Η αντίστροφη μέτρηση για την αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς ξεκίνησε. Όλα δείχνουν ότι θα κινηθεί για ένα ποσό μεταξύ 1,2 – 1,35 δισ. ευρώ ή μάλλον για να το πω διαφορετικά, σίγουρα πάνω από 1 δισ., που ούτως ή άλλως ήταν μεγάλο νούμερο.

Και σίγουρα με διαφορετικούς όρους, από εκείνους τουλάχιστον με τους οποίους είχε ξεκινήσει η κουβέντα. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Ας πούμε, θα ανοίξουν δύο βιβλία προσφορών και πολύ σωστά, ενώ το ΤΧΣ θα κρατήσει τις δυνάμεις του.

Η τιμή στην οποία θα γίνει η αύξηση αναμένεται ότι θα είναι ελκυστική, η τράπεζα ελπίζει ότι με τα λεφτά αυτά θα καταφέρει σε εύλογο διάστημα να ρίξει το ποσοστό των κόκκινων δανείων κάτω από το 10% και εν ευθέτω χρόνω να το διαμορφώσει κοντά στο 3%. Α, και κάτι ακόμα, κλείνοντας: Παρουσία δηλώνει από τώρα ο γνωστός στα «λημέρια» της τράπεζας Τζον Πόλσον (με ένα ποσό κοντά στα 200 εκατομμύρια ευρώ όπως ακούγεται, το οποίο κανείς δεν αποκλείει να φθάσει και τα 300 εκατομμύρια ευρώ). Το ίδιο και ο Τέλης Μυστακίδης καθώς και πολλοί άλλοι που οι ανάδοχοι της έκδοσης έχουν προσεγγίσει από το ευρύ ακροατήριο των family offices.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ας μην μείνουμε στην εικόνα που παρουσιάζουν οι ανάδοχοι που δεν έχουν τίποτα να χάσουν όταν υποστηρίζουν ότι η τιμή σύντομα θα διπλώσει… Ας κρατήσουμε στο μυαλό μας ότι ο Πόλσον -που έχει χάσει λεφτά από την συμμετοχή του- θα θελήσει να κλειδώσει γρήγορα τα κέρδη του. Μην ξεχνάτε ότι ο Πόλσον hedge fund είναι… Δεν διεκδικεί σε καμία περίπτωση το ρόλο του στρατηγικού επενδυτή.

Tα Λιμάνια της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης που βρίσκονται στη δεύτερη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας του ΤΑΙΠΕΔ- και ειδικά εκείνο της Αλεξανδρούπολης αποτελούν μια θερμή ζώνη που μπορεί και να υποδεχθεί επεισόδια ενός νέου Ψυχρού Πολέμου Ανατολής – Δύσης.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Στις 30 Μαρτίου το Δ.Σ του ΤΑΙΠΕΔ, στο χαρτοφυλάκιο του οποίου βρίσκονται οι μετοχές των Οργανισμών Λιμένων, πήρε την απόφαση να «περάσει» στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού 4 επιχειρηματικά σχήματα – με μικρές διαφορές είναι σχεδόν τα ίδια- που θα διεκδικήσουν στη συνέχεια με τις δεσμευτικές οικονομικές προσφορές αφενός το 67 % των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ Α.Ε) και αφετέρου μέσω υπο-παραχώρησης το δικαίωμα χρήσης, συντήρησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης ενός σταθμού πολλαπλών χρήσεων σε τμήμα του λιμένα Φίλιππος Β΄ του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας (ΟΛΚ Α.Ε.).

Οι 3 από τους 4 διεκδικητές δεν έχουν διαφορές, είτε πρόκειται για την Αλεξανδρούπολη, είτε πρόκειται για την Καβάλα: 1) QUINTANA INFRASTRUCTURE & DEVELOPMENT

2) Κοινοπραξία INTERNATIONAL PORT INVESTMENTS ALEXANDROUPOLIS, η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες BLACK SUMMIT FINANCIAL GROUP – EUROPORTS -EFA GROUP και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

3) ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΕ.

Η διαφορά εντοπίζεται στον 4ο διεκδικητή: Κοινοπραξία CAMERON S.A- GOLDAIR CARGO AE- BOLLORE AFRICA LOGISTICS για την Αλεξανδρούπολη και Ένωση Εταιρειών IMERYS GREECE SA, GOLDAIR CARGO AE & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ABEE για την Καβάλα.

Μέχρι να φτάσει η στιγμή που θα κληθούν οι διεκδικητές να υποβάλουν τελικές δεσμευτικές προτάσεις υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος…

Μέχρι τότε κρατήστε στη μνήμη σας ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.

1. H Quintana Infrastructure & Development LLC (QID) -investment holding & operating company- μάς έρχεται από τη λευκή Αμερική του Νότου. Τα κεντρικά γραφεία της επενδυτικής φίρμας είναι στο Houston, πρωτεύουσα της Πολιτείας του Texas. Μάλιστα, για όλους όσοι ενδιαφέρονται τα γραφεία τους καταλαμβάνουν τον 34ο όροφο ενός ουρανοξύστη στη Louisiana Street. Για λόγους που προσωπικά αγνοώ διπλωματικοί και πολιτικοί κύκλοι των Αθηνών τους αποκαλούν «καουμπόηδες», ενώ η εδώ πρεσβεία των ΗΠΑ έχει να το λέει πως οι «καουμπόηδες» από το Texas μέχρι στιγμής δεν είχαν περάσει ούτε απ΄έξω από την Βασιλίσσης Σοφίας.

2. Επιχειρηματικοί κύκλοι που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις από πρώτο χέρι υποστηρίζουν ότι ο «εξόριστος του ποταμού Ντον» έχει «σπάσει» με δική του πρωτοβουλία την συμφωνία κυρίων που είχε υπάρξει την στιγμή που ο ΟΛΘ άλλαζε χέρια. Η συμφωνία που γνώριζαν «Ανατολικοί και Δυτικοί» προέβλεπε ότι ο ΟΛΘ με την συμμετοχή του Ιβάν Σαββίδη δεν θα «κτυπούσε» το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Άλλωστε, η συμφωνία αυτού του είδους ήταν και προϋπόθεση για να έρθει ο ΟΛΘ στα συμφέροντα του σχήματος: ένωση των εταιρειών Deutsche Invest Equity Partners GmbH, Belterra Investments Ltd. και Terminal Link SAS. Έτσι, πέρασε ο έλεγχος του 67 % των μετοχών του ΟΛΘ πέρασε στην South Europe Gateway Thessaloniki (SEGT) Limited, που συμπύκνωνε τα συμφέροντα των 3 εταιρειών της ένωσης. Σήμερα, από την SEGT απουσιάζουν τα συμφέροντα των Γερμανών που προχώρησαν σε προσυμφωνημένη πώληση των μετοχών τους και με καλή απόδοση.

3. Το ενδιαφέρον αναμφίβολα βρίσκεται στο επιχειρηματικό σχήμα όπου συμμετέχει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αλλά και οι «καλοί» Αμερικανοί. Ο λόγος για την εταιρεία BlackSummit που αυτοπροσδιορίζεται ως μια boutique-style, με διακριτή αλλά και διακριτική παρουσία, ανεξάρτητη financial consulting & asset management φίρμα που μας έρχεται από το Nicholasville της Πολιτείας του Κεντάκι των ΗΠΑ. Στο επιτελείο της, δύο Έλληνες. Ο Joel και ο John Charalambakis – ο τελευταίος, ο CEO της φίρμας είναι απόφοιτος της ΑΣΟΕΕ το έτος 1986. H BlackSummit, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, είναι το αγαπημένο παιδί των Αμερικανών και η κοινοπραξία στην οποία συμμετέχουν θα έχουν τη στήριξη του DFC, του επενδυτικού βραχίονα της διπλωματίας των ΗΠΑ.

Κανονικό «πάρτι» αναμένεται να στηθεί από τις εταιρίες real estate στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την πρώην ΠΥΡΚΑΛ, στον Υμηττό, όπου ανακοινώθηκε το κυβερνητικό πάρκο με τα εννιά υπουργεία. Ήδη, κινούνται, αναζητώντας γη προς αγορά. Μόνο οι υπάλληλοι που θα μετακινηθούν εκεί υπολογίζονται σε 14.000.

Ας μην ξεχνάμε, σε κάθε περίπτωση, ότι το project θα γίνει με ΣΔΙΤ. Και όπως «λένε» στην αγορά οι υποψηφιότητες ζεσταίνονται. Μια πρώτη γεύση του ενδιαφέροντος θα πάρουμε σήμερα όταν με το καλό αποσφραγιστούν οι φάκελοι που έχουν καταθέσει οι ενδιαφερόμενοι για το ΣΔΙΤ «Πολιτεία Καινοτομίας», ένα σύνθετο ΣΔΙΤ που θα αναπτυχθεί στο χώρο του παλαιού βιομηχανικού συγκροτήματος της ΧΡΩΠΕΙ. Οι φάκελοι που θα ανοίξουν προέρχονται σύμφωνα με όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ (μέσω ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις), τον όμιλο INTRACOM (μέσω INTRAKAT) και την DIMAND. Οι τρείς πρώτοι συγκαταλέγονται στους «συνήθεις υπόπτους», ενώ η «πρώτη» της εταιρείας που είναι ταυτισμένη με την παρουσία και δράση του Δημήτρη Ανδριόπουλου ας μην περάσει απαρατήρητη…

-Το CVC θέλει -ιδανικά- να είναι μέτοχος σε 3 γαλακτοβιομηχανίες. Στην ΔΕΛΤΑ (που βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο της VIVARTIA), τη ΔΩΔΩΝΗ της Ηπείρου και την ΜΕΒΓΑΛ της Βόρειας Ελλάδας. Για την τελευταία, δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι η Μαίρη Χατζάκου (από την οικογένεια των ιδρυτικών μετόχων) θέλει σώνει και καλά να πουλήσει…

– Oι Ισραηλινοί προετοιμάζονται. Γιατί; Για το δεύτερο κύμα επενδύσεων τους στην Ελλάδα. Για το σκοπό αυτό, πρόσφατα, συστάθηκε, μεταξύ άλλων ένα νέο fund στην Ουάσιγκτον, με κεφάλαια από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ και προορισμό τους, πάντα, την Ελλάδα. Κι αυτά τα κεφάλαια, όπως και τα περισσότερα του πρώτου κύματος, θα επικεντρωθούν στον τουριστικό κλάδο και ειδικότερα στον ξενοδοχειακό. Ως γνωστόν, έξι από τα 12 ξενοδοχεία του κέντρου της Αθήνας, που πουλήθηκαν το τελευταίο 18μηνο, κατέληξαν σε ισραηλινά συμφέροντα.

-Από το Μαξίμου και μόνον θα έρθει το όνομα του νέου προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ.

– 0,5 % θα είναι το επιτόκιο των δανείων για επενδύσεις που θα δίνουν τράπεζες και διεθνείς χρηματοδοτικοί οργανισμοί με βάση τις συμφωνίες τους με το Ταμείο Ανάκαμψης. Το μόνο που απομένει να διευκρινιστεί είναι αν οι τράπεζες που θα χορηγούν αυτού του είδους τα δάνεια θα είναι μόνον οι 4 συστημικές.

– Ενδιαφέρον θα έχουν οι νέες προσεγγίσεις που γίνονται από το υπουργείο Οικονομικών για το πάντα καυτό ζήτημα των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

-Πληροφορίες της αγοράς κάνουν λόγο για επαφές της Crandlink, από τον κλάδο των POS, με Ιταλούς ενδιαφερόμενους για πακέτο μετοχών της. Θα το παρακολουθούμε και θα σας ενημερώνουμε.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories
Το αρνητικό επιτόκιο, η απόφαση του ΣτΕ και η φιλελεύθερη θυγατέρα του πάστορα
Inside Stories |

Το αρνητικό επιτόκιο, το ΣτΕ, οι φυσαλίδες και τα καπάκια και η φιλελεύθερη θυγατέρα του πάστορα

Ο «οδικός χάρτης» του επικεφαλής της Lamda Development Οδυσσέα Αθανασίου για την εμβληματική επένδυση του Ελληνικού καλά κρατεί και επιβεβαιώνεται βήμα προς βήμα. 

Το Ελληνικό των 7 εβδομάδων, τα «προεόρτια» του Ριάντ και τα «ιερά» οικόπεδα της Βουλιαγμένης
Inside Stories |

Το Ελληνικό των 7 εβδομάδων, τα «προεόρτια» του Ριάντ και τα «ιερά» οικόπεδα της Βουλιαγμένης

Πριν από το τέλος Μαΐου αναμένεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο η έγκριση της σύμβασης για το καζίνο στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού. Για να μπει το project στην τελική του ευθεία.

Οι (ενημερωμένοι) ξένοι επενδυτές, η «απάντηση» για τις πρόωρες εκλογές και η επιστροφή στο… 2005
Inside Stories |

Οι (ενημερωμένοι) ξένοι επενδυτές, η «απάντηση» για τις πρόωρες εκλογές και η επιστροφή στο… 2005

Από τη νέα έκθεση της Goldman Sachs συγκράτησα με πολύ ενδιαφέρον τον τίτλο μιας ενότητας της: Small Economies, Old Challenges and New Opportunities. Σε απλά ελληνικά, Μικρές Οικονομίες, Παλιές Προκλήσεις και Νέες Δυνατότητες.

Oι Ολλανδοί, η οικονομία πέραν του… ΑΕΠ και το καλό που μπορεί να τριτώσει…
Inside Stories |

Oι Ολλανδοί, η οικονομία πέραν του… ΑΕΠ και το καλό που μπορεί να τριτώσει…

Εληξε κι αυτή η προθεσμία για την άσκηση της option που έχει η ολλανδική Reggeborgh (που ελέγχει την διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ) για το ποσοστό του άλλοτε κραταιού μετόχου Λεωνίδα Μπόμπολα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Ο Αντετοκούνμπο, το ΕΚΟΜΕ και ο Κωνσταντακόπουλος, το «τρίγωνο» του γάλακτος για το CVC και μια τραπεζική συγχώνευση
Inside Stories |

Ο Αντετοκούνμπο, το ΕΚΟΜΕ και ο Κωνσταντακόπουλος, το «τρίγωνο» του γάλακτος για το CVC και μια τραπεζική συγχώνευση

Η εταιρεία Faliron House, συμφερόντων ενός από τους γιους του αείμνηστου καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, του Χρήστου Κωνσταντακόπουλου, έχει αναλάβει την εκτέλεση παραγωγής της Disney + για τη ζωή του Γιάννη Αντετοκούνμπο, από τα πρώτα βήματα του στα ταπεινά γηπεδάκια της παλαιάς γειτονιάς του, στα Σεπόλια– εκεί που ζούσε η πολυμελής οικογένειά του - μέχρι να κάνει πράξη το «άπιαστο» όνειρο του NBA.

Τα συγχρηματοδοτούμενα διδακτορικά, η θυγατρική της Ινδίας, η “by the book” προσέγγιση του ΥΠΟΙΚ και η άυλη πολιτιστική κληρονομιά
Inside Stories |

Τα συγχρηματοδοτούμενα διδακτορικά, η θυγατρική της Ινδίας, η “by the book” προσέγγιση του ΥΠΟΙΚ και η άυλη πολιτιστική κληρονομιά

Μιας και «πιάσαμε» ψιλοκουβέντα για τα διδακτορικά, ας ρίξουμε και μια ματιά στο τι αναφέρει σχετικά και το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0.

Οι ψηφοφόροι της Θεσσαλονίκης και το Μετρό, η επένδυση της Pyramis, οι σιλουέτες του Μόραλη και οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης του μισού δισ. ευρώ
Inside Stories |

Οι ψηφοφόροι της Θεσσαλονίκης και το Μετρό, η επένδυση της Pyramis, οι σιλουέτες του Μόραλη και οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης του μισού δισ. ευρώ

Ο «Οικονομικός Ταχυδρόμος» (ot.gr) σας έχει ενημερώσει πρώτος και εξ εγκύρων πηγών ότι το Μετρό της Θεσσαλονίκης θα υποδεχθεί και εκείνο στις ράγες του ένα ξεχωριστό για τα ελληνικά δεδομένα ΣΔΙΤ.

Οι στολές της Γερμανικής Αστυνομίας, το Πάρκο με το παλαιό οινοποιείο και οι νέοι αυτοσχηματιστές της Κουμουνδούρου
Inside Stories |

Οι στολές της Γερμανικής Αστυνομίας, το Πάρκο με το παλαιό οινοποιείο και οι νέοι αυτοσχηματιστές της Κουμουνδούρου

Το επόμενο χρονικό διάστημα με αφορμή τη συζήτηση υποθέσεων ευρύτερου δημόσιου ενδιαφέροντος και συμφέροντος στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) θα αναρωτηθούμε και μια, και δύο και τρεις φορές αν «ζούμε» στην Ελλάδα των πρώτων μεταπολεμικών δεκαετιών με το συγκεντρωτικό κράτος κυρίαρχο ή στην Ελλάδα του 2021 με την πληθώρα Ανεξάρτητων Αρχών και φορέων όπως το Υπερταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ.

Oι επισκέψεις του πρωτότοκου γιου και του πρώην υπουργού στο Μαξίμου, ο διαχρονικός Θεόφιλος και οι φυσαλίδες των cocktails
Inside Stories |

Oι επισκέψεις του πρωτότοκου γιου και του πρώην υπουργού στο Μαξίμου, ο διαχρονικός Θεόφιλος και οι φυσαλίδες των cocktails

Και το bonus, μια τραπεζική άδεια. Θα «πάει» μαζί με τα δάνεια και τις καταθέσεις του υπό κρατικό έλεγχο Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.