Με φόντο τον Ναό του Ποσειδώνα ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης έδωσε το σήμα της εκκίνησης για το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού.

«Ανοίγουμε την ελληνική τουριστική βιομηχανία, επαναφέρουμε την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο προσκήνιο, ως τόπο ταυτόσημο με την φιλοξενία και την ασφάλεια», σημείωσε ο κ. Θεοχάρης προσθέτοντας ότι το 2020 ο ελληνικός τουρισμός κέρδισε ένα δύσκολο στοίχημα.

Η κυβέρνηση, εκπέμπει το μήνυμα ότι η χώρα μας μπορεί να δεχθεί με ασφάλεια τους τουρίστες, αφού οι εμβολιασμοί του πληθυσμού προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, ενώ πολύ σύντομα, θα έχει «σύμμαχο» και το «πράσινο διαβατήριο» που ετοιμάζει πυρετωδώς η Ε.Ε.

Το Green Pass

Από σήμερα  μία από τις σημαντικότερες απαγορεύσεις που αίρονται είναι αυτή των μετακινήσεων εκτός νομού.

Ο περιορισμός αυτός καταργείται από την Παρασκευή, με κάποιες προϋποθέσεις, που θα ισχύουν για τα ταξίδια σε νησιά, για τα οποία θα εφαρμοστεί η ελληνική εκδοχή του «πράσινου πιστοποιητικού».

Το Green Pass, μπαίνει στη ζωή μας και πιθανώς θα μείνει για καιρό.

Όσοι θελήσουν να φτάσουν σε κάποιο νησιωτικό προορισμό οφείλουν να διαθέτουν ένα από τα εξής:

– Πιστοποιητικό εμβολιασμού με πάροδο 14 ημερών από τη δεύτερη δόση.

– Αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) 72 ωρών, ή rapid test, ή self test 24 ωρών.

– Βεβαίωση νόσησης δύο μήνες μετά τη νόσηση και έως εννέα μήνες.

Τους ελέγχους για τις βεβαιώσεις θα εκτελούν και οι αεροπορικές και οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, ενώ υποχρεούνται όλοι οι ταξιδιώτες, 5 ετών και άνω, να έχουν κάτι από τα παραπάνω.

Η δήλωση του self test θα γίνεται στην πλατφόρμα selftesting.gov.gr, ενώ το PLF θα εξακολουθήσει να ισχύει για εισερχόμενους τουρίστες.

Αξίζει να σημειωθεί πως ευκολότερες θα είναι και οι χερσαίες μετακινήσεις, καθώς θα γίνονται χωρίς την υποχρέωση για self test, κάτι που, ωστόσο, θα συστήνεται σε όσους ταξιδέψουν.

Οι φόβοι των ειδικών

Αναμφίβολα, η απόφαση να ανοίξει ο τουρισμός, όπως και άλλες δραστηριότητες – κυρίως, το λιανεμπόριο και η εστίαση – αποτελούσε μείζονα ανάγκη για να δοθούν κάποιες ανάσες στην ελληνική οικονομία.

Τόσο οι εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού, όσο και στους κλάδους του λιανεμπορίου και της εστίασης, που είχαν «γονατίσει» οικονομικά από το μεγαλύτερο σε διάρκεια lockdown, όσο όμως και οι πολίτες, οι οποίοι έχουν κουραστεί από τα περιοριστικά μέτρα και τις απαγορεύσεις, απαιτούσαν εδώ και καιρό να πάμε σε ένα προσεκτικό άνοιγμα δραστηριοτήτων.

Εξάλλου, το ίδιο συμβαίνει αυτή την περίοδο και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, οι οποίες επιστρέφουν σταδιακά στην κανονικότητα.

Παρ’ όλα αυτά, τα επιδημιολογικά δεδομένα συνεχίζουν να είναι δύσκολα, με τη χώρα να μετρά καθημερινά 2.000 κρούσματα, κατά μέσο όρο, και με τους διασωληνωμένους ασθενείς κοροναϊού να παρουσιάζουν μείωση τις τελευταίες μέρες, χωρίς ωστόσο η εικόνα αυτή να επιτρέπει εφησυχασμό.

Η κυβέρνηση, βέβαια, επιμένει ότι το άνοιγμα της οικονομίας γίνεται με προσεκτικά βήματα, ενώ θέτει και το ζήτημα της ατομικής ευθύνης, με συστάσεις στους πολίτες για συνέχιση της τήρησης των υγειονομικών μέτρων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός
Καθαρά Δευτέρα: Ποιοι είναι οι 15 top καρναβαλικοί προορισμοί των Ελλήνων
Τουρισμός |

Πού θα κάνουν Καθαρά Δευτέρα οι Έλληνες – Οι 15 top καρναβαλικοί προορισμοί

«Καρφίτσα δεν πέφτει» στους πιο δημοφιλείς προορισμούς του καρναβαλιού – Ξεκίνησε από νωρίς σήμερα η μαζική έξοδος των εκδρομέων με την πληρότητα στα καταλύματα να ξεπερνά το 90%