Η χαλαρή εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων στην καθημερινότητα και στις οικονομικές δραστηριότητες αλλά και οι προετοιμασίες για το άνοιγμα της αγοράς αποτυπώθηκαν στα στοιχεία της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας που καταμετρά ο ΑΔΜΗΕ.

Στο μηνιαίο δελτίο ενέργειας για τον Μάρτιο η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας έδειξε οριακή ανάκαμψη 1,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020. Είναι για πρώτη φορά μετά από τρεις μήνες διαρκούς πτώσης και η δεύτερη στο 12μηνο των lockdown εξαιτίας της πανδημίας που η κατανάλωση ρεύματος γράφει μπροστά θετικό πρόσημο. Η προηγούμενη ήταν τον περασμένο Νοέμβριο με αύξηση 3,1%. Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο η κατανάλωση υποχώρησε έναντι των αντίστοιχων περσινών μηνών κατά 9,5% και 6,5%.

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του Διαχειριστή, η ίδια τάση της ανάκαμψης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αποτυπώνεται και για το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου, οπότε και η ζήτηση ήταν μειωμένη κατά 5,2% σε σχέση με το πρώτο περσινό τρίμηνο, ενώ το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου είχε σημειωθεί βουτιά 8,1%.

Πάντως, η ηλεκτροπαραγωγή για τον Μάρτιο ήταν υψηλότερη κατά 19,9% συγκριτικά με τον ίδιο μήνα του 2020 με όλες τις πηγές ηλεκτροπαραγωγής να δίνουν περισσότερες Γιγαβατώρες σε σχέση με πέρυσι: Υδροηλεκτρική (+54,1%) καθώς οι βροχές ευνόησαν την αξιοποίηση των ταμιευτήρων, λιγνιτική (+40,9%) λόγω των αυξημένων αναγκών τηλεθέρμανσης σε Δ. Μακεδονία και Μεγαλόπολη, φυσικό αέριο (18%) και ΑΠΕ (9,3%).

Οι μονάδες φυσικού αερίου και οι ΑΠΕ ήταν και αυτόν τον μήνα κυρίαρχες στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής με ποσοστά συμμετοχής στο 37% και 38%, και ακολούθησαν οι λιγνιτικές με 18% και οι υδροηλεκτρικές με 8%.

Στην αγορά λιανικής οι θέσεις των παικτών δεν διαφοροποιήθηκαν ιδιαίτερα, σε σχέση με τον Φεβρουάριο. Η ΔΕΗ κατάφερε για δεύτερο μήνα να κρατήσει το μερίδιο της στο 65,1%, η Protergia της Mytilineos τσίμπησε… το ποσοστό της στο 7,95% από 7,8%, ο Ήρων έχασε ελάχιστο από το ποσοστό του αφού τον Μάρτιο ήταν στο 6,22% από 6,33%, ενώ ανεπαίσθητες ήταν οι μεταβολές της Elpedison (4,83% από 4,84%), της NRG (3,85% από 3,88%) και Watt & Volt (2,6% από 2,69% τον Φεβρουάριο).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης