Νέα δεδομένα στην εγχώρια τραπεζική αγορά δημιουργεί η επικείμενη αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank. Αν και η είδηση προκάλεσε αναστάτωση στο χρηματιστήριο, αυτό δεν ανησυχεί τους αναλυτές, καθώς πάντοτε σε τέτοιες περιπτώσεις οι πωλητές αυξάνονται, πιέζοντας τις τιμές σε χαμηλότερα επίπεδα.

Προς την ίδια κατεύθυνση λειτούργησε και το γεγονός πως η κίνηση της Alpha Bank, που έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την αύξηση της Τράπεζας Πειραιώς, ερμηνεύτηκε από αρκετούς επενδυτές ως έναρξη ενός κύκλου κεφαλαιακής ενίσχυσης από Eurobank και Εθνική Τράπεζα.

Χρηματιστηριακά γραφεία θεωρούν πως οι ρευστοποιήσεις αυτές θα έχουν βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα, τονίζοντας πως τίποτε δεν δείχνει ότι βαδίζουμε μετά από Alpha Bankκαι Πειραιώς, προς νέες εκδόσεις μετοχών.

Η επαφή με τις αγορές

Οι ίδιοι κύκλοι υποστηρίζουν πως το πιο σημαντικό από όλα είναι το γεγονός πως για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, καταγράφεται ιδιαίτερα αυξημένη διάθεση από την επενδυτική κοινότητα για τοποθετήσεις στις ελληνικές τράπεζες.

Μπορούν δηλαδή οι εγχώριοι όμιλοι να απευθυνθούν στις αγορές για άντληση ρευστότητας και κεφαλαίων με προνομιακούς όρους, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό τα απαραίτητα καύσιμα για την επιστροφή σε βιώσιμη κερδοφορία.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που αναμφίβολα βοηθά με καθοριστικό τρόπο την εφαρμογή των επιχειρησιακών σχεδίων τους.

Κι αυτό διότι θα οδηγήσει μεταξύ άλλων σε μείωση του κόστους των ομολογιακών τίτλων που σκοπεύουν να εκδώσουν οι τράπεζες, στο πλαίσιο των νέων κεφαλαιακών απαιτήσεων (MREL).

Τα σχέδια των Big-4

Τραπεζικές πηγές, υπογραμμίζουν πως κάθε τράπεζα, έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά από τα οποία εξαρτώνται οι κινήσεις της. Η Τράπεζα Πειραιώς άντλησε τα 1,30 δισ. ευρώ για να καθαρίσει τον ισολογισμό της, και να θέσει τις βάσεις για επιστροφή σε υψηλή κερδοφορία έως το 2024.

Η Alpha Bank από την άλλη, δεν θέλει να σηκώσει τα 800 εκατ. ευρώ για τα κόκκινα δάνεια, καθώς η κάλυψη του κόστους μείωσής τους, ήταν εξασφαλισμένη και χωρίς αυτήν την ένεση. Τα επιπλέον κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά, για την ενίσχυση της πιστωτικής της επέκτασης.

Ως προς τη Eurobank, ο διευθύνων σύμβουλός της Φωκίων Καραβίας δήλωσε δημοσίως την περασμένη Παρασκευή, πως η τράπεζα δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε έκδοση μετοχών.

Όπως λένε πηγές από τον όμιλο, η Eurobank πρώτη από το 2019 έχει ενισχύσει τα κεφάλαιά της κατά 1 δις. ευρώ, μετά τη συγχώνευση με την εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Grivalia. Ως εκ τούτου, οι αυξήσεις Πειραιώς και Alpha Bank, έπονται της αντίστοιχης κίνησης της Eurobank.

Εξάλλου, έχει ήδη μειώσει τους δείκτες καθυστερήσεων στο 9% με προοπτική για 6% έως το τέλος του 2021, ενώ οι αναγκαίες προβλέψεις μπορούν να καλυφθούν στο σύνολό τους από την οργανική κερδοφορία και την καθαρή της θέση.

Τέλος, από την τράπεζα επισημαίνουν πως αν έκαναν αύξηση κεφαλαίου, θα ετίθετο σε αμφιβολία ο στόχος για αύξηση της απόδοσης των κεφαλαίων της (IRR) στο 10%, καθώς σε αυτήν την περίπτωση ο παρονομαστής του σχετικού κλάσματος θα μεγάλωνε.

Στην Εθνική Τράπεζα από την άλλη, έχουν εξασφαλισμένη τη μείωση των δεικτών καθυστερήσεων σε χαμηλά μονοψήφια επίπεδα μέσα στους επόμενους 18 μήνες, εκμεταλλευόμενοι και τις υψηλές προβλέψεις που έχουν σχηματιστεί.

Επιπλέον, προτεραιότητα σε αυτή τη φάση για την τράπεζα είναι η σταδιακή εξάλειψη της συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) που ανέρχεται σε 20%.

Πρόκειται για στόχο που μπορεί να ολοκληρωθεί με την πώληση των τίτλων που κατέχει το Ταμείο και όχι μέσω νέας έκδοσης μετοχών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις