Μια συνολική ρύθμιση των οφειλών προς την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία όταν τελειώσει η πανδημία θα βρεθεί στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου.

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν ανάλογα με το μέγεθος του πλήγματος που έχουν δεχθεί οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και με την πορεία της οικονομίας.

Η νέα ρύθμιση θα προβλέπει περισσότερες από τις 24 άτοκες και 48 χαμηλότοκες δόσεις που προβλέπεται σήμερα για τα χρέη της πρώτης καραντίνας που έχουν παγώσει έως το τέλος του 2021.

Σημειώνεται ότι τα χρέη από τα μέτρα στήριξης και τις οφειλές που έχουν παγώσει έως το τέλος του 2021 ήδη φτάνουν στα 7 δισ. ευρώ τα οποία θα πρέπει να εξοφληθούν από το 2022 και μετά.

Από το ποσό αυτό τα 2 δις ευρώ περίπου προκύπτουν από αναβολές πληρωμών φόρων/εισφορών και επιπλέον 4-5 δισ. ευρώ από τα δάνεια της Επιστρεπτέας που θα αρχίσουν να εξοφλούνται από το 2022.

Ανά έτος προκύπτει ένα ποσό εξόφλησης της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις που έλαβαν μέτρα στήριξης. Δηλαδή, αναλογούν, όπως επισημάνθηκε, κατά μέσο όρο 300 ευρώ το μήνα ανά επιχείρηση.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη

Στο τέλος του περασμένου Μαρτίου, οι οφειλέτες του Δημοσίου άγγιζαν τα 4 εκατομμύρια ή το 50% των φορολογουμένων, χωρίς σε αυτούς να υπολογίζονται όσοι έχουν χρέη σε αναστολή, λόγω της πανδημίας.

Στο σχετικό κατάλογο των ληξιπρόθεσμων βρίσκονται τα χρέη τα οποία οι υπόχρεοι είτε δεν μπορούν να τα αποπληρώσουν ούτε με ρύθμιση, είτε μπορούν αλλά δεν θέλουν.

Στο πρώτο τρίμηνο του έτους επιχειρήσεις και νοικοκυριά άφησαν απλήρωτους φόρους ύψους 2,164 δισ. ευρώ με την πανδημία να αφήνει βαρύ το αποτύπωμά της στην οικονομία.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) δείχνουν ότι στο πρώτο τρίμηνο του έτους τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία ανήλθαν σε 2,312 δισ. ευρώ εκ των οποίων 684 εκατ. ευρώ γεννήθηκαν τον Μάρτιο.

Η κατάσταση είναι ανησυχητική, καθώς λόγω της πανδημίας τα χρέη συσσωρεύονται, και μετά τη λήξη των περιόδων χάριτος και των αναστολών που έχουν δοθεί, υπάρχει φόβος για εκτόξευσή τους, σε δυσθεώρητα ύψη, αφού οι φορολογούμενοι θα καλούνται να πληρώνουν και τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους και τις ρυθμίσεις των χρεών που έχουν ανασταλεί.

Το  υπουργείο Οικονομικών, φοβάται ότι λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά, θα «διπλώσουν» οι δόσεις αποπληρωμής του φόρου εισοδήματος, στις οποίες έχουν προβεί χιλιάδες φορολογούμενοι, με τους φόρους που θα καταλογιστούν με τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ.

Ήδη αποστέλλονται ενημερωτικά email για την τακτοποίηση των οφειλών τους, με την ένταξή τους σε κάποια από τις ενεργές ρυθμίσεις, και ταυτόχρονα υπάρχει η προειδοποίηση για τον κίνδυνο των κατασχέσεων.

Οι αντικειμενικές αξίες

Εντός του καλοκαιριού αναμένονται οι ανακοινώσεις για τις οι νέες αντικειμενικές αξίες, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία και να αναπροσαρμοστεί ο ΕΝΦΙΑ το 2022.

Η επέκταση των αντικειμενικών αξιών, αφορά περιοχές που ενώ είναι εντός σχεδίου πόλης μέχρι σήμερα παραμένουν εκτός αντικειμενικού συστήματος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax