Μετά από μήνες περιορισμών και lockdown, άρχισε από την περασμένη Παρασκευή 14/5 η σταδιακή επιστροφή στην νέα κανονικότητα, με το άνοιγμα μια σειράς οικονομικών δραστηριοτήτων.

Οι μετακινήσεις είναι και πάλι ελεύθερες σε όλη την χώρα, το λιανικό εμπόριο λειτουργεί χωρίς click away και click in shop, ο τουρισμός άνοιξε, ενώ καταργήθηκε η αποστολή μηνύματος στους αριθμούς 13032 και 13033.

Επίσης, παρατάθηκε η κυκλοφορία έως τις 00:30 μετά τα μεσάνυχτα γεγονός που επιτρέπει στα καταστήματα εστίασης να είναι ανοιχτά έως τις 00:15.

Άνοιξαν επίσης μουσεία, καζίνο και γραφεία συνοικεσίων.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση, από τη Δευτέρα 17 Μαΐου, θα επαναλειτουργήσουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, λίγες ημέρες αργότερα (21 Μαΐου) οι θερινοί κινηματογράφοι, στις 24/5 τα ΟΠΑΠ PLAY και στις 28/5 οι ανοιχτοί πολιτιστικοί χώροι.

Επίσης, τα γυμναστήρια, τα κέντρα αισθητικής και οι χώροι δεξιώσεων αναμένεται να ανοίξουν από τις 31 Μαΐου, οι οίκοι ανοχής από τις 7 Ιουνίου, ενώ από τον Ιούνιο προγραμματίζονται γάμοι και βαφτίσια σε εξωτερικό χώρο, με ανώτατο όριο 100 ατόμων.

Αλλαγές στα self test

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας, από τη Δευτέρα 17 Μαΐου θα απαιτείται η διενέργεια self test μόνο μία φορά εβδομαδιαίως για την προσέλευση των μαθητών στις σχολικές μονάδες της χώρας. Το τεστ θα διενεργείται εντός 24 ωρών πριν από την προσέλευση στο σχολείο κάθε Δευτέρα πρωί, θα δηλώνεται το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα self test σύμφωνα με τις οδηγίες, και οι μαθητές θα φέρουν μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ, που επιδεικνύουν στο σχολείο.

Ως προς την σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η διενέργεια self-test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για την διενέργεια του τεστ στους μαθητές. Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί κάνουν τα self-tests στο σπίτι τους. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. Άρα, το πρώτο τεστ θα μπορεί να γίνει την Κυριακή το βράδυ ή τη Δευτέρα το πρωί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία