Ο Νίκος Χαρδαλιάς επέστρεψε από «ταξίδι σε δουλειές» και βουρ πίσω στις ενημερώσεις. Στο πρόσωπό του η Πολιτική Προστασία αναβαθμίζεται και καθίσταται μια υπολογίσιμη δύναμη στο εκάστοτε κυβερνητικό προγραμματισμό.

Άλλωστε, δεν είναι καθόλου τυχαίο πως στο Ταμείο Ανάκαμψης υπάρχει το διαθέσιμο το ποσό των 19 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να κατασκευαστούν «13 Περιφερειακά Επιχειρησιακά Κέντρα τελευταίας τεχνολογίας για την Πολιτική Προστασία με την μέθοδο των ΣΔΙΤ». Έτσι, όπως πιστεύουν στη κυβέρνηση γίνεται πιο έγκαιρη και αποτελεσματική η διαχείριση των κινδύνων και των κρίσεων και σε περιφερειακό επίπεδο.

————————-

Ο Τόνι Μπλερ, o 68χρονος πρώην πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας βρέθηκε στην Αθήνα και συμμετείχε σε μια άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργο Περιστέρη στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum. Με συντονίστρια την δημοσιογράφο Ράνια Τζίμα οι δύο άνδρες μίλησαν για τα παγκόσμια προβλήματα – από την πανδημία και την κλιματική αλλαγή μέχρι τη συμβολή στη δημοκρατία που μπορεί να έχει η μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία.

Το δίδυμο των συνομιλητών σε κάθε περίπτωση ξέφευγε από τα συνήθη πλαίσια τέτοιων εκδηλώσεων παρέχοντας αρκετή τροφή για σκέψη!

Πάντως, ο Μπλερ – ο πιο επιτυχημένος ηγέτης των Εργατικών στη μεταπολεμική περίοδο καθώς κατάφερε να κερδίσει τρεις εκλογές και να παραμείνει στο τιμόνι  της χώρας του από τις 2 Μαΐου 1997 έως τις 27 Ιουνίου 2007 –  δεν ασχολείται μόνο με τα παγκόσμια προβλήματα. Τον απασχολεί και η κατάσταση στο κόμμα των Εργατικών. Μια παρέμβασή του,έγινε πρωτοσέλιδο στο περιοδικό NewStatesman και δάνεισε και τον κεντρικό τίτλο στο εξώφυλλο του. “Without total change Labour will die”. Για να πω την αμαρτία μου η άποψη του Μπλερ θα μπορούσε να ισχύει και για την ελληνική Κεντροαριστερά και για όλους όσοι φλερτάρουν με εκείνη από γειτονικούς και μη πολιτικούς χώρους.

————————————

Ο επικείμενος γάμος ανάμεσα στην εισηγμένη Όμιλος Ιdeal και την Virtus πιθανότατα σηματοδοτεί μια καινούργια τάση στην ελληνική οικονομία και αγορά που σχετίζεται με ένα νέο κύμα συγχωνεύσεων και εξαγορών αλλά και συγκέντρωσης σε κλάδους που παρουσιάζουν δυναμική αλλά και με επιχειρήσεις με πιστοποιημένη εξωστρέφεια και εξαγωγικές επιδόσεις. Μαζί με την τάση της συγκέντρωσης θα δούμε και κινήσεις συμπράξεων ανάμεσα σε επιχειρηματικά συμφέροντα τα οποία σε ένα βαθμό θα διατηρήσουν την αυτονομία τους αλλά στο πλαίσιο μιας συγκεκριμένης στρατηγικής πρότασης που θα δημιουργεί ή και συμβάλλει στην αύξηση της αξίας των συμμετοχών και των περιουσιακών στοιχείων.

————————————

Τα κεφάλαια που θα αντληθούν στην περίπτωση του εταιρικού ναυτιλιακού ομολογιακού της Costamare που θα διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών – 100 εκατομμύρια ευρώ αν επιτευχθεί πλήρης κάλυψη, που σημαίνει ότι το καθαρό ποσό μετά από την αφαίρεση των δαπανών έκδοση δηλαδή τα 96,9 εκατομμύρια ευρώ- θα διατεθούν ως εξής: α) 85,6 εκατ. ευρώ, εντός ενός μηνός, για την αγορά 3 ναυτιλιακών εταιρειών, της Adele Shipping Co., της Bastian Shipping Cο. και της Cadence Shipping Co., β) 9,8 εκατ. ευρώ, εντός 18 μηνών, για αγορές μετοχών πλοιοκτητριών εταιρειών ή πλοίων της Εγγυήτριας ή και τρίτων, κατόπιν αποτίμησης από εγνωσμένου κύρους εκτιμητή, και 1,5 εκατ. ευρώ, εντός δέκα οκτώ μηνών για την κάλυψη κεφαλαίων κίνησης της Εκδότριας και των Θυγατρικών της μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

——————————————————————

Η Margrethe Vestager δεν πήγε μόνο στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά κατηφόρισε και στην Πλατεία Συντάγματος, στο υπουργείο Οικονομικών. Μάλιστα, στο πλαίσιο της συνάντησής της με τον υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα και τον γενικό γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής Χρήστο Τριαντόπουλο η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενημερώθηκε και για την παραμικρή λεπτομέρεια των αλλαγών που έγιναν τους τελευταίους μήνες στη Κεντρική Μονάδα Κρατικών Εγγυήσεων, την ΚΕΜΚΕ προκειμένου να ενδυναμωθεί η Μονάδα και να ασκήσει πολύ πιο αποτελεσματικά τον ρόλο που της έχει ανατεθεί στο πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής.

Ως γνωστόν η ΚΕΜΚΕ είναι η οργανική μονάδα του υπουργείου Οικονομικών που παρακολουθεί και γνωμοδοτεί αναφορικά με τη συμβατότητα των ενισχύσεων που παρέχει το κράτος, δίνοντας έμφαση στη μη στρέβλωση του ανταγωνισμού.

Στο τραπέζι της σύσκεψης, όπως μαθαίνω εξ εγκύρων πηγών, «έπεσαν» όλες , μία προς μία, οι αλλαγές και οι  μεταρρυθμίσεις της τελευταίας διετίας (περίοδος διακυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη), γεγονός που επιτρέπει και στην υψηλή προσκεκλημένη να επιστρέψει στην έδρα της, στις Βρυξέλλες, με πολιτικές απαντήσεις που αποκαθιστούν τη σχέση εμπιστοσύνης των δύο πλευρών.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Τόσο ο υπουργός όσο και ο γενικός γραμματέας παρουσίασαν στην αντιπρόεδρο της Κομισιόν το πλέγμα των αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που προωθήθηκαν και εφαρμόζονται, όπως:

  1. Η σύσταση και λειτουργία της Διυπουργικής Επιτροπής Κρατικών Ενισχύσεων, που αν και είχε θεσπιστεί το 2013 δεν είχε ενεργοποιηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.
  2. Η παροχή συγκεκριμένων οδηγιών και κατευθυντηρίων γραμμών προς όλα τα υπουργεία για την τήρηση των διαδικασιών για τις κρατικές ενισχύσεις και την ανάδειξη του ρόλου των αποκεντρωμένων μονάδων ειδικά την περίοδο της πανδημίας, όπου τα μέτρα στήριξης είναι πολλά.
  3. Η διοργάνωση εξειδικευμένου σεμιναρίου στην Αθήνα για υπαλλήλους και υψηλόβαθμα στελέχη της δημόσιας διοίκησης αναφορικά με τις κρατικές ενισχύσεις.
  4. Η δημιουργία ενός ενοποιημένου πληροφοριακού συστήματος για τις κρατικές ενισχύσεις, με την ονομασία CESANET, όπου θα διασυνδέεται και θα συγκεντρώνεται όλη η σχετική πληροφόρηση.
  5. Η μετατροπή της ΚΕΜΚΕ από μία μικρή μονάδα, χωρίς δομή, σε καλά δομημένη Διεύθυνση με τρία τμήματα, με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και περιγραφές αρμοδιοτήτων.
  6. Η σημαντική αύξηση του στελεχιακού δυναμικού της υπηρεσίας, καθώς ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες η διαδικασία για την μετακίνηση 17 νέων στελεχών στην ΚΕΜΚΕ, όταν μέχρι τώρα η υπηρεσία είναι υποστελεχωμένη, με 6-7 υπαλλήλους.
  7. Η δρομολόγηση της στέγαση της υπηρεσίας σε νέες κτιριακές υποδομές.
  8. Η μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, με την τυποποίηση και ψηφιακή αναβάθμιση όλων των διαδικασιών, την ενίσχυση του κεντρικού ρόλου της ΚΕΜΚΕ και την ενδυνάμωση του ρόλου των αποκεντρωμένων μονάδων.

Από την πλευρά μου δεν έχω κάτι παραπάνω να προσθέσω εκτός μια ταπεινή εκτίμηση πως η αξία αυτής της σύσκεψης θα φανεί τους επόμενους μήνες. Μικρή υπομονή…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories