάνουν την καθυστέρηση ημιτελών κανονισμών, έκδοση ανεπίσημων οδηγιών, έκδοση νέων δηλώσεων πολιτικής και επιλογή μη υλοποίησης υπαρχόντων κανονισμών.

Οι γρήγορες αυτές αλλαγές έχουν σημάνει συναγερμό στη χρηματοοικονομική βιομηχανία, η οποία χρειάζεται να προσαρμοστεί γρήγορα στο νέο αυστηρότερο καθεστώς, ενώ παράλληλα να προετοιμαστεί για πιθανές νομικές διαμάχες στο μέλλον. «Η προσωρινή ηγεσία των Δημοκρατικών σ’ αυτές τις υπηρεσίες κινείται πολύ γρήγορα για να αντιμετωπίσει τις πολιτικές απορρύθμισης του Τραμπ», δήλωσε ο Κουγιέν Τρουόνγκ, δικηγόρος και εταίρος στην Stroock & Sttroock & Lavan.

Οι διορισμένοι από τον Τραμπ ρυθμιστές χαλάρωσαν πολλούς κανονισμούς που υποστήριζαν ότι ήταν παρωχημένοι και έπλητταν την απασχόληση, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των Δημοκρατικών που από την πλευρά τους υποστήριζαν πως οι αλλαγές εξοικονόμησαν δισεκατομμύρια δολάρια στη Wall Street, ενώ αύξησαν τους κινδύνους και έπληξαν τους καταναλωτές.

Εχοντας μια ισχνή πλειοψηφία στο Κογκρέσο, οι Δημοκρατικοί νομοθέτες θα δώσουν μάχη για να απαλείψουν αυτούς τους κανόνες, ενώ οι καθυστερήσεις στην προεδρική μετάβαση άφησε πολλούς υποψηφίους να εξακολουθούν να αναμένουν επικύρωση για περίπου τρείς μήνες. Ετσι, οι προσωρινοί αξιωματούχοι επέλεξαν να αρχίσουν την εφαρμογή της ατζέντας του Προέδρου Μπάιντεν προκειμένου να βοηθήσου τους Αμερικανούς να ανακάμψουν από την πανδημία και να αντιμετωπίσουν την κοινωνική αδικία και την κλιματική αλλαγή.

Η Αλισον Λι, προσωρινή πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, είναι πολύ δραστήρια, αποφασίζοντας να επιστρέψει την εξουσία σε ανώτερο προσωπικό, την οποία είχε χάσει το 2017, ώστε να μπορεί να εκκινεί έρευνα χωρίς έγκριση των ανωτέρων και αντιστρέφοντας πολιτική του 2019, η οποία σύμφωνα με τους επικριτές καθιστούσε πολύ εύκολο για τις επιχειρήσεις που παραβίαζαν τους κανόνες, να συνεχίζουν κανονικά τις εργασίες τους.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι δεν θα εφαρμόσει δύο κανονισμούς που ολοκληρώθηκαν τους τελευταίους μήνες της κυβέρνησης Τραμπ, οι οποίες περιόριζαν τις επενδύσεις και τις ψήφους των μετόχων.

Από την πλευρά τους, οι Ρεπουμπλικάνοι, υποστηρίζουν ότι οι αλλαγές αυτές προκαλούν νομική αβεβαιότητα και θα μπορούσαν να αναγκάσουν τις επιχειρήσεις να διακόψουν τον δανεισμό. Ο Γερουσιαστής Πατ Τούμι δήλωσε ότι οι αλλαγές θα οδηγήσουν σε αργή οικονομική ανάπτυξη.

Οι δικηγόροι πάντως συμβουλεύουν τους πελάτες τους να προσαρμοστούν γρήγορα στις αλλαγές καθώς οι μόνιμοι επικεφαλής των ρυθμιστικών αρχών δεν πρόκειται να αλλάξουν κατεύθυνση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street