Ο οικονομικός απολογισμός από την πανδημία Covid-19 είναι δύσκολο να προσμετρηθεί, ωστόσο νέες εκτιμήσεις από την Federal Reserve καταδεκνύουν ότι δεν ήταν τόσο κακός για τις μικρότερες επιχειρήσεις, όσο φοβόντουσαν κάποιοι.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη από τους οικονομολόγους της Fed, η πανδημία κατά το πρώτο έτος της είχε ως αποτέλεσμα το οριστικό κλείσιμο περίπου 200.000 εγκαταστάσεων περισσότερων από τα επίπεδα που ιστορικά καταγράφονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με τη μελέτη τα τελευταία χρόνια κλείνουν ετησίως 600.000 επιχειρήσεις, ή περίπου το 8,5%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Fed, αν ισχύει το ιστορικό στατιστικό μοντέλο, οι μεμονωμένες εταιρείες αντιπροσωπεύουν περίπου τα δύο τρίτα – ή περίπου 130.000 , των επιπλέον κλεισιμάτων.

Στα άλλα λουκέτα περιλαμβάνεται το κλείσιμο μονάδων μεγάλων εταιρειών, όπως η Gap ή η Pizza Hut, οι οποίες έκλεισαν ορισμένα καταστήματα, ενώ παραμένουν ως επιχειρήσεις.

Τα κουρεία, τα σαλόνια νυχιών και άλλοι πάροχοι προσωπικών υπηρεσιών φαίνεται να έχουν πληγεί περισσότερο, σύμφωνα με τη μελέτη της Fed, αντιπροσωπεύοντας περισσότερα από 100.000 κλεισίματα πάνω από τα ιστορικά φυσιολογικά επίπεδα, στο διάστημα μεταξύ Μαρτίου 2020 και Φεβρουαρίου 2021.

Πολλές μικρές επιχειρήσεις συνεχίζουν να αγωνίζονται να επιβιώσουν, ωστόσο νέες εκτιμήσεις δείχνουν ότι τα επιχειρηματικά λουκέτα στις ΗΠΑ ήταν λιγότερα από όσα ανέμεναν ορισμένοι οικονομολόγοι. Προηγούμενη μελέτη εκτιμά ότι περισσότερες από 400.000 μικρές επιχειρήσεις είχαν κλείσει τους πρώτους τρεις μήνες της πανδημίας.

«Οι πραγματικές επιπτώσεις είναι πιθανότατα μικρότερες από τις προβλέψεις στην αρχή της πανδημίας», ανέφεραν οι ερευνητές της Fed στην έκθεσή τους.
Οι νέες εκτιμήσεις είναι πρόωρες. Επιπλέον, ορισμένες επιχειρήσεις που έχουν αντέξει θα μπορούσαν τελικά να καταρρεύσουν τπό το βάρος του ενοικίου, των απλήρωτων δανείων και άλλων δαπανών.

Οι εκτιμήσεις της Fed δεν περιλαμβάνουν περίπου 26 εκατομμύρια επιχειρήσεις στις ΗΠΑ χωρίς υπαλλήλους. Τα επιχειρηματικά λουκέτα είναι παραδοσιακά υψηλότερα μεταξύ των μικρότερων εταιρειών, εκείνων με λιγότερους από πέντε υπαλλήλους.

Η μελέτη δεν εξηγεί γιατί οι αποτυχίες των μικρών επιχειρήσεων ήταν χαμηλότερες από τις αναμενόμενες, αλλά ορισμένοι οικονομολόγοι επισημαίνουν την διευρυμένη κρατική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος, το οποίο παρείχε 525 δισεκατομμύρια δολάρια σε δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις πέρυσι και άνοιξε ξανά τον Ιανουάριο με επιπλέον χρηματοδότηση 284 δισ. δολαρίων.

«Το πρόγραμμα επέτρεψε στις μικρές επιχειρήσεις να ξεπεράσουν την κατάσταση», δήλωσε ο Scott Stern, καθηγητής στο Sloan School of Management του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, ο οποίος μελετά τη δημιουργία επιχειρήσεων «Τα πράγματα δεν είναι απλώς λιγότερο άσχημα από ό, τι νομίζαμε, αλλά είναι λιγότερο άσχημα με κάθε τάξη μεγέθους».

Οι κρατικές και τοπικές κυβερνήσεις έχουν επίσης χορηγήσει περισσότερα από 14 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιχορηγήσεις, ευνοϊκά δάνεια και άλλη βοήθεια σε μικρές επιχειρήσεις για να βοηθήσουν να μετριάσουν τις συνέπειες, αναφέρει το Institute for Local Self-Reliance, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα τη Μινεάπολη. Πολλοί ιδιοκτήτες και πιστωτές έχουν επιτρέψει στους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων να αναβάλουν την πληρωμή ενοικίων, δανείων και άλλων υποχρεώσεων .

«Η στήριξη ήταν αρκετά ισχυρή», δήλωσε ο Kenan Fikri, διευθυντής έρευνας του think tank, Economic Innovation Group. «Καθ ‘όλη τη διάρκεια της πανδημίας, έχουμε δει ξανά και ξανά ότι πολλές πτυχές της αμερικανικής οικονομίας είναι πιο ανθεκτικές από ό,τι πιστεύαμε», πρόσθεσε. «Αυτό περιλαμβάνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες».

Το να καταγράψει κανείς πόσες επιχειρήσεις έχουν αποτύχει είναι ιδιαίτερα δύσκολο λόγω των καθυστερήσεων στα επίσημα κυβερνητικά δεδομένα. Ο αριθμός των εταιρειών που έκλεισαν οριστικά το δεύτερο τρίμηνο του 2020 δεν θα είναι διαθέσιμος μέχρι αργότερα φέτος. Οι πληροφορίες σχετικά με τα πραγματικά λουκέτα των επιχειρήσεων θα χρειαστούν ακόμη περισσότερο χρόνο για να ανακοινωθούν.

Μία ακόμα πρόκληση είναι η διάκριση μεταξύ προσωρινών κλεισιμάτων, τα οποία αυξήθηκαν στα αρχικά στάδια της πανδημίας, και των μόνιμων. Πολλαπλά κλεισίματα και επαναλειτουργίες ήταν συνηθισμένο φαινόμενο το περασμένο έτος, για ιδιοκτήτες εστιατορίων, μπαρ, γυμναστηρίων, ινστιτούτων αισθητικής και άλλων επιχείρησεων, που αντιμετώπιζαν μεταβαλλόμενες κυβερνητικές οδηγίες καθώς και την νόσηση υπαλλήλων με Covid-19.

Αναπτύσσοντας τις εκτιμήσεις τους οι οικονομολόγοι της Fed ανέλυσαν πληροφορίες από την Automatic Data Processing Inc. και την SafeGraph Inc. Εξέτασαν επίσης τα στοιχεία του Census Bureau σχετικά με τις προσδοκίες των επιχειρήσεων και τις πληροφορίες από μικρούς επιχειρηματίες.

Σε ορισμένους τομείς που έχουν πληγεί σοβαρά, όπως η αναψυχή και η φιλοξενία, η εικόνα φαίνεται να είναι πιο περίπλοκη, με το κλείσιμο των εστιατορίων να αντισταθμίζεται από την αύξηση των δαπανών για fast food και υπαίθριους χώρους αναψυχής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners