Τι συμβαίνει όταν δύο μέτοχοι μιας εισηγμένης στο χρηματιστήριο εταιρείας, όπως προκύπτει από τον τρόπο που συμπεριφέρονται σε κρίσιμα εταιρικά ζητήματα, έχουν προχωρήσει σε μυστική συμφωνία που σε κάθε περίπτωση θίγει τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας της ευρείας μετοχικής βάσης της εταιρείας;

Μια τέτοιου είδους συμφωνία δίχως δεύτερη σκέψη ανατινάζει κάθε έννοια χρηστής και διάφανης εταιρικής διακυβέρνησης και στέλνει κώδικες και νόμους για «χόρτα στο βουνό»!

Το ερώτημα έχει κατά κύριο λόγο να κάνει με δύο μετόχους της εισηγμένης ΕΛΛΑΚΤΩΡ, τους Ολλανδούς της REGGEBORGH και τον Λεωνίδα Μπόμπολα. Το θέμα ήρθε στο προσκήνιο από την πλευρά άλλων μετόχων και πιο συγκεκριμένα, εκείνης της GREENHILL, εταιρίας που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των Δ. Μπάκου και Γ. Καϋμενάκη.

Σε έγγραφο που έχει κατατεθεί στο δικαστήριο, σε διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων που βρίσκεται σε εξέλιξη διαβάζουμε τα εξής: «Στις 16.9.2020 ανακοινώθηκε στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών ότι η εταιρία REGGEBORCH INVEST BV απέκτησε δικαίωμα προαιρέσεως (call option) επί 26.882.023 κοινών ονομαστικών μετοχών με δικαίωμα ψήφου, που ανήκουν στον μέτοχο κ. Λεωνίδα Μπόμπολα και αντιστοιχούν σε ποσοστό 12,546% των μετοχών με δικαίωμα ψήφου της καθ’ ής. Σύμφωνα δε με όσα έχουν γίνει γνωστά περί της εν λόγω συμφωνίας προαιρέσεως, που συνήφθη μεταξύ της εν λόγω εταιρίας REGGEBORCH INVEST BV και του μετόχου κ. Λεωνίδα Μπόμπολα, η εν λόγω εταιρία ανέλαβε κρυφίως την υποχρέωση έναντι αυτού να του μεταβιβάσει την θυγατρική εταιρία του εν λόγω ομίλου με την επωνυμία ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε., η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της διαχειρίσεως αποβλήτων».

Μια σοβαρή, δίχως άλλο, καταγγελία από την πλευρά μετόχων που βρίσκονται σε δυσμενέστερη μοίρα από τους μετόχους που ελέγχουν την διοίκηση και την εξέλιξη των εταιρικών πραγμάτων. Σε κάθε περίπτωση το θέμα δεν αφορά ένα χρηματιστηριακό savoir vivre αλλά την επιχειρηματική ηθική και την υπεύθυνη εταιρική διακυβέρνηση.

Αλλά, για να μείνουμε για λίγο στη «κρυφή συμφωνία» Ολλανδών – Λεωνίδα Μπόμπολα που καταγγέλλει η πλευρά της GREENHILL. Πιο συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για μια συμφωνία κάτω από το τραπέζι και μακριά από αδιάκριτα βλέμματα όπου ευνοημένος θα ήταν ένας μέτοχος – ο Λεωνίδας Μπόμπολας- και χαμένοι, η μεγάλη πλειοψηφία της ευρείας μετοχικής βάσης. Με απλά λόγια, το δέλεαρ για να περάσουν οι μετοχές Μπόμπολα στους Ολλανδούς θα ήταν να καταλήξει στο τέλος της σχετικής διαδικασίας η εταιρεία ΗΛΕΚΤΩΡ (θυγατρική της ΕΛΛΑΚΤΩΡ με κύριο αντικείμενο την διαχείριση των απορριμμάτων) στον Λεωνίδα Μπόμπολα.

Αλλά, γιατί ο ΗΛΕΚΤΩΡ; Ποιο θα μπορούσε να ήταν το μυστικό αυτής της ιδιαίτερης συναλλαγής που έτσι και αλλιώς βρίσκεται στο όριο της χρηματιστηριακής νομιμότητας; Ο ΗΛΕΚΤΩΡ από παλιά ήταν ένα χρήσιμο εργαλείο για τον Όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ προκειμένου να παίρνει δουλειές στα «σκουπίδια» και ο Λεωνίδας Μπόμπολας βρίσκεται ακόμη στο τιμόνι της θυγατρικής εταιρείας επιθυμούσε να αποκτήσει ένα καθαρά προσωπικό όχημα. Με λίγα λόγια, να γίνει και πάλι ο απόλυτος άρχων.

Παλιά, στην ΗΛΕΚΤΩΡ υπήρχε ένα σχήμα συνύπαρξης του Λεωνίδα Μπόμπολα με τον Αθανάσιο Κατρή (που πλέον έχει αποχωρήσει και δραστηριοποιείται μέσω της Watt στην αγορά) αλλά κάτω από την στρατηγική στέγη του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Το τι θα γίνει κανείς δεν γνωρίζει επακριβώς. Πιθανότατα, μόνον οι Ολλανδοί. Σήμερα εμφανίζονται κυρίαρχοι αλλά κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί αν το κλίμα «χαλάσει» λόγω δικαστικών αποφάσεων αλλά και της παρέμβασης των εποπτικών αρχών.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories