Απτά αποτελέσματα φέρνει η συμμαχία Τουρκίας-Ρωσίας και στο επιχειρηματικό και υγειονομικό πεδίο με δεδομένο το deal που έκλεισε η τουρκική φαρμακευτική εταιρεία  Viscoran Ilac., ώστε να παράγει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V κατά της Covid-19 στα εργοστάσιά της.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η συμφωνία ορίζει πως το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων θα παρέχει στην Τουρκία την απαραίτητη βοήθεια και τεχνογνωσία για να προχωρήσει στην παραγωγή του ρωσικού εμβολίου. Μάλιστα, το deal με την Viscoran είναι πιθανότατα μόλις το πρώτο, καθώς φαίνεται πως οι Ρώσοι είναι σε συζητήσεις και με τουλάχιστον δύο ακόμη τουρκικές εταιρείες.

«Η συμφωνία με την Viscoran οδηγεί σε μία αύξηση της δυνατότητας παραγωγής και βοηθάει στις παραδόσεις του Sputnik V παγκοσμίως. Έχουμε φτάσει σε συμφωνίες με κορυφαίες φαρμακοβιομηχανίες σε μία σειρά χωρών στην Ασία, τη Λατινική Αμερική, την Ευρώπη και χάρη σε αυτές τις συμφωνίες το ασφαλές και αποτελεσματικό ρωσικό εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο για άτομα σε πάνω από 60 χώρες» σχολίασε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του RDIF, Κίριλ Ντμιτρίεβ.

Πάντως, η εξέλιξη αυτή έρχεται σαν αποτέλεσμα της πολιτικής και διπλωματικής προσέγγισης των δύο χωρών. Μάλιστα, κατά την τελευταία συνάντηση τους και σε τηλεφωνικές συνομιλίες τους, οι Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν είχαν συζητήσει μια τέτοια προοπτική με τον Τούρκο πρόεδρο να ζητά να αναλάβουν τούρκοι εργολάβοι την παραγωγή του ρωσικού εμβολίου σε ένα διάστημα που η τουρκική βιομηχανία και αγορά έχει ανάγκη κάθε βοήθειας για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση.

Εξάλλου, η παραγωγή του ρωσικού εμβολίου επί τουρκικού εδάφους θα διευκολύνει και τη διοχέτευση του στην ίδια την Τουρκία, όπου οι εμβολιασμοί παραμένουν σε χαμηλούς ρυθμούς. Μάλιστα δεδομένης και της συνεχιζόμενης εξάπλωσης του κορωνοϊού, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην υιοθέτηση αυστηρότερου lockdown για να περιοριστεί η διασπορά και να σωθεί η πολύτιμη για την τουρκική οικονομία, τουριστική περίοδος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ