Εξαγορές και συνεργασίες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ανήγγειλε ο CEO της ΔΕΗ. Τέλος ο λιγνίτης το 2025. Εφιαλτικά σενάρια για τιμές CO2 στα 100 ευρώ ανά τόνο το 2030.

Την επέκταση της ΔΕΗ στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ανήγγειλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γιώργος Στάσσης.

Ο κ. Στάσσης μιλώντας στο Delphi Forum περιέγραψε το επόμενο βήμα της επιχείρησης μετά την εκκίνηση των σχεδίων της απολιγνιτοποίησης, της είσοδου της στις καθαρές μορφές ενέργειας.

Όπως είπε: «Η ΔΕΗ είναι στη φάση της σταθεροποίησης της μετά την ανάκαμψη της από το χείλος της καταστροφής που βρέθηκε το 2019. Πρέπει να ανοίξει τα φτερά της να κοιτάξουμε το μέλλον με θάρρος και να δούμε το εξωτερικό». Ο κ. Στάσσης προσδιόρισε περισσότερο τις κινήσεις: «Μετά την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ και την επικαιροποίηση του νέου business plan στο τέλος της χρονιάς η ΔΕΗ θα αξιοποιήσει επενδυτικές ευκαιρίες στις αγορές που βρίσκονται δίπλα στα σύνορα της. Θέλουμε να κάνουμε την εταιρία ηγετική δύναμη της ευρύτερης περιοχής μέσα από συνεργασίες».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος μίλησε επίσης και για την πορεία της απολιγνιτοποίησης τονίζοντας ότι «ο λιγνίτης θα αποτελεί παρελθόν από το 2025». Όπως τόνισε η προσπάθεια της διοίκησης είναι να βάλει τη ΔΕΗ στις ράγες του ενεργειακού μετασχηματισμού: «Είναι μονόδρομος η απανθρακοποίηση. Οι τιμές του CO2 έχουν φτάσει τα 50 ευρώ ανά τόνο από 25 ευρώ πέρυσι, ενώ για το τέλος της δεκαετίας οι προβλέψεις δείχνουν τα 100 ευρώ ανά τόνο».

Σημείωσε ακόμη τους στόχους της ανάπτυξης δραστηριοτήτων στις ΑΠΕ λέγοντας ότι η ΔΕΗ από μερίδιο 2% θα φτάσει στο 20% στο 2024, ενώ συμπλήρωσε πως το 2023 θα έχει έργα 1,5 GW.

Ο ίδιος μίλησε και για τα έργα ενίσχυσης και αναβάθμισης του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και συγκεκριμένα για την ψηφιοποίηση. Ο κ. Στάσσης είπε ότι «μαζί με τον στρατηγικό εταίρο που θα αποκτήσει το 49% του ΔΕΔΔΗΕ θα επενδύσουμε στην ψηφιοποίηση του δικτύου».

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Επενδύσεις ΑΠΕ: «Κλειδί» οι σχέσεις εμπιστοσύνης με τις τοπικές κοινωνίες
Ενέργεια |

Επενδύσεις ΑΠΕ: «Κλειδί» οι σχέσεις εμπιστοσύνης με τις τοπικές κοινωνίες

Η μακρόχρονη αδειοδοτική διαδικασία αφενός καθυστερεί την υλοποίηση επενδύσεων και αφετέρου εντείνει τις αντιδράσεις καθώς εμφανίζονται ως «ζωντανά» έργα που δεν υπάρχουν. Επενδύσεις άνω των 6GW βρίσκονται σε αναμονή από 10 έως 15 χρόνια για χορήγηση Βεβαίωσης Παραγωγού, σύμφωνα με την ΕΛΕΤΑΕΝ.

ΔΕΗ – Mytilineos: Έκλεισε η συμφωνία για τη σύμβαση ρεύματος στο Αλουμίνιον της Ελλάδας
Ενέργεια |

Έκλεισε η συμφωνία ΔΕΗ – Mytilineos για τη σύμβαση ρεύματος στο Αλουμίνιον της Ελλάδας

Η τελευταία σύμβαση με τη ΔΕΗ έως το 2023, όπως ανακοίνωσε ο CEO Ευάγγελος Μυτιληναίος στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων - Συμφωνία – μαμούθ 1,5 δισ. δολ με την Glencore - Προβλέψεις για διπλασιασμό κερδών το 2022

Μειωμένα κατά 25% τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη
Διεθνή |

Η έλλειψη φυσικού αερίου στρέφει την Ευρώπη ξανά στον γαιάνθρακα

Η σοβαρή έλλειψη φυσικού αερίου στην Ευρώπη αναγκάζει τη γηραιά ήπειρο να στραφεί στον γαιάνθρακα για να καλύψει τη ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος που έχει επιστρέψει στα προ-πανδημίας επίπεδα.